• BIST 9548.09
  • Altın 2491.141
  • Dolar 32.4988
  • Euro 34.583
  • Lefkoşa 28 °C
  • Mağusa 29 °C
  • Girne 24 °C
  • Güzelyurt 26 °C
  • İskele 29 °C
  • İstanbul 26 °C
  • Ankara 26 °C

Temiz Eller Hayat Kurtarır

YDÜHastanesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Kaya Süer UNİCEF her yıl milyonlarca çocuğun hayatını bulaşıcı hastalıklardan kaybettiği dünyamızda sadece düzenli el yıkama ile kurtulabileceğini bildirmektedir.
Temiz Eller Hayat Kurtarır

Çocuklara El Yıkama Alışkanlığı Kazandırmak Önemli

Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Kaya Süer UNİCEF her yıl milyonlarca çocuğun hayatını bulaşıcı hastalıklardan kaybettiği dünyamızda sadece düzenli el yıkama ile kurtulabileceğini bildirmektedir. Özellikle çocuklukta kazandırılan davranışların kalıcı, sonradan kazandırılmaya çalışılan davranışların yerleştirilmesinde zorluklar yaşanıldığı bilinmektedir. Tüm dünyada el yıkanma istenildiği kadar yaygın olan bir alışkanlık değildir. Bu nedenle bu özel günde bunun önemine vurgu yaparak sağlık açısından bunu bir alışkanlık haline dönüştürülmesinde farkındalık yaratmak önemlidir” ifadelerini kullandı.

El Yıkama Alışkanlığı Toplum Sağlığı İçin Önemli

Doç. Dr. Kaya Süer: El yıkama alışkanlığı toplum sağlığı açısından önemli olduğu kadar sağlık hizmeti verilen kurum ve kuruluşlarda da sağlık hizmeti ile ilişkili enfeksiyonların en aza indirilmesinde önemli rol sahiptir. Toplum sağlığı ile ilgili olarak hijyen uygulamalarının yayınlaştırılması ve sağlıklı ortamın korunması ile her türlü hastalık etkeninin ortamdan uzaklaştırılması sağlanmış olur şeklinde konuştu.

El Hijyenine Dikkat Edilmesi Halinde Hastane Enfeksiyonları %50 Oranında Azalmakta

Konuşmasına devam eden Süer: Çevre ile temasımızı sağlayan organımız ellerimiz yetersiz ve etkili yıkanmadıklarında etken mikroorganizmalarla bulaşan hastalıklara ev sahipliği yapmaktadır. Yetersiz el hijyeni besin kaynaklı hastalıkların artmasına, dışkı ile bulaşan paraziter ve diğer hastalıkların gelişimine neden olmaktadır. Bireylerin özellikle de sağlık çalışanlarının el hijyenine gerekli özeni göstermemesi, hastadan hastaya mikroorganizmaların yayılmasına ve hastane enfeksiyonlarının artmasına neden olmaktadır. Sağlık kurumlarında çalışan personelin el hijyenine uygun davranması halinde hastane enfeksiyonlarının  %50 oranında azaldığı bilimsel olarak gösterilmiştir ifadelerini kullandı.

Sağlık Personelinin El Yıkama Alışkanlığının Araştırılması İle İlgili Olarak Araştırmalar ve Projeler Geliştirilmekte

Süer: Yüksek tedavi masrafları, ölüm oranlarındaki artış ve antibiyotik kullanımına neden olan  mikroorganizmalardan korunmanın en basit, ucuz ve hızlı yolu; günlük rutin işlerimiz arasında, herkes tarafından kolayca uygulanabilir ve düşük maliyetli el yıkamadır. Etkili ve doğru el yıkama ile bütün bu kayıplardan kazanç elde edilebilir. Günümüzde sağlık personelinin el yıkama alışkanlığının artırılması ile ilgili olarak sürekli araştırmalar ve projeler geliştirilmektedir. Dr. Semmelweis tarafından iki asır önce önemi vurgulanan el yıkama bugün hala önemini korumaktadır şeklinde konuştu. 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler