• BIST 9057.84
  • Altın 2293.152
  • Dolar 32.3114
  • Euro 35.0969
  • Lefkoşa 25 °C
  • Mağusa 23 °C
  • Girne 21 °C
  • Güzelyurt 26 °C
  • İskele 23 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

Bu yemeği yemek artık lüks oldu!

Başbakanlık Devlet Planlama Örgütü (DPÖ) 2016 yılı Temmuz ayı Hayat Pahalılığı oranı / Enflasyon Rakamlarını açıkladı...
Bu yemeği yemek artık lüks oldu!

Başbakanlık Devlet Planlama Örgütü (DPÖ) 2016 yılı Temmuz ayı Hayat Pahalılığı oranı / Enflasyon Rakamlarını açıkladı. Başbakanlık Devlet Planlama Örgütü Müsteşarlığı tarafından yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

“DPÖ tüketici fiyatlarındaki gelişmeleri izlemek amacıyla 5 ilçede önceden seçilmiş perakende satış yerlerinden derlediği perakende fiyatlara göre her ay tüketici fiyatları genel endeksini yayınlamaktadır. 2016 yılı Temmuz ayı Enflasyonu (Tüketici Fiyatları Genel Endeksi) bir önceki aya göre %0.88, bir önceki yılın Aralık ayına göre %3.23 ve bir önceki yılın aynı ayına göre %9.18 değişim gerçekleşmiştir.

Bir önceki aya göre, endekste kapsanan 183 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 129 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşmiştir. En yüksek fiyat artışı gösteren ilk üç mal; %142.46 Taze Fasulye, %127.37 Salatalık ve %111.17 Beyaz Lahana olmuştur. En yüksek fiyat düşüşü gösteren ilk üç mal ise; %42.66 Üzüm, %32.93 Patlıcan ve %23.45 Domates olmuştur.   

Ana mal gruplarına göre bir önceki aya göre değişim oranı aşağıda belirtilen şekilde gerçekleşmiştir:

1.         Alkollü İçecekler ve Tütün ana grubunda %8,76 artış,

2.         Gıda ve Alkolsüz İçecekler ana grubunda %2,79 artış,

3.         Lokanta ve Oteller   ana grubunda %1,79 artış,

4.         Çeşitli Mal ve Hizmetler ana grubunda %1,04 artış,

5.         Eğlence ve Kültür   ana grubunda %0,93 artış,

6.         Ulaştırma ana grubunda %0,29 artış,

7.         Haberleşme  ana grubunda %0,01 artış,

8.         Mobilya, Ev Aletleri ve Ev Bakım Hizmetleri ana grubunda %0,01 artış,

9.         Sağlık ana grubunda %0,00,

10.      Giyim ve Ayakkabı  ana grubunda %2,70 azalış,

11.      Konut, Su, Elektrik, Gaz ve Diğer Yakıtlar ana grubunda %1,18 azalış,

12.      Eğitim ana grubunda %0,88 azalış.

En yüksek artış Alkollü İçecekler ve Tütün ana grubunda gerçekleşmiştir. Sigaralar, puro ve alkollü İçeceklere yapılan zamlar bu ana grupta en yüksek artışa neden olmuştur. İkinci sırada artış gösteren Gıda ve Alkolsüz İçeceklerde Taze meyve ve sebze fiyatlarındaki yükselme nedeniyle artı değer yansımıştır. En çok artış gösteren üçüncü ana grup olan Lokanta ve Oteller ana grubunda yaz sezonu nedeniyle Otel ücretlerinde, Lokantalarda ise Lahmacun, Döner Kebap, Tavuk Şiş, Tost, Adana Kebap fiyatları artış göstermiştir. 

Çeşitli Mal ve Hizmetler'de Banka İle Para Havale / Çekme Ücreti (Online Dahil), Altın Bilezik, El ve Vücut Bakım Kremleri ve Losyonları; Eğlence ve Kültür'de Gazete, Magazin ve Dergiler, Yurt Dışı Turlar; Ulaştırma’da Uçak Ücretleri, Bisiklet İki Tekerlekli, Euro Mazot (Araçlarda Kullanılan), Benzin (Kurşunsuz, 95 Oktan), Benzin (Kurşunsuz, 98 Oktan); Haberleşme'de Cep Telefonu (İnternet Bağlantılı), Telsiz Telefon, Cep Telefonu Bataryası; Mobilya, Ev Aletleri ve Ev Bakım Hizmetleri'nde Fırın Gazlı-Elektrikli (Ankastre), Sinek İlacı (Sprey), Ampul (Normal), Kahve Fincanı (Porselen), Çamaşır Yumuşatıcısı, Sinek İlacı (Tablet) fiyatlarındaki artışlar nedeniyle bu ana gruplarda da artış olmuştur.

 Sezon indirimlerinin başlaması ile Giyim ve Ayakkabı en çok azalış gösteren ana grup olmuştur.

Temmuz ayında endekse yansıyan Dolar kurunun ortalaması artı iken, Sterlin ve Euro Döviz kurlarının aylık ortalaması eksi olmuştur. Tüketici Fiyatları Endeks’indeki yer alan döviz kurları gün ağırlıklı aylık ortalama kurlar kullanılarak hesaplanmaktadır. Temmuz ayındaki döviz kurlarında ayın 15’nden sonra artışlar olmuştur. Döviz kurlarındaki artış bu tarihten sonra Temmuz ayındaki hesaplamalara yansımıştır. Bu nedenle Döviz kurlarının etkisinin Ağustos ayındaki Tüketici Fiyatları Endeks’ine de yansıması beklenmektedir.

Döviz kurlarındaki değişime bağlı olarak Kira ücretlerinde ve özel okul ücretlerinde eksi değer görülmüştür.

Bu bağlamda Tüketici Fiyatları Endeks’inde yer alan 12 ana grubun 9 ana grubunda artış, 3 ana grubunda da azalış olmuştur.

Etiketler: ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler