• BIST 9524.59
  • Altın 2522.673
  • Dolar 32.5237
  • Euro 34.5672
  • Lefkoşa 15 °C
  • Mağusa 15 °C
  • Girne 17 °C
  • Güzelyurt 11 °C
  • İskele 15 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 10 °C

“Bilinmeyen Yönleri İle Çanakkale Deniz Savaşı Sergisi” açılıyor

Girne Üniversitesi ve Girne Üniversitesi Vakfı İşbirliğinde “Bilinmeyen Yönleri İle Çanakkale Deniz Savaşı Sergisi” Girne Üniversitesi Kampüsü’nde açılıyor.
“Bilinmeyen Yönleri İle Çanakkale Deniz Savaşı Sergisi” açılıyor

Girne Üniversitesi ve Girne Üniversitesi Vakfı İşbirliğinde “Bilinmeyen Yönleri İle Çanakkale Deniz Savaşı Sergisi” Girne Üniversitesi Kampüsü’nde açılıyor.

Girne Üniversitesi ve Girne Üniversitesi Vakfı işbirliğinde Çanakkale Zaferi’nin 101. yıldönümünde Girne Üniversitesi kampüsünde yer alacak serginin açılışı 18 Mart 2016’da gerçekleştirilecek.

Küratörlüğünü,Girne Üniversitesi Denizcilik Tarihi Araştırma Merkezi Müdürü ve deniz tarihçisi Ali Rıza İşipek’in yaptığı sergi Çanakkale Deniz Zaferlerini anlatan eserleri ziyaretçileri ile buluşturacak.

Girne Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Dairesi Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, Girne Üniversitesi kampüsünde sergilenecek olan “Bilinmeyen Yönleri ile Çanakkale Deniz Savaşı Sergisi”nde  deniz savaşlarının tüm yönleriyle aktarılması adına deniz harekatı ile ilgili yağlı boya tablolar, fotoğraflar, gemi modelleri, dioramalar, propaganda posterleri, savaşın anısına çıkarılmış olan ipek ve keten hatıra mendilleri, çeşitli objeler, Nusret’in dökmüş olduğu mayınlar ile Muavenet-i Milliye muhribimizin tarafından atılmış olan torpidoların gerçek ölçülerdeki replikaları, Osmanlıca şema ve haritalar ile çeşitli bilgi panoları yer alacak.

Cemre Günsel Haskasap: "Tarihimizden Aldığımız Bayrağı Geleceğe Taşıyoruz"

Girne Üniversitesi Kurucu Rektörü  Cemre Günsel Haskasap, Çanakkale Deniz Savaşı’nın dünya ve Türk tarihinde önemli dönüm noktalarından biri olduğunu ve bu zaferlerden alınacak önemli dersler bulunduğunu ifade etti. Girne Üniversitesi yerleşkesinde açılacak bu önemli serginin Kıbrıs Türk toplumunu olduğu kadar Kıbrıs’ta yaşayan ya da Kıbrıs’ı ziyaret eden diğer ülke yurttaşlarını da bu önemli zaferlerin bilinmeyen yönleri hakkında bilgilendireceğini ifade etti. Cemre Günsel Haskasap , geçmişine sahip çıkarak geleceği tasarlayan Girne Üniversitesi’nin bu gibi bilimsel, düşünsel ve sanatsal üretimleri ile Kıbrıs Türk toplumunu dünyada çok daha ileri noktalara getirmek için toplumla el ele ve içi içe çalıştığını belirtti. Girne Üniversitesi olarak   tarihin akış yönünü değiştiren Çanakkale Zaferlerinin yüz birinci yıldönümünde “Bilinmeyen Yönleri ile Çanakkale Deniz Savaşı” Sergisi gibi önemli bir görsel ve düşünsel faaliyeti gerçekleştirmekten mutluluk ve onur duyduklarının altını çizen Günsel Haskasap, ”Çanakkale Zaferleri Türk ve dünya tarihinde azmin, direncin ve ortak iradenin bayraklaştığı çok önemli zaferlerdir. Bu sergimiz ile bu önemli zaferlere olan saygımızı ve şehitlerimize olan minnettarlığımızı dile getiriyoruz. Geleceği doğru tasarlamak için geçmişteki bu büyük mücadeleleri ve zaferleri  iyi anlamak ve onlardan güç almak gerekiyor. Biz  geçmişten aldığımız bu bayrağı geleceğe gururla taşıyoruz. Çanakkale Zaferlerinin yüzbirinci yılında düzenlediğimiz bu önemli sergi hem anavatan Türkiye ile olan kopmaz bağlarımızın hem de toplumumuzu geleceğe taşıma ülkümüzde ortak geçmişimize gösterdiğimiz saygı ve şükranın bir ifadesidir.” dedi.

Mutlu Soykurt :"Sergiden Elde Edilecek Gelir Eğitimde Hayat Bulacak."

Girne Üniversitesi Vakfı Müdürü Mutlu Soykurt, Türk halkının şahlanışının, ibret verici destanının yazıldığı “Bilinmeyen Yönleri İle Çanakkale Deniz Savaşı Sergisini” sanatsal ve tarihsel bir bütünlük içinde halkımızla buluşturmanın ve bugüne kadar tarihin akışını değiştiren bu zaferin bilinmeyen yönlerinin paylaşılacağı, geçmiş tarihimize ışık tutacak bilgilerin yer aldığı bu anlamlı sergiye Girne Üniversitesi ve Girne Üniversitesi Vakfı’nın işbirliğinde Girne Üniversitesi’nin ev sahipliğinde yapılmasının gururunu yaşadıklarını ifade etti.

Bilinmeyen Yönleri İle Çanakkale Deniz Savaşı Sergisi’ne ev sahipliği yapmanın tarih ve sanat zenginliğinin yanısıra sergiyi ziyaret eden herkesin de küçük bağışlarla bir sosyal sorumluluğa imza atabileceğini, bu yardımların Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı tüm Meslek Liseleri’ndeki laboratuvarların iyileştirilmesi amacıyla kullanılacağına vurgu yaptı. Girne Üniversitesi Vakfı olarak benzer etkinliklere her zaman yer verileceğini de kaydeden Soykurt, bu vesile ile “tarihe adını altın harflerle yazan aziz şehitlerimizi huzurlarınızda saygı ve rahmetle anıyoruz” dedi. 

Alirıza İşipek : "Sergi, Çanakkale Deniz Zaferlerine Işık Tutuyor."

Serginin küratörü ve Girne Üniversitesi Denizcilik Tarihi Araştırma Merkezi Müdürü Ali Rıza İşipek ise yaptığı açıklamada  “Bilinmeyen Yönleri ile Çanakkale Deniz Savaşı” serginin içerdiği eserlerin öneminin altını çizerek bu sergide ziyaretçilerle buluşacak eserlerin Çanakkale Deniz Savaşlarını ve Zaferlerini ziyaretçilere ve yeni nesillere doğru aktarmak için özenle seçildiğine vurgu yaptı. Sergide deniz savaşlarının  bütün yönlerinin ziyaretçilere doğru  aktarılması doğrultusunda yağlı boya tablolar, fotoğraflar, gemi modelleri, dioramalar, propaganda posterleri, hatıra mendilleri, çeşitli tarihsel objeler bulunduğunu belirten İşipek Deniz Savaşlarına odaklanan bu önemli serginin bugüne kadar yapılan çalışmalar arasında özgünlüğü ile zaferlerlerin farklı bir yönünü ortaya koyduğunu vurguladı.  Çanakkale Savaşlarıyla ilgili bir çok çalışma yapıldığını  kaydeden Ali Rıza İşipek,  ancak bu çalışmaların büyük bir kısmının  Çanakkale Zaferlerinin kara savaşlarına odaklandığını  halbuki 60 donanma gemisinin bu savaşa iştirak ettiğini ve bu yönünün çok incelenmediğini ifade etti.  Girne Üniversitesi’nin düzenlediği “Bilinmeyen Yönleri ile Çanakkale Deniz Savaşı” Sergisi’nin bu yönüyle de bir ilki gerçekleştirdiğini belirten Ali Rıza İşipek,  serginin  Türk tarihinin öğrenilmesi açısından çok önemli olduğunu belirtti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler