• BIST 12899.35
  • Altın 6740
  • Dolar 48.8475
  • Euro 56.1129
  • Lefkoşa 28 °C
  • Mağusa 29 °C
  • Girne 27 °C
  • Güzelyurt 27 °C
  • İskele 29 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 23 °C

Hasgüler: BRT eşitlik ilkesini çiğnemiştir

Seçme-seçilme hakkı ve ifade özgürlüğü, demokrasinin en temel iki dayanağıdır. Bu iki hakkın anlam kazanabilmesi için, devlet kurumlarının seçim dönemlerinde tarafsız kalması ve yarışan adaylara eşit mesafede durması gerekir.
Hasgüler: BRT eşitlik ilkesini çiğnemiştir

Seçme-seçilme hakkı ve ifade özgürlüğü, demokrasinin en temel iki dayanağıdır. Bu iki hakkın anlam kazanabilmesi için, devlet kurumlarının seçim dönemlerinde tarafsız kalması ve yarışan adaylara eşit mesafede durması gerekir.

 

Ama bu seçimde, devletin televizyonu BRT bu ilkeyi çiğnedi ve 17 Ekim’de sekiz adaydan sadece Ersin Tatar ve Tufan Erhürman’ı davet ettiği bir tartışma programı planladı.

 

14 Ekim’de Yüksek Seçim Kurulu’na başvurarak bu açık adaletsizliğe itiraz ettim. YSK da başvurumu haklı buldu ve “17 Ekim 2025 tarihinde yapılacak programa tüm adayların birlikte davet edilmesine” karar verdi. Yani hukuk konuştu, eşitlik tesis edildi.

 

Peki BRT ne yaptı dersiniz? Programı genişletmek yerine, tamamen iptal etti! Yani eşitlik talebine yanıt vermek yerine tartışma zemininin kendisini ortadan kaldırdılar.

 

Daha da ilginci, BRT Müdürü Meryem Özkurt, YSK kararına adeta karşı açıklama yaptı. “Fırsat eşitliği her adayın her programa çağrılması şeklinde değerlendirilemez” diyerek meseleyi çarpıttı. Oysa mesele her programa çağrılmak değil, çok adaylı tartışma programında eşit temsil hakkının sağlanmasıdır.

 

Sayın Özkurt, önce neden iki adaylı bir program planladıklarını anlatsın. YSK devreye girmeseydi, o program iki adayla yapılacaktı. Ne hakla?

 

Gerçek ortadadır. BRT yönetimi, cumhurbaşkanı adayları arasında ayrım yapmış, altı adayın eşitlik hakkını ihlal etmiş, yurttaşların tüm adayları aynı yayında izleyip fikirlerini kıyaslama hakkını da ellerinden almıştır.

 

“Sekiz aday olursa format bozulur, süre yetmez” bahanesiyle 50 yıllık demokratik bir geleneği çöpe atmak, bir BRT müdürünün haddi değildir. BRT halkın, vergi ödeyen yurttaşların kurumudur. Hiç kimsenin böyle bir kurumun çatısı altında seçim adaletini çiğnemeye hakkı yoktur.

 

Konuyla ilgili olarak YSK’ya ikinci bir başvuru yaptım. BRT yönetimini de aldıkları kararı gözden geçirmeye ve kamu yayıncılığı sorumluluğunu yerine getirmeye çağırıyorum.

 

 

Prof. Dr. Mehmet Hasgüler

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
  • “INNER TALKS” Sergisi ART ROOMS’da Açıldı
  • Berlin'de bir ilki başardı: Sol Partili Elif Eralp kimdir?
  • Sağlıklı Bir Beslenme Çantasında Neler Olmalı?
  • Sıcakta ruh sağlığını korumak için yapılması gerekenler
  • 16. Uluslararası Lefkoşa Halk Dansları Festivali 27 Ağustos'ta başlıyor
  • Babutsa Festivali Mustafa Ceceli konseriyle tamamlandı
  • Kaybolan kedi, 10 yıl sonra evine geri döndü
  • Teoman, Kıbrıs’ta Müzikseverlere Unutulmaz Bir Gece Yaşattı
  • Alagadi Fest 2026’da iki günde iki dev sanatçı: Binler İrem Derici ve Melek Mosso ile çoştu
  • Kaygı azaltmaya yardımcı dört hobi
  • Süt dışında kemiklere yarayacak beş yiyecek
  • İsrail'de 2 bin 500 yıllık ilk kez bulunan Kıbrıs sikkesi
  • 2026 Dünya Kupası’nın sahibi İspanya!
  • İşitme kaybı geri döndürülemiyor: Kulaklarınızı nasıl koruyabilirsiniz?
  • Hava Trafik Kontrolörleri Sendikası: Pas geçme uçuş emniyetinin gereğidir
  • Kıbrıs, dijital euro için pilot uygulamaya dahil edildi
  • 2026 Dünya Kupası’nda ilk finalist İspanya
  • Balıkçılık sektörünün mevcut durumu Laguna’da masaya yatırıldı
  • KAYAD: Lapta'daki cinsel taciz iddiasında mağdur çocuk sayısı yediye yükseldi
  • Bitter çikolata sağlıklı mı? Faydaları ve riskleri neler ve ne kadar tüketilmeli?
1/20