• BIST 9079.97
  • Altın 2324.29
  • Dolar 32.3617
  • Euro 34.938
  • Lefkoşa 16 °C
  • Mağusa 18 °C
  • Girne 17 °C
  • Güzelyurt 16 °C
  • İskele 18 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C

BM'den "müzakerelere devam!" çağrısı

“Müzakerelerin yeniden başlamasını daha da zorlaştıracak açıklama ve hareketlerden uzak durulmalı”
BM'den "müzakerelere devam!" çağrısı

BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis’e, “2016’da çözüm” ortak kararlılıklarını sürdürüp, çözüme ulaşmak için ellerinden geleni yapmaları çağrısında bulundu.

Bu tarihi fırsatın, gerginliklerin damgasını vurduğu bir bölgede ve dünyada, yitirilmesine izin verilmemesi gerektiğini belirten Ban, tüm taraflardan, müzakerelerin yeniden başlamasını daha da zorlaştıracak açıklama ve hareketlerden uzak durmalarını istedi.

Ban Ki Moon ayrıca ilgili tüm taraflara da, özellikle garantör devletler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’ye, müzakereler ve Kıbrıs’ın geleceği açısından oldukça kritik olan önümüzdeki günlerde liderlere ellerinden gelen desteği verme çağrısında bulundu.

Ban, Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin “twit” atarak duyurduğu resmi açıklamasında, Kıbrıs çözüm müzakereleri çerçevesinde liderlerin İsviçre’de gerçekleştirdiği görüşmelerle ilgili görüş ve düşüncelerini paylaştı.

Görüşmelere ilişkin ayrıntıları Eide’den öğrendiğini kaydeden Ban, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in tüm çabalarına rağmen müzakerelerde arzulanan sonuca ulaşılamadığını ve toprak ayarlamalarındaki kritlerler konusunda uzlaşılamadığını kaydetti.

Mont Pelerin’deki görüşmelerin müzakereleri son aşamasına götüreceği umudu taşıyan liderlerin hayat kırıklığını paylaştığını ifade eden Ban, liderlerin, 21 Kasım akşamı Lefkoşa’da ara bölgede toplanarak “ortak vatan” hayallerine destek veren binlerce Kıbrıslı Türk ve Rum’un bu beklentilerini yerine getirme arzusunun devam ettiğine inancının tam olduğunu belirtti. Ban, “Kıbrıslılar daha azını hak etmiyor” ifadesini kullandı.

BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, Akıncı ve Anastasiadis’in, müzakerelerdeki “belirli sıkıntıyı” aşmak için ellerinden geleni yapmalarını ve Mont Pelerin’deki “umut verici” çalışmalarını tamamlamalarını istedi.

Ban, “Son18 ayda, başlıklarda önemli mesafeler alarak, daha önce hiç olmadığı kadar, ilerleme sağladılar. Devam etmeleri ve bu başarının devamını sağlamaları gerekiyor” dedi.

Liderlerden, 2016’da çözüm yönündeki ortak kararlılıklarını sürdürüp, çözüme ulaşmak için ellerinden geleni yapmalarını isteyen Ban, bu tarihi fırsatın, gerginliklerin damgasını vurduğu bir bölgede ve dünyada, yitirilmesine izin verilmemesi gerektiğini belirtti.

Kıbrıslıların geleceğinin yine Kıbrıslılar tarafından belirleneceğini kaydeden Ban, liderlere, ortak hedeflerine ulaşmada, tam destek ve yardımcı olma taahüdünü yineledi.

Ban, sonraki adımları belirleme amacıyla liderlerle irtibat halinde olacağını belirterek, konuyla ilgili olarak özel danışmanıyla yakın temas içinde olduğunu belirtti.

Tüm taraflardan, müzakerelerin yeniden başlamasını daha da zorlaştıracak açıklama ve hareketlerden uzak durmalarını isteyen Ban, genel olarak son aşamaya yaklaşan müzakerelerde geçici gerilemelerin yaygın olduğuna işaret etti.

Ban Ki Moon ayrıca ilgili tüm taraflara, özellikle garantör devletler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’ye, müzakereler ve Kıbrıs’ın geleceği açısından oldukça kritik olan önümüzdeki günlerde liderlere ellerinden gelen desteği verme çağrısında bulundu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler