• BIST 9079.97
  • Altın 2307.372
  • Dolar 32.3157
  • Euro 35.0355
  • Lefkoşa 15 °C
  • Mağusa 17 °C
  • Girne 18 °C
  • Güzelyurt 16 °C
  • İskele 17 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 14 °C

Türk vatandaşlarının desteği ile saldırıyorlar

Hacker grubu Anonymous, yaklaşık 10 gündür Türkiye'ye sanal olarak saldırıyor. Saldırılar Türk vatandaşlarının desteği ile gerçeleştiriliyor.
Türk vatandaşlarının desteği ile saldırıyorlar

Türkiye siber saldırıların etkisi altında. Geçtiğimiz haftalarda kamu sitelerine yönelik başlayan siber saldırılar, önceki gün ve dün bankalar başta olmak üzere birçok sektörü hedef almaya devam ediyor.

Dün de bazı bankaların internet sitelerinden işlem yapılamadı. Saldırıları gerçekleştirenler ise dünyanın en büyük hacker grubu Anonymous. Şu ana kadar birçok web sitesinin fişini çekmeyi başaran Anonymous'un saldırılarının arkasında ise 'DDoS' (Denial of service attack) taktiği bulunuyor.

TEK BİR KOMUT

Peki bu DDoS taktiği nedir? DDoS saldırıları, internet sayfalarına kapasitesinin çok üzerinde trafik gönderilmesinden ibaret. Yani dünyadaki bir sürü bilgisayar aynı anda saldırı yapılan internet adresine girmeye çalışıyor. Böylece gerçekten internet sitesine girmek isteyen kullanıcılar aşırı trafik nedeniyle siteye ulaşamıyor. Yüzbinlerce bilgisayardan aynı anda saldırının yapılması ise kullanıcıların haberi olmadan bilgisayarlarına yüklenen bir yazılımdan kaynaklanıyor. Güçlü bir koruma duvarı olmayan dünyadaki tüm bilgisayarlar bu yazılımdan etkilenebilir. Bu sizin bigisayarınız bile olabilir! İnternetteki birçok farklı siteden indirilen dosyalarla beraber gelen bu yazılımlar, bigisayarlarınızı 'zombi bilgisayar'a çeviriyor. Bu zombi bilgisayarlar Anonymous'un 'bot-net' adındaki ağını oluşturuyor. 'Bot-net' ise Anonymous'un yüzbinlerce bilgisayarı tek bir komut ile harekete geçmesini sağlıyor. 'Saldır' komutu geldiği an Türkiye'nin günlerdir etkilendiği siber saldırı atağı başlamış oluyor. Sizin, benim ya da farkında olmayan yüzbinlerce insanın bilgisayarı bu komut ile harekete geçiyor ve Anonymous grubunun hedefine yönelmesini sağlıyor.

50 BİN BİLGİSAYAR

Hürriyet'ten Ahmet Can'ın haberine göre Anonymous'ın son saldırılarında Türkiye'ye hem yurtdışından hemde yurtiçinden ataklar yapıldı. Anonymous'un Türkiye'deki bilgisayarlara yazılım yüklediği daha önce Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın (TİB) yaptığı soruşturmada ortaya çıkmıştı. Geçtiğimiz kasım ayında tamamlanan soruşturmaya göre Türkiye'de Anonymous kontrolünde 50 bin bilgisayar bulunuyor. Bu bilgisayarlarda Anonymous'un Türkiye'ye yönelik son dönemlerde yaptığı saldırılarda etkin olarak kullanılıyor. Siber savunma amaçlı yurtdışından gelen internet trafiği belli oradan kapatılsa bile Türkiye'deki zombi bilgisayarlar Anonymous tarafından saldırıda kullanılabiliyor.

Toplam zombi bilgisayarlar sayısı bakımından da Türkiye şu andan dünyada 4. sırada. Trend Micro rakamlarına göre Türkiye dünyadaki komuta kontrol merkezi bağlantılı bilgisayarların yüzde 5'ini barındırıyor. Türkiye'nin önünde ise, ABD, Hindistan ve Japonya bulunuyor.

2015'TE İKİYE KATLADI

Siber saldırıların en büyük hedefleri arasında şirketler var. Siber güvenlik şirketi Kaspersky Lab'ın 2015 yılı için hazırladığı rapora göre 'fidyeciler' (cryptolockers) 50 binden fazla kurumsal bilgisayara saldırdı. Bu rakam geçtiğimiz yıl ise 25 bin civarındaydı. Kurumsal şirketlerin bilgisayarlarının yüzde 58'ine en az bir kere kötü amaçlı yazılım bulaştırmayı hedefleyen (malware infection) saldırı gerçekleştirilmiş. 2014'te bu tür saldırıların oranı yüzde 55. Kurumsal bilgisayarların yüzde 29'u ise en az bir kez internet tabanlı saldırılmış. Aynı zamanda bu bilgisayarların yüzde 41'i USB ve diğer fiziksel cihazlar üzerinden bulaşan kötü amaçlı yazılım saldırılarına maruz kalmış.

TÜRKİYE İLK 15'TE

Kişilere yönelik siber suçların banka ve kredi kartı dolandırıcılığından interaktif bankacılık dolandırıcılığına kadar uzandığını belirten CSC Türkiye Genel Müdürü Alev Alp Esen, "Şirketlere yönelik suçlarda ise ilk sırada bilişim sistemlerine karşı işlenen suçlar geliyor. OECD verileri, bilişim güvenliği sorunu yaşayan şirketler içerisinde, Türkiye'nin dünya genelinde ilk 15 ülke arasında bulunduğunu ortaya koyuyor. Zararlı yazılımların ve sosyal mühendislik saldırılarının yanı sıra hacker saldırıları şeklinde de gerçekleşen siber suçlar, kamudan perakende ve finansa kadar hemen her sektörü tehdit ediyor" diye konuştu.

SALDIRILAR DEVAM ETTİ

Türkiye'deki bankacılık sistemlerine önceki gün yoğun bir biçimde saldıran Anonymous dün de saldırılarına devam etti. Birçok bankanın internet sitesine ve mobil uygulamalarına kısmen erişim sağlanamadı. Banka işlemi yapmak isteyen kullanıcıların bir çoğu para transferi ve fatura ödeme işlemlerini gerçekleştiremedi.

KISA BİLGİLER

50 bin

Anonymous'un Türkiye'de kontrol ettiği bilgisayar sayısı

4

Zombi bilgisayarlar konusunda Türkiye'nin dünyadaki sıralaması

%100

Siber saldırıların son 1 yılda artışı

50 bin

2015 yılında şirket bilgisayarlarına saldırı sayısı (Kaynak:Hürriyet)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler