• BIST 9070.29
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3641
  • Euro 34.9382
  • Lefkoşa 22 °C
  • Mağusa 24 °C
  • Girne 22 °C
  • Güzelyurt 22 °C
  • İskele 24 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 16 °C

LTB'nin 24 saatlik otobüs seferleri ‘T izni’ne takıldı

LTB, 24 saat kentin her yerine ulaşacak toplu taşıma sağlamak için, proje hazırladı ancak belediye adına ‘T izni’ olmadığı için projeyi hayata geçiremiyor...
LTB'nin 24 saatlik otobüs seferleri  ‘T izni’ne takıldı

Kıbrıs Gazetesi'nin haberine göre Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB), içerisinde ciddi sıkıntılar barındıran ve durma noktasına gelmiş olan toplu taşıma sistemini tekrardan canlandırmak ve kente 24 saat kesintisiz hizmet verecek proje hazırladı ancak, belediye adına ‘T izni’ olmadığı için proje hayata geçirilemiyor.

LTB Başkanı Mehmet Harmancı, belediyenin T izni olmamasından dolayı toplu taşıma sisteminde çok kısıtlı bir hareket alanı olduğunu ve sistemin genel yapısına müdahale edemediğini ifade etti.

Harmancı, belediye olarak toplu taşıma sisteminde daha denetleyici ve otoriter bir rol üstlenebilmelerinin ancak Ulaştırma Bakanlığı’ndan verilecek T izinlerine bağlı olduğuna vurgu yaptı.

Mehmet Harmancı, şimdiki ve daha önceki Ulaştırma Bakanlarıyla konuyla ilgili olarak görüştüklerini ifade ederken, “Bize satılamayan, devredilemeyen T izinleri verilmesini ve bizim bunu kamu-özel ortaklığıyla çağdaş, şehrimize yakışacak bir model oluşturabilmemizin önünü açmalarını bekliyoruz” dedi.

Harmancı, “Sanılanın aksine belediyelerimizin yasal yetkileri çağdışı kalmıştır. Hem Ulaştırma Bakanlığı Yasası hem de Belediyeler Yasası’nın değiştirilerek bu yetkilerin tarafımıza devredilmesi ya da bu konularda izin makamının bizi denetleyecek hale gelmesiyle, bunu ticari bir meta haline gelmeden uygulayabilmemiz gerekiyor” dedi.

Bakanlıktan T izinleri konusunda bir açılım beklediklerini ve toplu taşıma birimi kurmuş olduklarını ifade eden Harmancı, “T izinleri olmadan bu birimin hiçbir yaptırım ve denetim gücü olamaz” dedi.

“Kamu-özel ortaklığı ile yürütülebilir”

LTB Meclis Üyesi Onur Olguner de, toplu taşımacılığın, belediyenin çatısı altında oluşturulan bir birim ile kamu-özel ortaklığı çerçevesinde yürütülebileceğini, fakat belediyenin T izni olmaması sebebiyle projelerini gerçekleştiremediklerini belirtti.

Onur Olguner, T izinlerinin şoförlere devredilmesinden itibaren belediyenin toplu taşıma hizmeti üzerindeki iradesini kaybettiğini ifade ederek, “T izinlerinin şoförlere devredilmesiyle birlikte vatandaşlara verilen ulaşım hizmetinde ciddi sıkıntılar meydana geldi. Güzergahların hepsinde hizmet verilmiyor ve otobüslerin gidiş-geliş saatlerinde bir düzensizlik oluştu” dedi.

“Amacımız belediyenin çatısı altında yeni bir birim kurmak”

Toplu taşımacılığı yeniden canlandırabilmek için yeni bir sistem oluşturmak istediklerini ifade eden Olguner, “T izni şoförlere ait olsa da, güzergahları hâlâ belediye belirliyor. Biz de bundan yola çıkarak şoförlerle bir araya gelip yeni bir rotasyon oluşturmak için çalışmalar yaptık” dedi.

Olguner, 6-7 aylık bir süre sonrasında tasarladıkları güzergahla, Lefkoşa’nın her bölgesini kapsayacak bir sistem oluşturduklarını ifade etti.

Geldikleri bu aşama ile belediyenin çatısı altında görev yapacak bir toplu taşıma oluşturmak istediklerini de söyleyen Olguner, “Bu birim içerisinde özel şirketlerden temsilciler, belediye meclis üyeleri ve kadrolu şoförlerden de olmasını kararlaştırdık” dedi.

“Minibüsler 24 saat işler durumda olmalıdır”

Otobüslerin gidiş-geliş saatlerinin akşama kadar sürmesinin yetersiz olduğuna vurgu yapan Olguner, vatandaşlara 24 saat ulaşım hizmeti verilmesi gerektiğini ifade ederek, “Gece yarısı bile olsa vatandaşı güvence altına alabilecek alternatif bir ulaşım sistemi sağlamamız gerekiyor” dedi.

“Oluşturulacak yeni sistem için fona ihtiyacımız var”

Otobüslerin yenilenmesi gerektiğini ifade eden Olguner, vatandaşların toplu taşımayı tercih etmemesinde, otobüslerin yeni ve hijyenik olmamasının büyük bir etkisi olduğunun altını çizdi.

Gerçekleştirmeyi planladıkları toplu taşıma projesi için çeşitli uluslararası organizasyonlardan fon almaları gerektiğini belirten Onur Olguner, alacakları bu fonlarla toplu taşımayı canlandırabilmek için bir adımda bulunabileceklerini, ancak şu anki mevcut durumda bunun pek mümkün olmadığını da sözlerine ekledi.

“Araba kullanmak ihtiyaç haline getirildi”

Asgari ücretle geçinen bir bireyin bütün ulaşımını toplu taşımayla sağlaması halinde büyük kar elde edebileceğini ifade eden Olguner, “Bizim ülkemizde toplu taşıma düzgün yapılmadığı için herkes araba almaya mahkum ediliyor. Arabalarımızın bir aylık harcaması, asgari maaşın da üzerine geçiyor. Bu büyük bir israftır” dedi.

Kaynak: Kıbrıs

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler