• BIST 8733.74
  • Altın 2240.593
  • Dolar 32.3341
  • Euro 35.1122
  • Lefkoşa 17 °C
  • Mağusa 18 °C
  • Girne 18 °C
  • Güzelyurt 16 °C
  • İskele 18 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 6 °C

Kameralı buz dolabı mı?

Ekim’de kameralı buzdolabı çıkıyor...
Kameralı buz dolabı mı?

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar da sanayideki istihdamın azaldığına dikkat çekti.

CİRONUN YÜZDE 9’U ARGE’YE

EBSO Mayıs ayı olağan meclis toplantısına katılan Bosch Türkiye ve Ortadoğu Başkanı Steven Young, sanayicilere ‘Bir devin dönüşümü’ adlı sunum yaptı. 130 yılık şirketin buji ile başlayan ve otomotiv, yan sanayi, dayanıklı tüketim, enerji ve bina gibi dört sektöre yayılan şirketin yolculuğunu anlattı. Bosch’ta 175 bin kişinin çalıştığını, 150 ülkede 70 milyar liralık ciro yaptığını belirterek, gelirde en büyük payın yüzde 60 ile otomotiv yan sanayide olduğunu vurguladı. Cironun yüzde 9’unu arge’ye harcadıklarına dikkat çeken Young, yılda 5 bin 500 patent, günde 22 patent başvurusu yaptıkları zamanlar olduğunu ifade etti.

2023 YILINDA KENDİ KENDİNE GİDEN ARABALAR

Bosch Türkiye ve Ortadoğu Başkanı Steven Young, 7.4 milyar insanın 7 milyarının internet üzerinden birbiriyle bağlantılı olacağının öngörüldüğünü, bunu nasıl endüstri 4.0’a çevirmenin yollarının aranması gerektiğini anlattı. Young, “Otonom sürüş diye bir tabir var. Araçların kendi kendini kullanabilme özelliği. Akıllı ev diye bir tabir var. Evin içindeki cihazları cep telefonundan açıp kapatıyorsunuz. İnternet ve bulut üzerinden bağlanabilme özelliği çok önemli. Gelecekte hayatımızı bu şekillendirecek. 2023 yılından itibaren araba kendini her koşul altında kullanabilir durumda olacak. Araç hafifleyecek, araç kaza yapmayacak. Bosch olarak 250 fabrikanın 100’den fazlasında sanayi 4.0’a geçtik. Bu bize hız, esneklik, yüksek kalite ve verimlilik sağladı” dedi.

“EKİM’DE KAMERALI BUZDOLABI, SENSÖRLÜ FIRIN ÇIKACAK”

Sensörlerin önemine değinen Young, Bosch’un sensör konusunda dünya lideri olduğunu, geçen yıl 1.6 milyar adet sensör ürettiklerini belirterek, ekim ayında sensörlü fırın ve kameralı buzdolaplarının satışına başlanacağını söyledi. Young, şöyle konuştu:

“Kadınların hayatını daha konforlu hale getirmek için Ekim ayından itibaren sensörlü fırınlar çıkacak. Sensör fırındaki rostoyu oksijen seviyesine göre ayarlayıp istediğiniz şekilde kızartacak. Siz cep telefonunuzdaki akıllı ev aplikasyonu ile fırındaki rostonun kızardığını göreceksiniz. Ekimde aynı zamanda kameralı buzdolabı da çıkacak. Örneğin, markettesiniz snapchat çekiyorsunuz. Kameralı buzdolabında kaç limon kalmış, yumurta var mı, dolapta ne eksikse ona göre alışveriş yapıyorsunuz.”

GELECEĞİN MESLEĞİ YAZILIM MUHENDİSLİĞİ

Bosch Türkiye ve Ortadoğu Başkanı Steven Young, gelecekteki mesleğin yazılım mühendisliği olacağını belirterek, 2020- 2025 yılları arasında elektrikli motor ve içten yanmalı motor sayısının birbirine eşitleneceğini daha sonra da elektrikli motorun artışa geçeceğini söyledi. Bir sanayici, kendi kendini kullanan arabaların çıkmasıyla şoförlük mesleğinin yok olacağını hatırlatarak, teknolojideki gelişmelerin birçok mesleği ortadan kaldırıp işsizliği artırma ihtimaline dikkat çekti. Young, “Yeni işler meslekler oluşacak. Varlığın dağılımı belki sorgulanabilir ama teknolojiler yeni iş sahaları açar diğerleri kapanır. Kapanacak alanlardaki iş sahipleri yeni açılacak yerler için eğitilir. Dünyada bu böyle yapılır” dedi.

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, sanayi 4.0’a ayak uydurmak için öncesinde eğitim 4.0 altyapısını kurmak gerektiğini belirterek, Ege Üniversitesi ile eğitim 4.0 hamlesi yaptıklarını, sanayide akıllı üretim, akıllı onarım ve akıllı bakım konusunda pilot uygulama başlatacaklarını söyledi. Yorgancılar, pilot uygulama kapsamında Ege Üniversitesi’nin makine, elektrik- elektronik ve bilgisayar bölümü, makinelerin bakım ve onarım süreçlerini dijitalleştiren yazılım geliştireceklerini söyledi.

YILDIRIM MESAJ

EBSO Başkanı Yorgancılar, Başbakan Binali Yıldırım’ın üreterek büyüyen ekonomi hedefini çok önemsediklerini belirterek, “İzmir’i ve İzmirlileri çok iyi tanıyan, konularımızı çok iyi bilen icraatçı Başbakan’ın önce ülkemize, sonra da İzmirimize önemli değerler katmasını ümit ediyoruz. Başbakan’ın ilk grup toplantısında ‘ekonomi demek, para demek değildir. Banka demek değildir. Ekonomi demek üretmek demektir. Birinci önceliğimiz üreterek büyüyen bir ekonomi olmak’ sözünü çok önemsiyor ve politikaların da bu yönde gerçekleşmesini diliyorum” dedi.

“SANAYİ İSTİHDAMI AZALDI”

EBSO Başkanı Yorgancılar, son aylarda yüzde 11’e tırmanan işsizlik oranına dikkat çekerek, sanayi istihdamındaki azalmayı vurguladı. Yorgancılar, “Bu veri çok iyi analiz edilmelidir. Geçen yılın Ocak ayından, bu yılın Şubat ayına baktığımızda sanayide 73 bin kişilik bir kayıp söz konusudur. Aynı dönemde, tarım ve hizmetler sektörü istihdamında ise artış gerçekleşmiştir. SGK verilerine göre ise Şubat 2016- 2015 karşılaştırmasında, esnaf sayısı 79 bin, çiftçi sayısı 89 bin azalırken, kamu çalışanı ise 130 bin artmış” dedi. 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler