• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Lefkoşa 14 °C
  • Mağusa 16 °C
  • Girne 17 °C
  • Güzelyurt 13 °C
  • İskele 16 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C

12. parsel Afrodit yatağına ilişkin önemli açıklamalar

12. parsel Afrodit yatağına ilişkin önemli açıklamalar

Delek şirketinin, Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesi içerisinde bulunan 12.parsel içerisindeki Afrodit yatağına ilişkin Ticari Elverişlilik Deklarasyonu’nu Tel Aviv Borsası’na bildirmesinin ardından dün de Rum Enerji, Ticaret, Sanayi ve Turizm Bakanlığı ile Noble Energy şirketinin konu hakkında resmi açıklama yaptığı belirtildi.

Fileleftheros gazetesi ve diğer gazeteler, bu yönde yapılan açıklamalara geniş bir şekilde yer verdiler.

Gazete Rum Enerji Bakanlığı ile Noble Energy şirketinin, ilgili açıklamayı dün aynı saatlerde yaptığına dikkati çekti.

Habere göre Rum Enerji Bakanlığı yaptığı açıklamada, bu gelişmeden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirirken, ticari elverişliliğin, Güney Kıbrıs’ın sözde “MEB’”i içerisindeki 12.parseldeki özlü olarak üretilebilir doğal gaz miktarının varlığını tescil ettiğini belirtti.

Güney Kıbrıs’ın hidrokarbon araştırmasından, hidrokarbondan faydalanma aşamasına geçmesi açısından, bunun çok  önemli bir dönüm noktasını teşkil ettiğini ifade eden Rum Enerji Bakanlığı, açıklamasında, ayrıca gerek yerel elektrik üretimi, başka kullanımlar için gerekse komşu ülkelere yönelik deniz altı boru hatları aracılığıyla ihracat için, yerli doğal gaz yataklarından gelir elde edilmesine yönelik olarak da önemli bir adım olduğuna işaret etti.

Rum Enerji Bakanlığı, anlaşmadan kaynaklanan yükümlülükler gereği, Rum Yönetimi’ne, Afrodit yatağının Üretim ve Kalkınma Planı’nın sunulacağını belirtti.

Gazete Üretim ve Kalkınma Planı’nın, kalkınma ve üretime dair yöntem ve zaman takvimine ilişkin öneriyi ve üretilecek olan hidrokarbonun ticaretleştirilmesine ilişkin planlamayı içerdiğini yazdı.

Noble Energy şirketi ise yaptığı açıklamada, Delek’in, Afrodit yatağının, yerel Güney Kıbrıs piyasasını besleme olanağına ve büyük bölgesel taleplerin karşılanmasına yardımcı olacağını ortaya koyduğunu belirtti.

Noble Energy açıklamasında, kısa zaman önce bulunan doğal gaz kaynaklarının sorumlulukla ve güvenli bir şekilde geliştirilmesi noktasında Rum Hükümeti’ne yardımcı olacaklarını da ifade etti.

Afrodit yatağının, ticari elverişliliğinin açıklanmasının, nihai yatırım kararı alınmasına yönelik olarak önemli bir adım olduğunu da belirten Noble Energy, nihai yatırım kararının alınmasına yönelik bir sonraki adım olacak olan yatağın kalkınması planını da hazırlamakta olduğunu teyit etti.

Noble Energy açıklamasında ayrıca bu büyük çalışmanın geliştirilmesi için güvenlik yönetmeliği, yeterli ve ticaret elverişliliği olan kaynaklar, teknik planlama, çalışmayı finanse edecek ve yatırımı destekleyecek alıcıların belirlenmesi için anlaşmalar imzalanması süreçlerine ilişkin plana gereksinim olduğunu da ifade etti.

Simerini gazetesi, “Afrodit Piyasaya Çıkıyor” başlıklı haberinde, Delek Drilling Limited Partnership ve Avner Oil şirketinin, Tel Aviv Borsası’na yönelik açıklaması ile konu hakkında yapılan diğer açıklamalara yer verdi.

Gazete elde ettiği bilgilere dayanarak “Afrodit” yatağının enerji şirketlerine göre yılda 8 milyar metre küp doğal gaz üretiminin ve Mısır’a yönelik boru hattı kurulması yönünde planın bulunduğunu yazdı.

PARTİLER

Simerini gazetesine göre Rum Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas yaptığı açıklamada, Noble ve Delek’ten gelen haberleri mutluluk verici olarak nitelendirdi.

Lillikas, Mısır’a önceden doğal gaz satılmasına ilişkin anlaşmaları hızlı bir şekilde hayata geçirmesi için Rum Yönetimi’ne çağrıda bulundu.

EVRO.KO, sondaj çalışmalarının güvenliği konusunu gündeme getirerek Türkiye’nin Güney Kıbrıs’ın sözde MEB’i içerisindeki “meydan okumalarını” anımsattı.

EVRO.KO açıklamasında ayrıca sondaj alanındaki güvenlik örgüsünün sağlanması için konuya ilgi duyan ülkelerle bir an evvel işbirliği yapması için hükümete çağrıda bulundu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler