• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Lefkoşa 30 °C
  • Mağusa 30 °C
  • Girne 26 °C
  • Güzelyurt 28 °C
  • İskele 30 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 21 °C

YÖDAK, yükseköğretim yeterlikler çerçevesi oluşturulduğunu açıkladı

Yükseköğretim Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu (YÖDAK), yaklaşık bir yıldır Kurul tarafından oluşturulan ve AB uzmanları tarafından izlenen yükseköğretim yeterlikler çerçevesinin tamamlandığını açıkladı.
YÖDAK, yükseköğretim yeterlikler çerçevesi oluşturulduğunu açıkladı

Yükseköğretim Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu (YÖDAK),  yaklaşık bir yıldır Kurul tarafından  oluşturulan ve AB uzmanları tarafından izlenen yükseköğretim yeterlikler çerçevesinin tamamlandığını açıkladı.

YÖDAK’tan yapılan açıklamada,  KKTC Yükseköğretim Yeterlikler Çerçevesi’nin  (KKTC-YYÇ) YÖDAK Başkanı Prof. Dr. Akile Büke başkanlığında üniversitelerin  görevlendirdiği  iki ayrı çalışma grubu tarafından hazırlandığı ifade edildi.

14 üniversitenin öğretim üyesi görevlendirmeleri ile oluşturulan KKTC-YYÇ Çalışma Grubunun hazırladığı çerçeveye,  Prof. Dr. Akile Büke, Prof. Dr. Ahmet Pehlivan, Prof. Dr. Ülker Vancı Osam, Prof. Dr. Müfit Köleksiz, Prof. Dr. Selda Önderoğlu’ndan oluşan KKTC-YYÇ Redaksiyon Grubu tarafından nihai şekli verildiği belirtildi.

Bir AB projesinin parçası olan KKTC Yükseköğretim Yeterlilikleri  ile ilgili YÖDAK’taki toplantıda AB uzmanları ile görüş alış verişinde bulunulduğu belirtildi.

Önlisans, lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimini kapsayan yeterlikler çerçevesinde (Seviye 5’ten seviye 8’e kadar) AB ile  uyum ve Türkiye ile paralellik esası arandığı vurgulandı.

Bundan sonraki aşamada yeterlilikler çerçevesinin yasallaşması süreci başlayacağı, çeşitli bakanlıkların ve hükümetin görüşünün alınacağı belirtilen açıklamada, “Bu çerçeveye göre yükseköğretim ile ilgili çeşitli meslek alanlarının yeterlilikleri hazırlanacak. Dekanlar konseylerinin çalışmaları ve çeşitli meslek örgütlerinin görüşleriyle oluşturulacak mesleklere özgü yeterlikler paydaşların görüşüne sunulduktan sonra yayımlanacak” denildi.

Açıklamada, Avrupa Birliği Komisyonu tarafından alınan kararlara göre AB ülkelerinde diplomaların denkliği ve yatay geçişlerde şeffaflık ve eğitimin niteliğinde paralellik sağlanması amacıyla her ülkenin kendine özgü ve AB’ye uyumlu yükseköğretim yeterlilikler çerçeveleri oluşturulmasının  öngörüldüğüne dikkat çekildi.

YÖDAK Başkanı Prof. Dr. Akile Büke, ülkenin bu sürece uyumunu sağlamak ve AB ile paralellik oluşturmak amacıyla yeterlilikler çerçevesini hazırladıklarını belirtti.

Büke , böylece ülkede yükseköğretimde kalite güvence sisteminin sağlamlaştırılacağını, KKTC Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi sayesinde eğitimde  şeffalık ve ölçülebilirlik ilkesine  hizmet edileceğini söyledi.

Büke, ayrıca KKTC yükseköğretim kurumlarında verilecek eğitimin AB ile uyumlu olarak çıktı temelli program geliştirme anlayışına uygun bir yapıya kavuşacağını belirtti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler