• BIST 8727.4
  • Altın 2237.619
  • Dolar 32.3325
  • Euro 35.1174
  • Lefkoşa 17 °C
  • Mağusa 18 °C
  • Girne 18 °C
  • Güzelyurt 16 °C
  • İskele 18 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 6 °C

Zararlı diye vazgeçmeyin, eksikliği birçok hastalığa sebep oluyor!

Hepimiz tuzun zararlarını biliyor ve tüketmek konusunda dikkatli davranıyoruz. Ancak tuzda bulunan iyota vücudumuzun ihtiyacı da var. Dahiliye Uzmanı Dr. Güzin Oğuz Yıldırım, iyot alımı hakkında önemli bilgiler verdi
Zararlı diye vazgeçmeyin, eksikliği birçok hastalığa sebep oluyor!

İyot, tiroid hormonlarının üretimi için önemli bir rol oynuyor. Dünyada önlenebilir zekâ geriliğinin en önemli nedeninin iyot eksikliği olduğunu belirten uzmanlar, yeterli iyot alımının büyüme ve gelişmedeki önemini vurguluyor ve iyot eksikliğinin hastalıklara neden olduğuna dikkat çekiyor.

İYOT EKSİKLİĞİ, DÜŞÜK RİSKİNİ ARTIRIYOR

İyotun sadece iyot içeren ya da iyot ilave edilmiş besinler yoluyla ağızdan alınabildiğini belirten Yıldırım, "Diyetle alınan iyodun tamamına yakını mide ve oniki parmak bağırsağından hızlıca emilir. İyot eksikliği durumunda tiroid bezi tarafından iyot tutulum oranı yüzde 80'e kadar çıkarken yeterli iyot alımında bu oran yüzde 10 civarında kalmaktadır. İyodun yarı ömrü normalde 10 saat kadardır, iyot eksikliği durumlarında bu süre uzar" şeklinde konuştu.

Dünyada önlenebilir zekâ geriliğinin en önemli nedeninin iyot eksikliği olduğuna dikkat çeken Dr. Güzin Yıldırım, çeşitli yaş aralıklarında farklı hastalıkların risklerle kendini gösterdiğini söyleyerek,söz konusu hastalıkları şöyle sıraladı:

- Bebeklerde zekâ geriliği,

- Beden gelişme geriliği,

- Düşük doğum ağırlığı,

- Çocuklarda beden ve zekâ gelişme geriliği,

- Bebek ve erişkinlerde tiroid hastalıkları

FAZLA İYOT, HORMON ÜRETİMİNİ AZALTIYOR

Fazla iyotun, tiroid bezini baskılayarak hormon üretimini azalttığını ifade eden Uzm. Dr. Güzin Oğuz Yıldırım, düşen hormon seviyesine bağlı olarak hipotiroidizm şikayet ve bulguları gelişebildiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

İYOT İHTİYACINIZI, İLAÇLAR YERİNE BESİNLERDEN KARŞILAYIN

"Vücudun iyot ihtiyacının, ilaçlar yerine besinlerden karşılanması daha da sağlıklı olacaktır. Bazı durumlarda besinler de yetersiz kalacağından, iyot eksikliği olan kişilere ilaçlı tedavi uygulanabilmektedir. İyot içeren besinler patates, süt, yoğurt, yumurta, hindi göğüs eti, balık, iyotlu tuz, Himalaya kristal tuzu, beyaz ekmek olarak karşımıza çıkmaktadır."

BESİNLERDEKİ İYOT MİKTARI NE KADAR?

Dahiliye Uzmanı Dr. Güzin Oğuz Yıldırım, besinlerde bulunan iyot miktarı hakkında şu bilgileri verdi:

- İnek sütü 200 ml (1 su bardağı) 50-80 µg

- Organik inek sütü 200 ml 30-65 µg

- Yoğurt 150 g (4 çorba kaşığı) 50-100 µg

- Yumurta 1 adet 20 µg

- Peynir 40 gr (yarım su bardağı) 15 µg

- Beyaz balık 100 gr 115 µg

- Yağlı balık 100 gr 50 µg

- Kabuklu deniz ürünleri 100 gr 90 µg

- Et 100 gr 10 µg

- Tavuk 100 gr 10 µg

- Fındık 25 gr 5 µg

- Ekmek 1 dilim 5 µg

- Sebze ve meyve 80 gr 3 µg

DENGELİ BESLENME İLE YETERLİ İYOT ALIMINI SAĞLAMAK MÜMKÜN

"Türkiye'nin iyot eksikliği açısından orta ve ileri seviye iyot eksikliği ve endemik guatr bölgesi olması sebebiyle Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılmış olan iyot eksikliği ile mücadele kapsamında büyük şehirlerde sorun aşılma noktasında olup kırsal kesimlerde eksiklik halen devam etmektedir" diyen Güzin Oğuz Yıldırım, dengeli beslenme ile gerektiği kadar iyot alımını sağlamanın mümkün olduğunu belirterek sözlerini şöyle tamamladı:

"Tuz kısıtlaması gereken hasta grupları için sırf iyot alması adına tuzu artırmak çare değildir. İlerleyen dönemlerde tuzdaki iyot oranını artırarak tuz kısıtlamayı destekler şekilde yeni düzenlemeler gündeme gelecektir. Rafine edilmeyen, içeriği net olarak bilinmeyen, diğer katkı maddelerinin doğal veya yapay olarak eklendiği, kaya tuzu, gurme tuzları gibi tuzların kullanılmasını önermemekteyim. Öncelikle amacımız eksiklik mi fazlalık mı veya normal olduğunu tetkik etmek daha sonra kişinin yeme alışkanlıkları ek risk faktörlerini gözden geçirerek gerekli takviye önerilerinde bulunmaktır."

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler