• BIST 9795.76
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Lefkoşa 36 °C
  • Mağusa 33 °C
  • Girne 31 °C
  • Güzelyurt 36 °C
  • İskele 33 °C
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 26 °C

Yasa dışı dinleme operasyonunda 2 kişi teslim oldu

Yasa dışı dinleme operasyonunda 2 kişi teslim oldu

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nca gözaltı alınma talimatı verilen 26 emniyet personeli arasında yer alan 2 polis memuru, İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesine giderek teslim oldu. Böylece gözaltındaki kişi sayısı, 22'ye çıktı.

Adliyeye sevk edilen 20 şüphelinin ifadesinin ise cumhuriyet savcısı Okan Bato tarafından alınmaya başlandığı öğrenildi. Bu arada adliye önünde toplanan bir grup, şüphelilere yönelik desteksloganları atıp beklemeye başladı. İl Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürlüğünde müfettişlerce yapılan denetimlerde, 2009-2013 yılları arasında gerçeğe aykırı belgeler düzenlenerek başka isim ve "IMEI numaraları" üzerinden alınan mahkeme kararları ile çoğunluğu Türk Silahlı Kuvvetleri mensubu, üniversite rektörleri, akademisyen, Türkiye Futbol Federasyonu eski başkanı, üst düzey emniyet mensupları ve gazeteci 92 kişinin dinlenildiğinin anlaşılması üzerine soruşturma başlatılmış, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca 26 emniyet personeli hakkında gözaltı alınma talimatı verilmiş, talimat doğrultusunda salı sabahı İzmir merkezli 13 ilde eş zamanlı operasyon düzenlenmişti.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nın "çeşitli kurumlarda çalışan kamu görevlilerinin telefonlarının yasa dışı dinlenildiği" yönündeki bir gazetede yer alan habere ilişkin 62 müşteki ile konuyla ilgili idarenin yaptığı suç duyurusu üzerine başlattığı soruşturma çerçevesinde ise geçen yıl 19 Ağustos'ta da İzmir merkezli 13 ilde operasyon düzenlenmiş, aralarında eski Batman Emniyet MüdürüHasan Ali Okan ve Elazığ Emniyet Müdür Yardımcısı Ramazan Karakayalı'nın da bulunduğu 32 emniyet mensubu gözaltına alınmıştı.

Süreç içinde tüm zanlılar tutuksuz yargılanmak üzere serbest kalmış, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosunda görevli cumhuriyet savcısı Okan Bato tarafından 9 ayrı suçlama yöneltilen 32 sanık hakkında 10 ila 961 yıl arasında değişen hapis cezası istemiyle iddianame hazırlanmıştı. Davanın görülmesine devam ediliyor.

Polislerden, 11'nin ifade vermeyi reddettiği, 9 polisin ise, kendilerine yönelik suçlamaları kabul etmeyip, “dinlemeleri hatırlamadıklarını" söyledikleri öğrenildi. Bu arada, soruşturmanın bir numarası durumundaki birinci sınıf emniyet müdürü Hasan Ali Okan'ın da aralarında bulunduğu 5 kişi ise, bulunamadı.

İfade vermeyi reddettiler

Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde tutulan 20 polisten, 11'inin, ifade vermeyi reddettikleri öğrenildi. Haklarındaki suçlamalara cevap veren 9 polis ise, yasadışı bir oluşum içerisine girmediklerini anlattı. Kendilerine sorulan ve yasadışı olduğu bildirilen dinlemeler sorulduğunda ise, “dinlemeleri hatırlamadıklarını" söyledikleri açıklandı. İfade işlemleri tamamlanan 20 polis, geniş güvenlik önlemleri altında, Bayraklı Adliyesi'ne götürüldü. Adliyenin arkasındaki mahkumların giriş kapısından içeriye alınan polisler ilk olarak, adli tıp doktorunun sağlık kontrolünden geçirildi. Polisler daha sonra ise, soruşturmayı yürüten Örgütlü suçlara bakan Cumhuriyet Savcısı Okan Bato'ya ifade verecekler. Polisler avukatlarının gözetiminde, kendilerine, dinlenen kişileri, “Neden ve kimin talimatıyla dinledikleri", “dinlemeleri neden sahte isimlerle yaptıkları ve görüşme kayıtlarını ne yaptıkları" yönünde sorular soracak olan Savcı Okan Bato'ya, savunmalarını yapacak.

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler