• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Lefkoşa 21 °C
  • Mağusa 19 °C
  • Girne 24 °C
  • Güzelyurt 23 °C
  • İskele 19 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 20 °C

Anastasiadis Total Petrol Şirketi ile görüştü

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, dün Total şirketi yetkilisiyle bir araya geldi...
Anastasiadis Total Petrol Şirketi ile görüştü

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi (MEB)” içerisindeki 6, 8 ve 10 numaralı parseller için geçtiğimiz Mart ayında çıkılan ruhsat ihalesi çerçevesinde dün Total şirketi yetkilisiyle bir araya geldi.

Simerini gazetesi “MEB İçin İcraat Zamanı” başlıklarıyla verdiği haberinde, Anastasiadis’in önceki gün Delek ve ENI, dün de Total şirketleri temsilcileriyle görüştüğünü kaydederek, Rum Hükümetinin, enerji konusunda sözlere değil, icraatlara odaklandığını belirtti.

Habere göre, Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, görüşmelerin şirketlerin talepleri üzerine gerçekleştiğin belirtti.

Hristodulidis, şirketlerin adadaki varlıklarının, sözde “MEB”e yönelik ilgilerini kanıtladığına da işaret etti.

Anastasiadis’in önceki gün gerçekleştirdiği temaslarının devamı olarak dün de Total şirketi yetkilisiyle bir araya geldiğini ifade eden Hristodulidis, görüşmede şirketin Güney Kıbrıs’taki faaliyetleri, 22 Temmuz tarihinde sona erecek olan üçüncü tur ruhsat ihalesi gölgesinde şirketin planları, şirketin Doğu Akdeniz ve bölgeye nasıl baktığı, ayrıca Avrupa enerji güvenliğine nasıl katkıda bulunabileceğinin ele alındığını söyledi.

Total şirketinin sözde “MEB” içerisinde bir parselin ruhsatına sahip olduğunu belirten Hristodulidis, şirketlerin ilgilerinin, üçüncü tur ruhsat ihalesine etkin katılımla sonuçlanmasına yönelik umudunu dile getirdi.

Hristodulidis, sondajlarla ilgili planlamaların belirlendiği gibi gerçekleşeceğini de sözlerine ekledi.

Total şirketinin Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölgesel Başkanı Stefan Michelle ise Rum Başkanlığından çıkarken yaptığı açıklamada 11’ince parselde faaliyet gösteren Total’in Güney Kıbrıs’a yönelik bağlılığını dile getirdiğini belirtti.

Gazetecilerin, şirketin, üçüncü tur ruhsat ihalesine başvurup vurmayacağı sorusuna ise Michelle “Tekliflerin sunulmasını beklemeliyiz” yanıtını verdi.

LAKKOTRİPİS LONDRA’DAN HOUSTON’A GİTTİ

Gazete bu arada Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’in Londra’daki enerji şirketleriyle yaptığı temasları tamamlayıp, sözde “MEB”e müdahil olmak isteyen şirketlerin ilgilerini yoklamak üzere ABD’nin Houston şehrine gittiğini yazdı.

PARTİLERİN ELEŞTİRİLENERİNE HRİSTODULİDİS’TEN YANIT

Öte yandan AKEL, dün yaptığı açıklamada, DİSİ ile Anastasiadis’in enerji konularındaki başarısızlığı ve baştan savma icraatlarından söz etti.

Ciddi bir şirketin bir ihalede yer almak için genelde aylarca süren teknik ve ekonomik bir dizi çalışma yaptığına işaret eden AKEL, Rum Hükümeti 15 gün içerisinde şirketleri üçüncü tur ruhsat ihalesine başvurmaya ikna edeceğini düşünüyorsa, bunun, eylemlerinin baştan savma ve programsız olduğu anlamına geldiğini savundu.

Çevreciler-Vatandaşlar İşbirliği ise Anastasiadis ve Lakkotripis’in bu icraatlarını aylar öncesinden yapması gerektiğini belirtti.

Hristodulidis ise partilere verdiği yanıtta, gelişmelerin, eleştirileri yapanları yalanladığını belirtti.

2017 YILINDA YOĞUN HAREKETLİLİK BEKLENİYOR

Fileleftheros gazetesi ise “2017 MEB Parsellerine Matkap… İyimser Olan Şirketler Planlarına Devam Ediyor” başlıklarıyla verdiği haberinde, üçüncü tur ruhsat ihalesi öncesinde enerji alanında faaliyet gösteren şirketlerle temaslarına ağırlık veren Güney Kıbrıs’ın, 2017 yılının enerji konularında hareketlilik yılı olacağı değerlendirmesinde bulunduğunu yazdı.

Haberde 2017 yılında şirketler tarafından sondajlar yapılacağı ve sonuçlar temelinde bölge ve ülkede yeni koşulların oluşacağının düşünüldüğünü de kaydedildi.

Politis ve Alithia gazeteleri ise haberlerinde Total’in, niyetleri konusunda açıklama yapmasa da üçüncü tur ruhsat ihalesinde yer almasının beklendiğini belirttiler.

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler