• BIST 9070.29
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3641
  • Euro 34.9382
  • Lefkoşa 22 °C
  • Mağusa 24 °C
  • Girne 22 °C
  • Güzelyurt 22 °C
  • İskele 24 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 16 °C

"Sunat Atun ağzından baklayı çıkarttı"

"Böyle gizlilik olmaz"
"Sunat Atun ağzından baklayı çıkarttı"

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası (El-Sen) gerçekleştirdiği yazılı açıklamada, Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun'un özel bir TV. Programında gerçekleştirdiği açıklamalarda, "ağzından baklayı çıkarttığını" ve "Kıbrıs Türk halkının elektrik üretimine son verileceğini" açıkladığını vurguladı.

İşte El-Sen'den yapılan o açıklama:

 

Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun özel bir televizyon kanalına verdiği demeçte ağzından baklayı çıkarmış ve uzun vadede Kıbrıs Türk Halkının elektrik üretimine son verileceğini açıklamıştır. Kablo ile elektrik getirilmesi konusunda da Bakanlar Kurulu kararı ile yetkilendirildiğini ve içeriğinin tüm hükümet üyelerince bilindiğini iddia etmiştir. 5 Eylül 2016 tarihli EK IV’de yayımlanan “Enerji Protokolu’unu Hükümet Adına İmzalama Yetkisi Verilmesi” başlıklı kararın 25 Ağustos 2016’da alındığı anlaşılmaktadır. Ancak konu karar ile ilgili önerge metnine ulaşmak mümkün değildir. Yani içeriği halkımızdan saklanmıştır.

 

11 Ekim 2016 tarihinde imzalanan Protokol’un içeriği çok önemlidir. Süreç içerisinde detaylı olarak tartışılacaktır. Ancak tüm bunlardan daha önemlisi belki de özellikle Protokol’un 6.cı ve 9.cu maddeleridir. Bu maddelere göre “Raporların Yayınlanması ve Bilgi Paylaşımı” ve “Gizlilik” başlıkları altında konu ile ilgili olarak tarafların herhangi bir bilgiyi tek taraflı olarak  paylaşmaları yasaklanmaktadır. 6.cı maddede “İşbu Anlaşma kapsamında yürütülen işbirliğine ilişkin spesifik programların ürün veya sonuçları, ancak diğer Tarafın yazılı rızasıyla yayınlanabilir” derken 9.cu madde”İşbu Anlaşmaya ilişkin bilgiler söz konusu olduğunda sadece Taraflarca gizli olarak kabul edilen bilgiler gizli tutulacaktır ve Taraflar, kanun hükümlerinin müsaade ettiği durumlar hariç hiçbir durumda söz konusu bilgileri önce diğer Tarafın yazılı rızasını almaksızın herhangi üçüncü bir tarafa ifşa etmeyecektir. İşbu gizlilik hükmü zaman kısıtlaması olmaksızın yürürlükte kalacaktır.” demektedir.

 

Örneğin, Sayın Bakan KIB-TEK elektrik üretmeyecektir dediğine göre bu konuyu kendi aralarında çözümleyecekler, hiçbir makama bilgi vermeyebilecekler, karşı tarafın yazılı onayı olmadan KKTC Meclisi’ne bile bilgi ve hesap vermeden “ben yaptım oldu” diyerek her türlü denetimden de kaçabilecekler hayalleri kurmaktadır.

 

EL-SEN olarak bu konudaki endişelerimizi daha önce de dile getirmiştik. Sayın Bakan “KIB-TEK özelleştirilmeyecek” derken KIB-TEK pratik olarak yok edilecek demek istemiş ve ne biz ne de halkımız anlamamış demektir. Ancak kendilerinin de anlamadığı bir şey var.

 

EL-SEN, sendikalar, halkımız ve bu topraklara ve varlıklarına sahip çıkmak isteyenler ezilip geçilmedikçe bu uygulamalara geçit vermeyeceğiz. Demokrasi her şeyden önce gizlilik değil açıklık rejimidir.

 

 

Etiketler: , ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler