• BIST 9095.41
  • Altın 2325.622
  • Dolar 32.3666
  • Euro 35.0423
  • Lefkoşa 27 °C
  • Mağusa 26 °C
  • Girne 22 °C
  • Güzelyurt 27 °C
  • İskele 26 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C

Güney Kıbrıs'tan Türkiye'ye veto tehdidi: Yerine getirmezseler veto ederiz!

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, “Türkiye’nin yükümlülüklerini yerine getirmemesi durumunda veto uygulayacaklarını” açıkladı.
Güney Kıbrıs'tan Türkiye'ye veto tehdidi: Yerine getirmezseler veto ederiz!

 

Simerini gazetesi: “Başlıkların Açılmasına Kıbrıs’ın Vetosu Kesin – Türkiye’nin AB Süreci Konusunda Anastasiadis’ten Net Açıklama – Başkan Limanların ve Havaalanlarının Açılmasını İstediğini Söyledi – Büyük Kararlar Alma Zamanı” başlıklarıyla geniş yer verdiği haberinde, Brüksel’de dün başlayan mülteci krizi konulu AB Zirvesi’nde Güney Kıbrıs’ın Türkiye’nin müzakere başlıklarının açılmasını veto edeceğine kesin gözüyle bakıldığını yazdı.

Gazete, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in dün Brüksel’de yoğun diplomatik temaslar gerçekleştirdiğini belirterek, Anastasiadis’in gerek Avrupa Halk Partisi toplantısına girerken gerekse “Euronews” haber kanalına yaptığı açıklamalara yer verdi.

Habere göre Anastasiadis: “Avrupa ile Türkiye arasındaki herhangi bir yakınlaşmanın AB temel ilkelerine rağmen gerçekleşmesinin söz konusu olamayacağını” belirterek “Türkiye’nin Ankara Protokolü’nden kaynaklanan yükümlülüklerini yerin getirmediği sürece, onay vermelerinin mümkün olmadığını” vurguladı.

Gazete, Anastasiadis’in “Euronews” kanalına yaptığı açıklamada ise, “Türkiye yükümlülüklerini yerine getirmediği sürece veto uygulayacaklarını” net bir şekilde söylediğini yazdı.

Habere göre Anastasiadis, AB ile Türkiye arasında varılan anlaşma taslağının sorulması üzerine, Türkiye’nin Ankara Protokolü ve müzakerelerden kaynaklanan yükümlülüklerini yerin getirmemesi sebebiyle beş başlığın Güney Kıbrıs tarafından dondurulduğunu ve “kendilerinin onay vermesinin beklenmemesi gerektiğini” söyledi.

Türkiye’den ne istedikleri şeklindeki bir soruya ise Anastasiadis: “Limanları ve havaalanlarını açmalı ve Kıbrıs’la ilişkilerini normalleştirmelidir” yanıtını verdi.

“Veto’nun kullanacağı bir argüman olup olmadığının” sorulması üzerine de Anastasiadis “Elbette evet. Bir önceki zirvede ve Başkan Tusk, Başkan Juncker ve Başkan Schultz’la yaptığım temaslarda, Türkiye yükümlülüklerini yerine getirmediği sürece veto uygulayacağımızı ilettim. Bize başka seçenek bırakmadılar. Başka seçeneğimiz yok” şeklinde konuştu.

Politis gazetesi konuya ilişkin haberlerini: “Kıbrıs’la Kahvaltı – Sadece Kıbrıs Sorununda Adım Atılırsa Başlıklar Açılır – Kıbrıs Merkezli Korku Filmi” başlıkları altında manşet ve iç sayfalarından geniş şekilde yansıttı.

Gazete, Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun Brüksel’e gidişiyle bugün erken saatlerde başlayacak temas ve müzakerelerde, başarısızlık da dahil tüm ihtimallerin açık olduğu yorumunda bulundu.

Gazete, AB çevrelerinde, Güney Kıbrıs’ın “oldu bittilerle karşı karşıya bırakılmaması ve aşırı baskıya maruz tutulmaması gerektiği yönünde bir görüş birliğinin hakim olduğu” iddiasında da bulundu. 

Fileleftheros konuya ilişkin haberini: “İki Cephede Perde Gerisinde Savaş – AB-Türkiye Vize Serbestisi-Başlıkları Açılması Konusunda İp Üstünde – Anastasiadis’in Veto Elinde” başlıkları altında verirken, dün akşam Brüksel’de nasıl biteceği belli olmayan siyasi mücadelenin başladığını yazdı.

Türkiye’nin AB’ye “tüm koşulları yerine getirilmezse göçmen krizinde AB’ye destek olmayacağı” uyarısında bulunduğunu, bu uyarının aralarında Fransa, Çek Cumhuriyeti’nin de bulunduğu pek çok ülke tarafından tepkiyle karşılandığını yazdı.

Müzakere başlıklarının açılması konusunda da Fransa, İrlanda ve İngiltere’nin Güney Kıbrıs’a destek verdiğini öne süren gazete, Anastasiadis’in Güney Kıbrıs’ın veto uygulaması ve Türkiye’nin liman ve havaalanlarını açması yönündeki açıklamalarını da yansıttı.

Alithia gazetesi ise haberi için: “Avrupa Şemsiyesi – Tüm Liderlerin Lefkoşa’nın Tezlerine Tam Desteği – Dün Kıbrıs İçin Her Şey İyiydi Ancak Durum Bugün Netlik Kazanıyor” başlıklarını kullanırken, AB liderlerinin dün geceki zirvede Güney Kıbrıs’ın tezlerine tam destek verdikleri iddiasında bulundu.

 Gazete, Anastasiadis’in açıklamasının yanı sıra, kendisine eşlik eden Rum Hükümet Sözcüsü Nikso Hristodulidis’in de açıklamalarını yansıttı.

Hristodulidis özetle, Türkiye’nin müzakere başlıklarının açılabilmesi için AB ve Güney Kıbrıs karşısındaki yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiğini vurguladı.

Haberde, mülteci krizinde önemli gelişmelerin bugün yaşanmasının beklendiği belirtilirken Rum Meclisinin ise dünkü oturumunda, mülteci sorunuyla Türkiye’nin AB’ye katılımı konularının birbirleriyle ilişkilendirilmemesi gerektiği yönünde karar ürettiği aktarıldı.

Haber göre Rum Meclisi oy birliğiyle aldığı kararda, Türkiye yükümlülüklerini yerine getirmeden yeni müzakere başlıklarının açılmasına onay vermemesi konusunda Rum hükümetine çağrıda bulunuldu.

Haravgi gazetesi ise konuya ilişkin haberlerini: “Türkiye’yle Anlaşma Konusunda Çekinceler – AB-Türkiye Arasındaki Baskı Oyunlarında Yeni Haberler Bugün – Başkan Anastasiadis: Türkiye Yükümlülüklerini Yerine Getirmezse Veto Da” başlıklarıyla yansıttı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler