• BIST 9008.05
  • Altın 2278.004
  • Dolar 32.3105
  • Euro 35.0468
  • Lefkoşa 20 °C
  • Mağusa 20 °C
  • Girne 19 °C
  • Güzelyurt 20 °C
  • İskele 20 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 13 °C

İspanya'da Sosyalistlerin lideri Sanchez istifa etti

Parti içindeki muhaliflerin baskılarına dayanamadı...
İspanya'da Sosyalistlerin lideri Sanchez istifa etti

İspanya'nın demokrasi tarihindeki en büyük iki siyasi partiden biri olan, 137 yıllık geçmişi bulunan Sosyalist İşçi Partisi'nin (PSOE) lideri Pedro Sanchez istifa etti.

Bask ve Galisya özerk yönetimlerinde 25 Eylül'de yapılan yerel parlamento seçimlerinde PSOE'nin "tarihi hezimet" olarak nitelenen sonuç almasının ardından Sanchez'in istifasını isteyen parti içindeki muhalif gruplar, bugün sonuca ulaştı. Son 3 gündür büyük yoğunluğun yaşandığı, sosyalistlerin Madrid'deki merkez binasında bugün yapılan PSOE Federal Kurulu toplantısının sonunda Sanchez'in sunduğu ekimde genel sekreter seçimi, kasımda da olağanüstü genel kongre yapılması önerisi oylandı. 107 "evet"e karşı 133 "hayır" oyuyla önerisi reddedilen Sanchez, istifa ettiğini açıkladı.

Sanchez basına yaptığı kısa açıklamada, 2014 Temmuz ayından bu yana yürüttüğü PSOE Genel Sekreterliği görevini bıraktığını söyledi. "Maalesef, önerim yapılan oylamada kabul edilmedi." diyen Sanchez, bundan sonra parti yönetimiyle ilgili kararı ve yeni genel sekreter ile genel kurul takvimini Federal Kurulunun belirleyeceği ifade etti. İspanya'daki sosyalistlere seslenen Sanchez, "Parti üyesi olun ve ya olmayın PSOE'nin sempatizanı olmaktan bugün hiç olmadığı kadar onur duymalısınız. Ve partinizi desteklemeyi sürdürmelisiniz." ifadesini kullandı.

Bu arada, PSOE Federal Kurulu dolayısıyla Madrid'deki parti binasının önünde gün boyunca büyük kalabalık yaşandı. Sanchez'i destekleyenler ve karşıtlar parti binası önünde toplanıp, sloganlar attı. Ayrıca 4 saatlik bir gecikmeyle başlayan ve 5 saate yakın süren Federal Kurulu toplantısında da üyeler arasında çok ciddi tartışmalar yaşandığı, karşılıklı hakaret içerikli sözler kullanıldığıiddia edildi. PSOE'de yaşananlar ve Sanchez'in istifasıyla ilgili İspanyol basınında yer alan yorumlarda "tarihi çöküş ve bölünme" ifadeleri öne çıktı.

PSOE'nin tarihinde, parti militanlarının oylarıyla Genel Sekreter seçilen ilk siyasi lider olan Pedro Sanchez, yapılan iki genel seçime rağmen 9 aydır hükümetin kurulamadığı İspanya'da yaşanan siyasi belirsizlikte önemli bir rol oynamıştı. 20 Aralık 2015 ve 26 Haziran 2016'da yapılan genel seçimlerde ikinci büyük siyasi parti olmayı sürdüren PSOE, buna rağmen oy oranının yüzde 22'ye kadar üşmesinden tarihindeki en kötü sonuçları almıştı. Sanchez 20 Aralık seçiminden sonra PSOE'nin liderliğinde Podemos ve Ciudadanos partilerinin katılımıyla bir hükümet kurmayı denese de, Podemos ile anlaşamamasından dolayı Meclisteki güven oylaması başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

2011 yılından bu yana ülkeyi yöneten ve ekonomik krizden dolayı uyguladığı kemer sıkma politikalarıyla öne çıkan sağ görüşlü Halk Partisinin (PP) iktidarda kalmasına karşı olan Sanchez, PP lideri ve Başbakan Mariano Rajoy'un kurmak istediği azınlık hükümetine destek vermeyeceğini her seferinde dile getirmişti. Buna rağmen PSOE içindeki bir grup muhalif, İspanya'nın 1 yıl içinde üçüncü kez genel seçime gitmesinin yarar sağlamayacağını, PSOE'nin çekimser oyuyla PP'nin bir azınlık hükümeti kurmasına izin verilmesi gerektiğini savunuyor.

Etiketler: , ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler