• BIST 8718.11
  • Altın 2244.297
  • Dolar 32.3288
  • Euro 35.1686
  • Lefkoşa 11 °C
  • Mağusa 10 °C
  • Girne 14 °C
  • Güzelyurt 10 °C
  • İskele 10 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 2 °C

HDP: “Her türlü hamleden en fazla Kıbrıs halkları zarar görecektir”

Türkiye’de Parlamentoda olan Halkların Demokratik Partisi (HDP) grup Başkanvekili Saruhan Oluş, TBMM Genel Kurulu’nda Kıbrıs açıklarında artan doğal gaz gerilimiyle ilgili açıklamalarda bulundu.
HDP: “Her türlü hamleden en fazla Kıbrıs halkları zarar görecektir”

Türkiye’de Parlamentoda olan Halkların Demokratik Partisi (HDP) grup Başkanvekili Saruhan Oluş, TBMM Genel Kurulu’nda Kıbrıs açıklarında artan doğal gaz gerilimiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Oluş, yaptığı açıklamada hidrokarbon arama ve sondaj projelerinin iki taraflı durdurulmasından yana olduklarını açıklayarak, “Kıbrıs adası çevresindeki tüm doğal zenginlikler Kıbrıs’taki Türk ve Rum halklarının ortak kaynaklarıdır ve bu kaynaklardan eşzamanlı ve birlikte yararlanılmalıdır” ifadelerini kullandı.

Oluş şöyle konuştu: “Doğu Akdeniz’de bulunması muhtemel kaynaklarda tüm Kıbrıs halklarının eşit hakları vardır. Ancak gerilimi tırmandıracak ve Kıbrıslı Türkleri kutuplaşmanın tarafı yapacak her türlü hamleden en fazla yine Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıs halkları zarar görecektir.”

İşte açıklama:

Kıbrıs’ta iki toplum (Kıbrıs Türk ve Rum Halkları), siyasi bir uzlaşıya varmadığı sürece, Kıbrıs münhasır ekonomik bölgesinde hidrokarbon arama ve sondaj projelerinin iki taraflı durdurulmasından yana olduğumuzu öncelikle ifade etmek istiyoruz. Kıbrıs adası çevresindeki tüm doğal zenginlikler Kıbrıs’taki Türk ve Rum halklarının ortak kaynaklarıdır ve bu kaynaklardan eşzamanlı ve birlikte yararlanılmalıdır.

İki tarafın ortak siyasi iradesi dışındaki tüm girişimler meşruiyet tartışmasını beraberinde getirmektedir.

Bu sebeple Kıbrıs’ta garantör devletler dahil olmak üzere hiçbir üçüncü taraf Kıbrıs’ta siyasi çözüm imkanlarını heba edecek bir tavır içerisinde bulunmamalıdır. Kıbrıs’ta nihai bir anlaşmanın sağlanmasına bağlı olarak Kıbrıs’taki iki toplumun kuracağı ortak irade çerçevesinde doğal zenginlik kaynakları bölgesel refah, istikrar ve işbirliği için fırsata dönüştürülmelidir.

Bu bağlamda Kıbrıs Türk halkının lideri Mustafa Akıncı’nın Rum lider Nikos Anastasiadis’e sunduğu “ortak bir komite kurulması” kapsamlı önerisini destekliyoruz.

Gerilim ve kutuplaşmayı tırmandırabilecek adımlar yanlıştır. Bu gerilim ve kutuplaşmanın da en fazla Kıbrıs halklarına zarar vereceğini düşünüyoruz. Doğu Akdeniz’de bulunması muhtemel kaynaklarda tüm Kıbrıs halklarının eşit hakları vardır. Ancak gerilimi tırmandıracak ve Kıbrıslı Türkleri kutuplaşmanın tarafı yapacak her türlü hamleden en fazla yine Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıs halkları zarar görecektir.

Yapılması gereken, iki taraf arasında yeni bir işbirliği dönemini başlatacak adımlar atılmasını sağlamaktır. Bölgesel barış, istikrar ve işbirliği bu şekilde gelişebilir.

Dolayısıyla bölgede gerilimi tırmandırabilecek hiçbir tutumun arkasında olmayacağımızın altını çiziyor; siyasi, diplomatik, hukuki diyalog kanallarının sürekli açık tutulmasını öneriyoruz ve önemsiyoruz. (Gazedda)

Fatma Kurtulan ve Saruhan Oluç
HDP Grup Başkanvekilleri

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler