• BIST 9679.8
  • Altın 2487.173
  • Dolar 32.4205
  • Euro 34.4431
  • Lefkoşa 16 °C
  • Mağusa 15 °C
  • Girne 18 °C
  • Güzelyurt 14 °C
  • İskele 15 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 7 °C

Saat uygulaması kararı “çok endişe verici ve kaygı yaratıyor”

Gözler New York’taki üçlü zirvede…
Saat uygulaması kararı “çok endişe verici ve kaygı yaratıyor”

Müzakerelerin bu turunda elde edilecek sonuçların, 14 Eylül’de yapılacak liderler görüşmesi sonrasında yayımlanması beklenen, 6 başlıktaki müzakerelerin gidişatını ortaya koyacak basın açıklamasında kaydedileceğini, ancak bütün gözlerin,  Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’la New York’ta yapacağı üçlü zirvede olduğuna dikkat çekildi.

Fileleftheros; “Açık Cephelerle İlerleme... Yakınlaşmalar Var Ama Bulmacanın Tamamlanmasını Zorlaştıran Anlaşmazlıklar Duruyor” başlıklı manşet haberinde, yoğunlaştırılmış müzakerelerin yeni aşamasının tamamlanmasına ramak kala birçok yakınlaşma sağlandığını ancak var olan anlaşmazlıkların “bulmacanın tamamlanmasını zorlaştırdığını” öne sürdü.

Edindiği bilgilere dayanarak, müzakere sürecinde var olan anlaşmazlıkların ve havada kalan noktaların önemli olduğunu ve bunların 14 Eylül Çarşamba’ya veya 26 Eylül’deki üçlü zirveye kadar tamamlanamayacağını yazan gazete, BM’den bir kaynağa dayanarak, Genel Sekreter’in üçlü zirveden bir sonuç çıkmasını istediğini ve bunun için bir yol haritasından söz edildiğini haber verdi.

Rum yönetimi açısından, bundan sonraki gelişmelerin Toprak ve Garantiler’le ilgili müzakerelere bağlı olacağını, Türk tarafının ise New York’ta, Güvenlik konuları için çoklu/beşli konferans yapılmasına dair bir yol haritası belirlenmesinde ısrar ettiğini hatırlatan gazete, Rum ve Yunan hükümetlerinin, “dayatılmaya çalışılan” takvimleri kabul mantığına giremeyecekleri görüşünde olduklarına işaret etti.

Liderlerin dünkü görüşmesinde Yönetim başlığı ve özellikle ülkenin AB üyeliği bağlamında, karar alma prosedürüyle ilgili konuların ele alındığını belirten gazete, önce Akıncı, Anastasiadis, Nami, Mavroyannis,  Spehar ve Eide’nin bir saatten uzun bir süre baş başa görüştüğünü, görüşmeye müzakere heyetlerinin katılımıyla devam edildiğini yazdı.

SAAT UYGULAMASI KARARI “ÇOK ENDİŞE VERİCİ VE KAYGI YARATIYOR”

Gazete dünkü toplantıda, Türkiye ile birlikte KKTC’nin de yaz saati uygulamasına son vermeme kararının da ele alınmasının bekleniyor olduğuna işaret etti, “Lefkoşa açısından mesele komik algılansa da karar çok endişe verici görülüyor ve kaygı yaratıyor” vurgusunu yaptı.

Habere göre dünkü görüşme sonrası Anastasiadis’in, havada kalan konularda ilerleme kaydedildiğine işaret ederek, “Her zaman temkinli iyimserim çünkü aşıldığını görmek istediğimiz zor konular var. Bunlar aşılırsa çok iyimser olacağım. Bazı konularda ısrar olması halinde, sonucu öngöremem”  dedi.

Gazete, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin, BM yetkililerinin garantör ülkelerle temasları çerçevesinde yarın Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas ile Atina’da görüşeceğini ancak Kocas Eide’ye, şahsen inisiyatif aldığı; garantilerin tasfiyesi konusunu aktaracağını yazdı.

Politis; “Anlaşma Mı Çıkmaz Mı Ekim’de” başlıklı haberinde, Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in dünkü liderler görüşmesi sonrasında söylediklerinden, yoğunlaştırılmış müzakerelerin BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’la üçlü görüşmeden sonra da devam edeceğinin anlaşıldığına dikkat çekti.

“Hedefin Ekim ortalarına kadar, aynı ayın sonunda uluslararası bir toplantıyı haklı kılacak bir sonuç almak veya çıkmazda mıyız öğrenmektir” ifadesini kullanan gazete, diplomatik kaynakların da Ağustos-Eylül dönemindeki 8 yoğunlaştırılmış müzakereden beklentinin; bütün başlıkların kapatılmasının değil nihai anlaşma için olanak olup olmadığının görülmesi olduğuna dikkat çektiklerini yazdı.

Genel Sekreter’le üçlü görüşme gündeminde – iki liderin yeterli ilerleme olduğuna kanaat getirmesi halinde -  bir uluslararası konferansın oluşumu (kimlerin katılacağı) sorusunun da olabileceği belirtilen haberde, çözümün baştaki maliyeti ve tazminatlar için artık gerçek uluslararası bağışçı katkısı aranmasının görüşüleceği, ancak ekonomi bulmacasının tamamlanması için IMF’nin rapor ve önerilerinin (Eylül sonu) beklenmesi gerektiği kaydedildi.

Gazete, “bir uluslararası konferansın her halükarda Ekim ayı içerisinde, yani Amerikan başkanlık seçimleri öncesinde ve “garantiler gibi Türkiye’ye özlü baskı yapılması gereken konularda ABD’nin biraz aktif müdahiliyeti olması gerekiyor” ifadesine de yer verdi.

Altihia, Cumhurbaşkanı Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in dünkü liderler görüşmesi sonrasında yaptıkları açıklamaları okurlarına “Yönetim’de İlerleme Sağlanan, Sondan Bir Önceki Baş Başa Görüşme… Görüntünün Toplam Görüntüsü Gelecek Çarşamba… Yeni Yoğunlaştırılmış Görüşme Turu (1 Ekim’den Sonra Belki Her Gün Görüşme)” başlığıyla manşete çekti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler