• BIST 9055.87
  • Altın 2292.207
  • Dolar 32.314
  • Euro 35.1085
  • Lefkoşa 25 °C
  • Mağusa 23 °C
  • Girne 21 °C
  • Güzelyurt 26 °C
  • İskele 23 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

Siz de fenomen olabilirsiniz!

Yapılan bir araştırma popüler Türk fenomenlerin sırlarını ortaya çıkardı. Siz de fenomen olabilirsiniz.
Siz de fenomen olabilirsiniz!

Gerek Türkiye'de gerekse dünyada sosyal medya üzerinde birçok fenomen bulunuyor. Bunların bir kısmı YouTube üzerinde yer alıyor. Türkiye'de yapılan bir araştırma Türk YouTuber'ların sırlarını ortaya çıkardı.

Siz de fenomen olabilirsiniz!

İzmir Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi akademisyenleri Doç. Dr. Ferah Onat ve Dr. Göker Gülay, 10 YouTube fenomeninin videolarını inceleyerek, ilgi görme nedenlerini araştırdı.

Videoların neredeyse tamamında fenomenlerin; duygularından, kişisel deneyimlerinden, geçmişlerinden bahsettikleri; çekimleri evlerinde, bahçelerinde veya doğal ortamlarda yaptıkları; izleyicilerle doğrudan göz teması kurup, konuşmalarına günlük sohbete başlar gibi başlayarak, hal hatır sordukları tespit edildi.

Video paylaşım sitelerinden YouTube, 1,47 milyarı aşan izleyici sayısı, her dakika yüklenen Yapılan araştırmada izleyicilerin derin bağ kurdukları YouTube videolarının nasıl özellikler taşıdığını ortaya çıkarmak hedeflendi. Araştırma ile bu videolardaki parasosyal etkileşim öğelerinin belirlenmesi, sınıflandırılması ve ne kadar sıklıkla kullanıldığının ortaya çıkarılması hedeflendi.

Bu kapsamda, Türkiye’deki en az 100 bin takipçiye sahip ve son 1 yıl içinde en az 20 içerik paylaşmış 10 YouTube kanalındaki 85 video incelendi. Seyahat, makyaj- güzellik- moda, hobi, ürün inceleme, bilim- teknoloji, sohbet, aile- çocuk kategorilerinde; Enes Batur, Orkun Işıtmak, Uras Benlioğlu, Merve Özkaynak, Danla Bilic, Meryem Can, Duygu Özaslan, Duygu Köseoğlu, Gurbetçi Aile ve İlkay Zaman’ın YouTube kanalları incelendi.

İzleyicilerle nasıl etkileşim kuruyorlar

Araştırma hakkında bilgi veren Doç. Dr. Ferah Onat, "YouTube ünlüsü olarak adlandırılan dijital içerik üreticilerini ele alan bu araştırmada, ünlülerin izleyicileri ile kurdukları parasosyal etkileşimi neden ve nasıl oluşturmaya çalıştıklarını tespit etmeye çalıştık. Araştırma kapsamında en çok izlenen sekiz ve paylaşımlarıyla farklılık yaratan iki YouTube ünlüsünün videoları parasosyal etkileşim unsurları açısından analiz edildi. Diğer bir deyişle, izleyicilerin çok izlediği, derin bağ kurdukları tipteki videoların nasıl özellikler taşıdığını ortaya çıkarmak için uğraştık" dedi.

Göz teması, günlük dil önemli

Araştırma sonuçlarından örnekler veren Dr. Gülay, "Örneğin bir YouTube ünlüsünün, videolarında kişisel deneyimlerinden, geçmişinden bahsetmesi, duygularını dışa vurması gibi şeyler izleyici ile olan etkileşimlerini ve bağlarını çok arttıran bir durum. İzleyicilerin çok izleyip derin bağ kurdukları videoların neredeyse tamamında, YouTube ünlülerinin yüzde 95,3 oranında duygularından söz ettikleri, bunları sözel, davranışsal ya da her iki biçimde birden dışa vurdukları gözlendi.

Bulgularımızda, videoların yüzde 96,5’inde izleyiciler ile doğrudan bir göz teması kurulduğu görülüyor. Yüzde 92,9 oranla konuşmalara gündelik bir sohbete başlar gibi başlanıyor, hal hatır soruluyor. En yüksek oranda kullanımın duygu paylaşımı, göz teması ve günlük dil gibi unsurların olması, YouTube ünlüleriyle yüz yüze konuşuyormuşçasına etkileşime girmeyi kolaylaştıran, destekleyen ve izleyicide bağımlılık haline getiren en önemli davranışlar olarak ortaya çıktı" diye konuştu.

Çekim için günlük mekanlar tercih ediliyor

Videonun çekildiği yerin, dekorun doğal ve gerçekçi olmasının, samimiyet hissini artırdığı için parasosyal etkileşimi de yükselttiğini kaydeden Dr. Gülay, "Videoların yüzde 83,5’i içerik üreten kişinin evinde, bahçesinde veya yaşadığı bölgeye çok yakın mekanlarda çekilmiş. Diğer yandan videoları izleyen kişilerin önerilerine, fikirlerine ve eleştirilerine değer verildiğinin hissettirilmesi videoların etkileşim düzeyini oldukça arttıran bir başka faktör. Sonuç olarak izleyicinin kendini rahat hissedeceği, kendisiyle yüz yüze iletişimin tüm özelliklerini kullanarak iletişim kuran, keyif aldığı müzikler kullanan YouTube ünlülerinin, parasosyal etkileşim öğelerini etkin biçimde kullandıkları görülüyor. Bu da videoların izlenme, yorum vb. sayılarına olumlu olarak yansıyor" dedi.

Buna göre YouTube fenomeni olmak için aşağıdakileri dikkat etmeniz gerektiği ortaya çıkıyor:

  • Kişisel deneyim ve hikayelerinizi paylaşmalısınız
  • Çekimler günlük mekanlarda yapılmalı
  • Kendinizden bahsetmelisiniz
  • İzleyicilerin görüşlerine önem verdiğinizi belirtmelisiniz
  • Keyifli müzikler kullanmalısınız
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler