• BIST 9079.97
  • Altın 2324.118
  • Dolar 32.3373
  • Euro 34.9482
  • Lefkoşa 13 °C
  • Mağusa 17 °C
  • Girne 16 °C
  • Güzelyurt 14 °C
  • İskele 17 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

14.Kıbrıs Tiyatro Festivali, Genco Erkal ustayla başladı

Festival mücadele,dayanışma,aydınlık,çözüm ve barış mesajlarıyla açıldı
14.Kıbrıs Tiyatro Festivali, Genco Erkal ustayla başladı

Lefkoşa Türk Belediyesi’nin(LTB)sunduğu ve Lefkoşa Belediye Tiyatrosu tarafından Akgünler Turizm ana sponsorluğunda düzenlenen  “14. Kıbrıs Tiyatro Festivali" dün (6 Eylül Çarşamba) gece Dostlar Tiyatrosu kurucusu usta sanatçı Genco Erkal’ın YDÜ AKKM'de saat 21.00'de sahnelediği "Bir Delinin Hatıra Defteri" oyunu ile başladı. 1 ay boyunca sahnelenecek 10 oyunla başkent Lefkoşa’da tiyatro rüzgarı estirecek festivalin açılışına Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, LTB Başkanı Mehmet Harmancı, TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, HP Genel Başkanı Kudret Özersay,Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar  ile bazı LTB Meclis üyeleri katıldı. Bu yıl "Karanlığa rağmen karanlıkta görmek için" sloganıyla gerçekleştirilen ve Kuzey Kıbrıs’ın en büyük tiyatro etkinliği olan Festivalin açılış gecesine yine sanatseverler yoğun ilgi gösterdi. Sanatseverlerin dört gözle beklediği gelenekselleşen organizasyon 6 Eylül-6 Ekim tarihleri arasında bir kez daha tiyatro severlerin buluşma yeri olacak.

Karabiber: “Karanlığı aydınlatmak için,karanlığı ve karanlıkta görmek için tiyatro”

Festival Komitesi Başkanı Kıymet Karabiber gerçeği örtmek için var gücüyle bastıran karanlığa karşı onu aydınlatmak için, karanlığı görmek için ,karanlıkta görmek için tiyatro sloganıyla yola çıktıklarını belirterek yine bir Eylül yıl boyunca tiyatronun coşkusunu birlikte yaşayacaklarını kaydetti.

Harmancı: “ Tiyatro Festivali başkentin yüz akıdır”

LTB Başkanı Mehmet Harmancı festivalin binlerce tiyatroseverin yanısıra sanatçısından ışıkçısına-sesçisine, halkla ilişkiler görevlisinden biletçisine onlarca festival emekçisini de heyecanlandırdığını söyleyerek herkesin dört gözle beklediği Tiyatro Eylülü’nün geldiğini ve tüm bu insanların tiyatronun coşkusunu yaşamak için bir kez daha festivalde buluştuğunu vurguladı. Başkentin yüz akı olan Kıbrıs Tiyatro Festivali’nin bu yıl yine sanatın,demokrasinin, isyanın,emeğin,dayanışmanın, aykırılığın,çeşitliliğin yani tüm renklerin ve tüm farklılıkların güzelliğini yansıtacağını dile getiren Harmancı, insanı gerçekle, kurguyla,algıyla,karanlık ve aydınlıkla, umutla, “zengin doğrunun fakir yanlışıyla” ve dünyanın döngüsü ve düzeni ile yeniden buluşturduğunu ifade etti.

Harmancı: “Tüm çocukların güldüğü bir yeni dünya yaratmak için harekete geçmeliyiz”

Harmancı, “LBT ve onun kararlı sanatçıları hayatımıza karanlık içinde yakılan ışıktır. Hangi baskı nereden gelirse gelsin karşı çıkandır. Oyunu gideceği yere göre değiştirmeyendir.Ülkesi için tasası vardır. Barışı arzular ve bunun için düzene göre söz üretmez,rüzgarın estiği yöne göre eğilmez ve iktidara göre de bükülmez.” dedi. Dünyanın ve yakın çevrenin çok karanlık,acı dolu bir dönemden geçtiğini söyleyen Başkan Harmancı çocukların tümünün güldüğü bir yeni dünya yaratmak için rengine, diline,dinine ve ırkına bakmadan ihtiyacı olan herkesi kucaklamak gerektiğini ve artık birçok isimsiz kahraman gibi harekete geçmek gerektiğini vurguladı.

Harmancı: “ Festival zor bir ortamda başarıldı”

Türkiye’deki 15 Temmuz darbe girişimi ve sonrasıdaki süreçten dolayı kolay geçeceğini düşündükleri festivalin zor hale geldiğini belirterek, Türkiye’nin yaşamakta olduğu sarsıntılı sürecin tiyatroları ve sanatçıları da etkilediğini belirtti.

Festivalin ana sponsoru Akgünler Turizm başta olmak üzere tüm değerli sponsorlara teşekkür eden Harmancı onların sayesinde bir kez daha festivali seyirciyle buluşturmanın gururunu yaşadıklarının altını çizdi. Harmancı sözlerini Festivalin bugünlere gelmesinde başta Yaşar Ersoy olmak üzere emeği geçen herkese  teşekkür ederek tamamladı.

Harmancı tüm sponsorlara teşekkür etti

LTB Başkanı Mehmet Harmancı Ana sponsor Akgünler Turizm, Platin sponsorlar Cyprus Xp Group, K.T.Petrolleri(K-Pet),Avenue, Salon Sponsoru YDÜ, Gümüş Sponsor Lefkoşa Belediye Çalışanları Tasarruf Kooperatifi Ltd., İletişim Sponsoru olan Telsim ve katkı koyanlar Cookies Bake Shop,Reisler Lojistik ve Kryolan yetkililerine plaket sunarak tek tek teşekkür etti.


Akıncı: “Kıbrıs’ın geleceği de tiyatro gibi aydınlık ve barış dolu olsun”

l3-001.jpg
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı kurucusu olmaktan gurur ve onur duyduğu LBT’nin lokomotif gücüyle 14’ncüsüne ulaşılan Tiyatro Festivali’nde herkese iyi seyirler dilerken uzun yıllardır her Eylülü festivalde geçirirken 2 yıldır süren kapsamlı görüşmelerden dolayı bazı oyunları izleme imkanı bulabildiğini kaydetti. Akıncı: “Kıbrıs sorunuyla ilgili 1968’den günümüze 48 yıldır devam eden gösteriyi o şekliyle devam ettirmek değil , iki tarafın da kabul edebileceği bir çozümü ve adaya kalıcı huzuru, barışı getirmeyi istiyorum ve bunun için uğraş veriyorum. Hem kuzeyde hem güneyde bir takım seslerin yükseldiğini görüyoruz. Bir aydınlık tiyatro akşamında çözüm ve barışın inancının bu salonda o denli yüksek olduğuna inanıyorum. Kıbrıs’ın geleceği de tiyatro gibi aydınlık ve barış dolu olsun”.

Ersoy: “Darbe ve sonrasındaki süreç festivali de olumsuz etkiledi”

Festivalin yaratıcısı tiyatro sanatçısı Yaşar Ersoy, 15 Temmuz darbe sürecinden sonra festivalin yapılmasında büyük zorluklar yaşandığını ifade ederek T.C.Devlet Tiyatroları ve İBB Şehir Tiyatroları’nın karşılıklı imzalanan protokollere rağmen oyunlarını festivale gönderemediklerini kaydetti. Darbe sürecinin olumsuz etkilerinin festivale de yansıdığını dile getiren Ersoy, LBT’nin bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da kimsenin önünde eğilmeden kendi çizdiği yolda sanat yolculuğunu sürdüreceğini kaydetti. Türkiye’de sanat anlayışından dolayı baskılara maruz kalan Genco Erkal’a festivale katıldığı için teşekkür eden Ersoy, geçtiğimiz yıl hayatını kaybeden tiyatro eleştirmeni Üstün Akmen’i de saygıyla andı. LTB Başkanı Harmancı konuşma sonrasında Akmen’in eşi Şaylan Akbaşoğlu Akmen’e de bir plaket verdi.

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler