• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Lefkoşa 25 °C
  • Mağusa 26 °C
  • Girne 23 °C
  • Güzelyurt 23 °C
  • İskele 26 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 9 °C

Şahali: İyi tarım uygulamalarının desteklenmesi konusu ön plana çıktı

Narenciye Çalıştayı’ndasorunlar ve çözümler masaya yatırıldı. Güzelyurt’ta iki gün boyunca devam eden çalıştay, dün sona erdi. Çalıştayınkapanışında Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Cem Karaca,çalıştayın ardından çıkan sonuçlarla ilgili bilgi verdi.
Şahali: İyi tarım uygulamalarının desteklenmesi konusu ön plana çıktı

Narenciye Çalıştayı’ndasorunlar ve çözümler masaya yatırıldı. Güzelyurt’ta iki gün boyunca devam eden çalıştay, dün sona erdi. Çalıştayın kapanışında Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Cem Karaca,çalıştayın ardından çıkan sonuçlarla ilgili bilgi verdi. 

Çalıştayda narenciye konusunda üretim ve hasat ile pazarlama konuları ele alınarak, sorunlar ortaya kondu ve bu sorunların çözümüne yönelik önerilerpaylaşıldı.

En büyük sorun sulama suyunun yetersizliği ve düşük kalite

Üretim ve hasat kısmında en büyük sorunun, sulama suyunun yetersizliği ve kalitesinin düşük olduğu belirtildi. Bunun yanısıra kooperatifçiliğin olmaması ve örgütlenme sorunu, hasatta yaşanan sorunlar, girdi maliyetlerinin yüksek olması, narenciye bahçelerinin imara açılması, iyi tarım uygulamalarının yaygınlaştırılmış olmamasıve narenciye sanayinin yetersiz olması da diğer önemlisorunlar olarak ortaya çıktı.

 

Çözüm önerileri ise şunlardan oluştu:

· Su kalitesinin artırılması ve kaliteli suyun zamanında ve yeterli miktardaturunçgilbölgelerine aktarılması

· KooperatifçilikYasası’nın güncellenmesi ve hayata geçirilmesi. Kooperatifçilik bilgi sisteminin şeffaflık, izlenebilirliğin dikkate alınarak kurulması ve denetlenmesi, kooperatifçiliğin teşviklerle desteklenmesi, üretici ve satış kooperatifleri şeklinde planlanması

· Hasat öncesi uygulamalarınyapılmasınınsağlanması, hasat öncesi ve sonrası ilgili gerekli eğitimlerinverilmesi

· Rakiplerle yarışabilmek için birim su fiyatının dönüme ve rakiplerin fiyat seviyesine çekilmesi, su maliyetlerinin düşürülmesi, gübre ilaç, enerji, sulama maliyetlerinin düşürülmesi, sübvansiyeedilmesi

· 1’inci ve 2’inci sınıf arazilerüzerinde bulunan narenciye bahçelerinin imara açılmaması

· İyi tarım uygulamaları teşvik edilerek izlenebilirliğinartırılması, iyi tarım uygulamalarının çiftçiler tarafından uygulanabilirliğinin sağlanması için bilgilendirme ve denetim yapılması.

· Narenciye sanayinin geliştirilmesi ve sunuş şekillerininartırılması (dilim konserve, taze doğranmış meyve salatası , eterikyağı, draje, taze sıkılmış meyve suyu vb)

 

Şahali: İyi tarım uygulamalarının desteklenmesi konusu ön plana çıktı

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali, Narenciye Çalıştayı’nın sonucuna bakıldığı zaman,iyi tarım uygulamalarının desteklenmesi konusunun ağırlıklı olarak ön plana çıktığını ve bunun önemli olduğunu söyledi.

Şahali, TC Kalkınma ve Ekonomik İşbirliği Ofisi ile üzerinde birlikte çalıştıkları ve bir ileri aşamaya taşınan Global Sertifika Programı dahlinde, narenciye üretiminin, seracılığın ve enginar üretiminindesteklenmesi ile ilgili üç alanda pilot proje uygulamasının başlangıcı ile ilgili mutabık olduklarını belirtti. İyi tarım uygulanmalarınındesteklenmesine ilişkin görüşün ağırlıklı olarak ön planda olmasını ise,  bu konuda “istekliliğin olduğu bunu da  cesaret vericibir gelişme” olarak değerlendirdi.

 

“Bir sonraki çalıştayta kat ettiğimiz mesafenin sınanacak”

Bakan Şahali, gerek Ekonomi ve Enerji Bakanlığı’nın konuya mesafesini ifade eden görüşlerin gerekse Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’ndan beklenenlerin neler olduğunun bir kez daha somut bir şekilde ortaya çıktığının önemine işaret ederek, “Karşılıklı ilişki, yapıcı bir biçimde sürdürüldüğü sürece, eminim ki sorunların tamamına kalıcı çözümler üretmemiz mümkün olabilecek. Özellikle su gibi olmazsa olmaz bir konunun da girdide iyileşme olacağını varsayarak, bir sonraki çalıştay, kat ettiğimiz mesafenin sınanacağı ve ona bağlı olarak değerlendirmenin yapılacağı bir ortamda gerçekleşecek” dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler