• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Lefkoşa 18 °C
  • Mağusa 19 °C
  • Girne 19 °C
  • Güzelyurt 17 °C
  • İskele 19 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C

Fırat’ın batısında PYD yok, Araplar var

PYD unsuru olmadığı, daha çok Arap ve o bölgede koalisyonla hareket eden unsurlar olduğunu ifade ediyorum” dedi.
Fırat’ın batısında PYD yok, Araplar var

Davutoğlu, PYD’nin Fırat’ın batısına geçtiği iddiası için “Bize intikal eden bilgilerde, geçen unsurların kesinlikle PYD unsuru olmadığı, daha çok Arap ve o bölgede koalisyonla hareket eden unsurlar olduğunu ifade ediyorum” dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vuçiç ile ortak basın toplantısı düzenledi. Vuçiç’in daveti üzerine resmi temaslarda bulunmak üzere Belgrad’a giden Davutoğlu, Sırbistan Sarayı’nda resmi törenin ardından Vuçiç ile önce baş başa ardından da heyetler arası görüşme gerçekleştirdi. İki ülke arasında bazı anlaşmalar imzalandı.

Davutoğlu, “YPG’nin Fırat’ın Batı’sına geçtiği bilgileri doğru mudur, Türkiye’nin tavrı ne olur” sorusuna şu yanıtı verdi:

‘Tutumumuz değişmedi’

“Teşrin civarında yaşanan gelişmeleri takip ediyoruz. Türkiye’ye hasmane tutum içinde olan hiçbir unsurun Fırat’ın batısına geçmesine PYD bağlamında da dile getirdik. Koalisyon ortaklarına da bunu vurguladık. Şu anda bu kuşak üzerinde Halep’in kuzeyinde Cerablus’a kadar dinamik bir durum var. Bize intikal eden bilgilerde, geçen unsurların kesinlikle PYD unsuru olmadığı, daha çok Arap ve o bölgede koalisyonla hareket eden unsurlar olduğunu bir kez daha ifade ediyorum kararlılığımız da açık şekilde dile getirilmiştir, terör gruplarının, Suriye işbirliği yaparak sivil halka büyük zarar vermiş olan PYD gibi rejim işbirlikçilerini etkin olmasını doğru görmedik, görmeyiz. PYD, PKK ile Türkiye’ye karşı terör faaliyeti yürüten bir kompozisyondur. Suriye rejiminin suçlarına ortak olan gruptur, tutumumuzda değişiklik yok.”

Davutoğlu, Türkiye ile Rusya arasındaki gerilime ilişkin de soru üzerine, “Saldırgan bir tutum değil, aksine hava sahamızı savunduk. Ümit ederim ki o iyi ilişkiler dönemi tekrar kurulur. Son derece iyi ilişkiler yaşadık. Pozitif bir ivme yaşandı” dedi. Türkiye ile Sırbistan ilişkilerinin üçüncü taraf nedeniyle bozulamayacağını ifade eden Davutoğlu, “Omuz omuza balkanları da paylaşıyoruz. Balkanlar güzel lezzetli çorba gibidir. Çorbaya güzel bir tat katmaya çalışıyoruz. Sırbistan ile ilişkilerimiz kendi ekseninde yürüyen ilişkilerdir. Üçünü konu nedeniyle bu ilişkiler etkilenmez bozulmaz. Beraber de çizgide yürüyeceğiz” dedi. Davutoğlu, Sırbistan’a Türk yatırımlarının Sırbıstan’da artacağını ifade ederek 780 milyon dolar olan ticaret hacminin 1 milyar dolara çıkarılması gerektiğini söyledi.

Sırbistan temaslarında Davutoğlu’nun devreye girmesi ile Sırp Başbakan, Boşnak Başbakan’ı arayarak bugün Sancak’a beraber gitmeyi önerdi. Boşnak Başbakan’ın kabul etmesi üzerine Davutoğlu’nun talimatı ile Ankara’dan uçak hazırlandı. Hava şartları nedeniyle uçak kalkamayınca Boşnak Başbakan karayolu ile bugün Sancak’a geçme kararı aldı. Türk, Sırp ve Boşnak başbakanlar bugün Sancak’ta buluşacak.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler