• BIST 9524.59
  • Altın 2490.371
  • Dolar 32.5123
  • Euro 34.7153
  • Lefkoşa 19 °C
  • Mağusa 19 °C
  • Girne 20 °C
  • Güzelyurt 18 °C
  • İskele 19 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 20 °C

Aile (Evlenme ve Boşanma) (Değişiklik) yasa tasarısı kabul edildi

Meclis Genel Kurulu’nda, Aile (Evlenme ve Boşanma) (Değişiklik) Yasa Tasarısı, Sosyal Sigortalar Dairesi (Değişiklik) Yasa Tasarısı ile Hayvanların ve İşletmelerin Tanımlanması ve Kaydı (Değişiklik ) Yasa Tasarısı onaylandı.
Aile (Evlenme ve Boşanma) (Değişiklik) yasa tasarısı kabul edildi

Meclis Genel Kurulu’nda,  Aile (Evlenme ve Boşanma) (Değişiklik) Yasa Tasarısı, Sosyal Sigortalar Dairesi (Değişiklik) Yasa Tasarısı  ile Hayvanların ve İşletmelerin Tanımlanması ve Kaydı (Değişiklik ) Yasa Tasarısı onaylandı.

Genel Kurul toplantısında komitelerden gelen tasarı ve öneriler de görüşüldü.

VETERİNER TIBBİ ÜRÜNLER YASA TASARISI

Bu bölümde ilk olarak Veteriner Tıbbi Ürünler Yasa Tasarısı ele alındı. Tasarıya ilişkin raporu okuyan Avrupa Birliği’ne Uyum Komitesi Başkanı Armağan Candan, Veteriner Tıbbi Ürünler Yasası ile ilgili olarak söz alarak, yasa ile halk sağlığı ve tüketicinin korunması alanında çok önemli bir adım atıldığını, bu yasa ile hayvansal ürünlerin adaya girişinden imalatına kadar ve gıdalardaki kalıntıların kontrolü ve denetlenmesinin daha sistemli hale geleceğini vurguladı.

Candan, Tarım ve Sağlık Bakanlıklarının bu alandaki işbirliğini düzenleyen yasanın, veteriner ilaçların her aşamada kayıt altına alınmasını sağlayacağını ve bunun da sağlıklı risk analizi yapılmasını kolaylaştıracağını ifade etti.

Avrupa Birliği İlaç Ajansı ve ilgili AB tüzükleri gözetilerek yapılan yasa çerçevesinde on tüzük de çıkarılacağını vurgulayan Candan, veteriner ilaçların kullanım ve perakende satışının reçeteye bağlandığını, gezici ve internet üstünden satışın ise yasa ile yasaklandığını ifade etti. Komite olarak çalışmalarına Veteriner Hekimler Birliği ve Eczacılar Birliği’ni de kattıklarının altını çizen Candan, hem ilgili sivil toplum kuruluşlarına hem de Tarım ve Sağlık Bakanlıkları ile AB koordinasyon Merkezi uzmanlarına teşekkür etti.

ÇAVUŞOĞLU

UBP Milletvekili Nazım Çavuşoğlu, birçok yasası gecikmiş bir devlet olarak yola devam edildiğini belirterek, çoğu yasanın birçok kez kadük olduğunu kaydetti.

Çavuşoğlu, Veteriner Tıbbi Ürünler Yasa Tasarısı’nın da ilk kez ele alınmadığını ve geçmişte de konuyla ilgili çeşitli çalışmalar yapıldığını anımsattı.

ŞAHALİ

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali de yasanın önemine işaret etti. Bu yasayla yetkilerin, sorumlulukların belirleneceğini dile getiren Şahali, bu yasanın oybirliğiyle geçecek olmasının da memnuniyet verici olduğunu söyledi.

Yasada emeği olan tüm kesimlere teşekkür eden Şahali konuşmasında, Veteriner Dairesi bünyesinde bulunan Ulusal Gıda Referans Laboratuvarının uluslararası geçerliliği olan sertifikalarla akredite olduğunu da bildirdi.

Şahali, hayvansal atıkların bertarafına ilişkin projenin de son aşamasına geldiğini kaydetti.

Konuşmaların ardından Veteriner Tıbbi Ürünler Yasa Tasarısı madde madde oylandı ve ikinci görüşmesi tamamlandı.

AİLE (EVLENME VE BOŞANMA) (DEĞİŞİKLİK) YASA TASARISI KABUL EDİLDİ

Daha sonra Aile (Evlenme ve Boşanma) (Değişiklik) Yasa Tasarısının üçüncü görüşmesi yapıldı.

Burada ilk olarak Hukuk Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi Başkanı Doğuş Derya ilgili komite raporunu okudu.

ÇAVUŞOĞLU

UBP Milletvekili Nazım Çavuşoğlu tasarıya ilişkin söz alarak, bu yasa geçtikten sonra bugüne kadar yaşanan bir çok sıkıntının ortadan kalkacağına inanç belirtti.

UBP’nin insan hayatına ve topluma katkı koyacak yasaların geçmesine her zaman destek verdiğini söyleyen Çavuşoğlu, Aile Değişiklik Yasa Tasarısının bunlardan biri olduğunu kaydetti.

Çavuşoğlu, bu nedenle yasaya olumlu oy vereceklerini belirtti.

DERYA

Komite Başkanı Doğuş Derya da söz alarak, soyadı konusunu da içeren bir değişikliği 2015 yılında yaptıklarını anımsattı.

Öte yandan Kimlik  Kartı Dairesi’nde bu değişikliğe aykırı işlemler yapıldığını dile getiren Derya, yasalardaki değişiklikleri bu yasaları icra edenlerin uygulamaması durumunda ortaya anomaliler çıktığını dile getirdi.

Boşanmış kişilerin kendi soyadına dönmesi hakkı konusunda yaşanan sıkıntılara işaret eden Derya, bürokrasideki sorunların insan hayatını zorlaştırdığına işaret etti.

Vatandaşın bir sorunla karşılaştığını yüzünü yasa yapıcıya döndüğünü dile getiren Derya, öte yandan uygulayıcı bölümde de ciddi sıkıntılar yaşandığını dile getirdi.

Konuşmaların ardından Aile (Evlenme ve Boşanma) (Değişiklik) Yasa Tasarısı oylanarak oybirliğiyle kabul edildi.

SOSYAL SİGORTALAR DAİRESİ DEĞİŞİKLİK YASA TASARISI

Sosyal Sigortalar Dairesi Değişiklik Yasa Tasarısı hakkında komite raporunun okunmasının ardından söz alan UBP Milletvekili Olgun Amcaoğlu, bu yasa tasarısına oylarının olumlu olacağını dile getirdi.

Amcaoğlu, bu tasarı ile kasa görevi yapan ve büyük risk yaşayan personelin vezne tahsisatı almasına olanak sağlanacağını anlattı.

ÇELER

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Zeki Çeler de, bu tasarı çalışmasına katkı koyanlara teşekkür etti.

Yıllardır vezne işi yapan ancak tahsisat alamayan personelin bu sorununu çözmek için ilk günden beri çalışma yürüttüklerini dile getiren Çeler, katkı koyan herkese teşekkür etti.

Konuşmaların ardından tasara oylandı ve oybirliğiyle kabul edildi

YAYIN YÜKSEK KURULU ÜYELİĞİ

Daha sonra, boşalan Yayın Yüksek Kurulu Üyeliği için önerilen adayın değerlendirilmesine ilişkin rapor ele alındı.

Feyzi Hansel’in gereken özellikleri taşıdığını belirten rapor oybirliğiyle kabul edildi.

HAYVANLARIN VE İŞLETMELERİN TANIMLANMASI VE KAYDI (DEĞİŞİKLİK ) YASA TASARISI ONAYLANDI

Daha sonra Hayvanların ve İşletmelerin Tanımlanması ve Kaydı (Değişiklik ) Yasa Tasarısı’nın üçüncü görüşmesi yapılarak tasarı onaylandı.

Böylece Genel Kurul bugünkü toplantısını tamamladı. Bir sonraki toplantı yarın saat 10.00’da gerçekleştirilecek.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler