• BIST 9107.38
  • Altın 2324.495
  • Dolar 32.3598
  • Euro 34.9656
  • Lefkoşa 25 °C
  • Mağusa 26 °C
  • Girne 23 °C
  • Güzelyurt 25 °C
  • İskele 26 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C

Erdoğan, "İthal kömüre karşıyım"

Adana'da termik santral açılış töreninde konuşan TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bir ülkenin refah düzeyi enerji tüketimiyle doğru orantılıdır. Ben karşıyım. İthal kömürün Türkiye'ye getirilmesine cari açığı tetiklediği için karşıyım" dedi
Erdoğan, "İthal kömüre karşıyım"

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin özel sektör tarafından gerçekleştirilen en büyük linyit termik santrali olan Sabancı Holding’e bağlı  Enerjisa tarafından yapılan Tufanbeyli Termik Santrali’ni, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı ile birlikte açtı. 450 MW kurulu gücü ile Türkiye’nin 42’nci,Adana’nın ise 2’nci büyük enerji santrali olan, Sabancı Holding’e bağlı  Enerjisa tarafından kurulumu yapılan Tufanbeyli Termik Santrali’nin açılışına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu  ile birlikte katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı, Adana Havaalanı’nda  Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, Adana Valisi Mustafa Büyük, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ve diğer ilgililer karşıladı. Uzun bir süre birifing salonunda yetkililerden bilgi alan Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra tören alanına geçti.Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı, EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, Enerji Bakanı Berat Albayrak’dan sonra kürsüye gelen Erdoğan, "Bildiğiniz gibi bu tür yatırımlarda bir çok  'İstemezük' diyenler çıkar fakat bunların üzerine üzerine gitmek suretiyle onlara  bunu kabul ettirmek durumundayız, tüm milletimizin menfaati çıkarı için,  ülkemizin menfaati, çıkarı için" dedi.

 

"1.1 milyar dolarlık dev bir yatırım. 6 milyarlık doğalgazın yerine kömür kullanılarak 1.5 milyon konutun ihtiyacı karşılanacak. Türkiye'nin en büyük linyit tesisi olacak. Avrupa'nın 4., Türkiye'nin en yüksek soğutma kulesine sahip olacak"diyen Erdoğan'ın konuşmasının satır başları şöyle:

 

'İTHAL KÖMÜRE KARŞIYIM ÇÜNKÜ...'

 

Enerji Türkiye'nin dışa bağımlı olduğu alanların başında geliyor. Enerji konusunda 2013'te 11.5 milyar dolarken bu rakam 55 milyar dolara yükseldi. Enerji ithalatımızı 38 milyar dolarda tutabildik. Geçtiğimiz yıl 63 milyar dolar olan dış ticaret açığımızın yarısından fazlası enerjidir. Milletimizin refah düzeyinin, şehirleşmenin artması enerji talebini artırıyor. Enerji talep artışının en fazla olduğu ülke Türkiye'dir. Enerji talebimiz katlanarak sürecektir. 10 yılda enerji alanında ihtiyaç duyacağımız yatırım miktarı 110 milyar dolar.

 

Doğal kaynakları ve kendi kaynaklarımızı daha çok kullanarak dışa bağımlılığı asgariye indirmeyi hedefliyoruz. İlla ithal kömür alalım gayreti içerisinde  olanlar var. Ben şahsen ithal kömürün ülkemize gelmesine karşıyım. Niye karşıyım?  Cari açığı tahrik ettiği için karşıyım. Benim yerli kömürüm var. İthal kömürden  beş kullanacağın yerde bundan 10 kullanırsın ama yerli kömür kullanırsın. Yerli  kömürü kullanmak suretiyle cari açığı düşürürüz.

 

'2 SANTRAL ATILIMI YAPTIK DİYE'

 

Dünyada kömür yüzde 29'luk oranla en çok kullanılan enerji kaynağı olarak petrol ve doğalgazın önündedir. Yeterli petrol ve doğalgazımız olmayabilir ancak zengin sayılabilecek kömürümüz var. Dünyada da enerji talebini karşılaması bakımından kömürün uzun yıllar liderliği elden bırakmayacağı gözüküyor.  Bizdeki bazı çevrecilerin kömür, hidroelektrik  ve nükleer santraller karşıtı eylemleri hiçbirimizi yanıltmasın. Bunlara çok  fazla kulak asmaya da gerek yok. Gereğini yapmak durumundayız. Benim için aslolan  milletimin, ülkemin menfaatidir. Bunun karşısına dikilenlerin hepsi teferruattır,  bunu bir kenara koyalım. Bunların dikili ağacı yoktur bu ülkede. Bunlar her şeyin karşısındadırlar.

 

'ÇEVRE DOSTU SANTRAL PROJELERİNİ DESTEKLİYORUM'

 

Sadece Avrupa ülkelerinde Polonya yüzde 84, Almanya yüzde 45, Danimarka yüzde 34 oranında elektrik üretimini kömürle gerçekleştiriyor.Çin'de bu durum yüzde 75 ve Hindistan'da yüzde 73. Ülkemizde bu rakam yüzde 28,5. Üstelik yüzde 13,5'u yerli kömür.135 nükleer santral Avrupa ülkelerinde faaliyet gösteriyor. Dünyada bu rakam 444. Türkiye 2 tane nükleer santral teşebbüsünde bulundu diye kıyamet kopuyor.Açılışını yaptığımız bu santral yılda 5,5 ton kömür kullanacak. Yerli kömüre dayalı elektrik üretimini ne kadar artırırsak doğalgazla elektrik üretimi azalacaktır.Kömürün artık kirli, çevreye zarar veren enerji olduğu iddiası yıkılmıştır. Çevre dostu santrallerin olduğu projeleri takip ediyor destekliyorum.

 

SABANCI AİLESİNE SESLENDİ

 

Eğer Türkiye'de bugün terör belasıyla karşı  karşıyaysak bunun en önemli sebeplerinden bir tanesi nedir biliyor musunuz?  Türkiye'nin ilk 10'a yürüme sürecidir ve bunlar ülkemizi terör belasıyla bu  amacından uzaklaştırmanın gayreti içerisindeler. Ama biz bu amacı da biliyoruz ve  bunu da yıkacağız. Dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri haline gelmiş Türkiye birilerinin işine gelmiyor. Terörün sebebi de ilk 10'a yürüme sebebidir. İhracatını 500 milyar dolara çıkaracak Türkiye, savunma sanayinde dışa bağımlı olmayan Türkiye birilerini rahatsız ediyor. Özellikle Avrupa'da nüfus hızla yaşlanırken, Türkiye'nin dinamik nüfusla parlaması birilerini endişelendiriyor. Bunlar umrumuzda değil. Sabancı ailesi, sizin de umrunuzda olmasın. Girimşicilerimiz çalışmalaını sürdürüyor.Türkiye, sabotaj girişimlerine göre, hamdolsun ilerliyor. Ekonomi verileri beklentinin ötesinde geliyor. Açıklanan rakamlar felaket tellallarına hayal kırıklığı yaşatıyor.

 

AVRUPA'YA TERÖR MESAJI

 

Ey Avrupa, ey dünya eğer Türkiye'nin gerçek  fotoğrafını görmek istiyorsan işte buraya bak. Terör sadece bizim değil tüm  insanlığın sorunu. Terör olayları üzerinden Türkiye'yi okumaya kalkarsan  yanılırsın. Tamamı da siyasi hesapların ürünü, tamamı da ideolojik körlüklerle, çarpıtmalarla, yalanlarla bezeli raporlar Türkiye'yi anlatmıyor, anlatamaz da.  Türkiye'yi anlamak için bakacağın yer işte burasıdır. Bu tesis, bu yatırımlar, bu  hizmetlerdir.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tufanbeyli Termik Santrali’ni Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı ile birlikte açtıktan sonra Adana Organize Sanayi Bölgesi’ne geçerek, düzenlenen dörenle, buradaki tesislerin toplu açılışını yaptı.

DÜKTİL BORUDA DÜNYA MARKASI

 

Erdoğan’ın toplu açılışını yaptığı Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Düktil Dökme Demir Boru Fabrikası, Samsun’dan sonra Adana’da kurduğu bu tesis ile dünya düktil boru üretiminde yüzde 5’lik bir üretim kapasitesine sahip oldu. Samsun Makina Sanayi A.Ş.’nin kurduğu tesiste ileri teknoloji ile üretilen demir borular, 300 yıllık dökme demir, 150 yıllık da çelik boru üretim teknolojisinin zirvesindeki bir teknoloji olarak kabul ediliyor. İçmesuyu ve atık suyun yanısıra, biyogaz ve kimyasalların taşınmasında da kullanılabiliyor. Korozyon ve depreme dayanaklılığın yanısıra ek yerlerinde kaynak izalasyonu gerektirmiyor.

 

TUFANBEYLİ TERMİK SANTRALİ  1.5 MİLYON KONUTA YETECEK

 

Adana’nın Tufanbeyli İlçesi, Yamanlı-Kayarcık-Taşpınar mahalleri arasında yer alan 246 milyon tonluk linyit kömürü rezervini ekonomiye kazandırmak amacıyla projelendirilen ve 450 MW kurulu güce sahip olacak Tufanbeyli Termik Santrali, saatte 845 ton linyit, yılda 5.5 milyon ton kömürü yakarak, yıllık 2.5 milyar kilowatt/saat elektrik enerjisi üretecek. 1.1 milyar dolar harcanıp, 4 bin 500 kişinin inşaatında çalışan, bin kişinin devamlı çalışacağı termik santral az su tüketimine sahip olacak şekilde tasarlanmıştır. Kuru tip soğutma sistemi kullanılmıştır. Proje kapsamında ayrıca CFB kazanlarına ve baca gazı desülfirizasyon (FGD) sistemine kireçtaşı sağlanması amacıyla işletilmesi planlanan kireçtaşı ocakları mevcuttur. Kireç taşının, fırına ve yaş FGD sistemine eklenmesine imkan veren bir baca gazı arıtma sistemi, günümüz koşulları altında en gelişmiş teknolojiyi yansıtan, kabul görmüş bir yöntem olarak değerlendiriliyor. Türkiye’nin enerji talebinin yaklaşık yüzde 2’sini karşılayacak olan, 1.5 milyon konuta yetecek enerji üreten  Tufanbeyli Termik Santrali’nin kömür rezervlerine bağlı olarak 30 ila 35 yıllık bir süre için işletilmesi planlanıyor.

 

ZEHİRLİ GAZLARIN DEŞARJI  SOĞUTMA KULESİNDENDEN YAPILACAK

 

Termik santrallerde normalde her bir ünite için bir soğutma kulesi bulunurken, Tufanbeyli Termik Santrali’nde tüm üniteler için tek bir kule yapıldı. Yakıtın yakılmasıyla ortaya çıkan zehirli gazların tutulduğu ve her termik santrallerde olması yasalarla zorunlu kılınan Baca Gazı Arıtma Sistemi, EnerjiSA’nın uygulamaya koyduğu bu teknoloji nedeniyle Tufanbeyli Termik Santrali’nde olmayacak. Zehirli gazların deşarjı soğutma kulesinde yapılacak. Bunun için ünitelerin zehirli gazlarının geçtiği bacalar, soğutma kulesinin içerisinden geçirilecek.

 

SİSTEM NASIL İŞLEYECEK

 

Konvansiyonel sistemlerde baca gazları, özel olarak dizayn edilen bacalardan atmosfere deşarj edilir. Tesiste ise baca gazları soğutma kulesi merkezinden atmosfere deşarj edilecek. Arıtılmış baca gazlarının bacalar yerine soğutma kulelerinden deşarjı, kirleticilerin atmosfer de daha iyi bir dağılım göstermelerine ve dolayısıyla tesisten kaynaklanacak kirleticilerin Yer Seviyesi Konsantrasyon değerlerinin azalmasına imkan sağlayabilmektedir. Kazanlarda oluşan yanma gazları, dayanıklı malzemeden yapılan özel borularla soğutma kulelerine taşınacak ve yatay eksende karışmadan, merkezi bir gaz akışı ile atmosfere yükselebilecek şekilde soğutma kulesinin merkezinden verilecek. Soğutma kulesinde, yükselen çok daha fazla bir hava kütlesinin yarattığı itişle, baca gazının atmosferde daha yüksek seviyelere ulaşması beklenmektedir. Bu bağlamda, soğutma kulelerinden deşarj edilen baca gazlarının, konvansiyonel baca sistemlerinden atmosfere salınan gazlara kıyasla 3-4 kat daha fazla yüksek yaplıdı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler