• BIST 14012.42
  • Altın 6898.09
  • Dolar 48.3814
  • Euro 56.1226
  • Lefkoşa 21 °C
  • Mağusa 22 °C
  • Girne 23 °C
  • Güzelyurt 21 °C
  • İskele 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 19 °C

Gazze'nin Refah Sınır Kapısı yeniden açıldı

Gazze ile Mısır arasındaki önemli sınır kapısı Refah, bugün resmen yeniden açıldı. İnsani yardımların Gazze'ye geçişi planlanıyor.
Gazze'nin Refah Sınır Kapısı yeniden açıldı

Refah Sınır Kapısı resmen açıldı. Gazze Şeridi'ni Mısır'a bağlayan ve Gazze için hayati öneme sahip Refah Sınır Kapısı Filistinlilerin geçişine resmen açıldı. Kararı İsrail güvenlik güçleri duyurdu.

1 Şubat 2026'da pilot uygulamayla deneme için kısmen açılan kapı bugün çeşitli şartlar altında tekrardan hizmete alındı.

Bu şartlara göre sınır kapısı Gazze sakinleri için her iki yönde de sadece yaya olarak yeniden açılacak ve işletmenin Mısır ve Avrupa Birliği ile koordineli olarak yürütülecek. Gazze’den günde yaklaşık 150 kişinin ayrılması, buna karşılık yaklaşık 50 kişinin bölgeye geri dönmesi bekleniyor. 

Bu çerçevede İsrail, terminaldeki çalışmaları doğrudan asker bulundurmak yerine gözetleme ekipmanlarıyla uzaktan takip edecek. Mısır, 24 saat içinde sınırı geçecek kişilerin listesini her gün İsrail’e iletecek.

 

Gazze'den ayrılan Filistinlilerin bölgeye girişine yalnızca bu sınır kapısı üzerinden izin verilecek. Prensipte, buradan ayrılan herkesin geri dönmesine olanak tanınacak. Mısır tarafından sunulan ve İsrail tarafından onaylanan, sınır kapısından geçmesi planlanan Gazzelilerin listelerinin hazır olduğu belirtildi.

 

REFAH SINIR KAPISI İSRAİL BASKISI ALTINDA

 

Refah Sınır Kapısı, 1978 yılında imzalanan Camp David Sözleşmesi'nin ardından gelen Mısır-İsrail Barışı çerçevesinde 1979 yılında açıldı. Sınır kapısı Mısır'ın kontrolünde olsa da, Mısır ve İsrail arasında 2007 yılında yapılan bir anlaşma uyarınca, yapılan geçişler İsrail'in onayını gerektiriyor. İsrail, Gazze savaşı sırasında 7 Mayıs 2024'te Rafah Sınır Kapısı'nın kontrolünü ele geçirdi ve ancak ateşkes anlaşmasının bir parçası olarak Ocak 2025'te buradan geri çekildi.

Geçiş noktası daha sonra yeniden işgal edildi. Bugün hala İsrail güvenlik güçlerince kontrol edilen Refah Sınır Kapısı, ABD Başkanı Trump'ın Gazze Barış planının bir parçası olarak her iki yönde de yeniden açılıyor. 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
  • Sıcakta ruh sağlığını korumak için yapılması gerekenler
  • 16. Uluslararası Lefkoşa Halk Dansları Festivali 27 Ağustos'ta başlıyor
  • Babutsa Festivali Mustafa Ceceli konseriyle tamamlandı
  • Kaybolan kedi, 10 yıl sonra evine geri döndü
  • Teoman, Kıbrıs’ta Müzikseverlere Unutulmaz Bir Gece Yaşattı
  • Alagadi Fest 2026’da iki günde iki dev sanatçı: Binler İrem Derici ve Melek Mosso ile çoştu
  • Kaygı azaltmaya yardımcı dört hobi
  • Süt dışında kemiklere yarayacak beş yiyecek
  • İsrail'de 2 bin 500 yıllık ilk kez bulunan Kıbrıs sikkesi
  • 2026 Dünya Kupası’nın sahibi İspanya!
  • İşitme kaybı geri döndürülemiyor: Kulaklarınızı nasıl koruyabilirsiniz?
  • Hava Trafik Kontrolörleri Sendikası: Pas geçme uçuş emniyetinin gereğidir
  • Kıbrıs, dijital euro için pilot uygulamaya dahil edildi
  • 2026 Dünya Kupası’nda ilk finalist İspanya
  • Balıkçılık sektörünün mevcut durumu Laguna’da masaya yatırıldı
  • KAYAD: Lapta'daki cinsel taciz iddiasında mağdur çocuk sayısı yediye yükseldi
  • Bitter çikolata sağlıklı mı? Faydaları ve riskleri neler ve ne kadar tüketilmeli?
  • Kabızlığa iyi gelebilecek altı besin ve takviye
  • Çocuklarda Yaz Hastalıklarına Dikkat!
  • Yedek subay aday adaylarına son yoklama uyarısı: Son tarih bugün!
1/20