• BIST 9059.9
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3641
  • Euro 34.9382
  • Lefkoşa 22 °C
  • Mağusa 24 °C
  • Girne 22 °C
  • Güzelyurt 22 °C
  • İskele 24 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 16 °C

71 ülkeden 461 çizer katıldı!

“5’nci Uluslararası Zeytin Karikatürleri Yarışması”na 71 ülkeden 461 çizerin katıldığı açıklandı...
71 ülkeden 461 çizer katıldı!

Girne Belediyesi ile Kıbrıs Türk Karikatürcüler Derneği tarafından 15’inci Uluslararası Zeytin Festivali kapsamında düzenlenen “5’nci Uluslararası Zeytin Karikatürleri Yarışması”na 71 ülkeden 461 çizerin katıldığı açıklandı.

5. Uluslararası Zeytin Karikatürleri Yarışması’nın kesin olmayan sonuçları yarışmanın uluslararası seçici kurul başkanı Peter Nieuwendijk tarafından 4 Haziran Cumartesi günü saat 11.00’de Girne Grand Pasha Otel’de açıklanacak.

Girne Belediyesi’nden yapılan açıklamaya göre, yarışmayla ilgili bugün Girne Grand Pasha Otel’de basın toplantısı düzenlendi.

Jüri üyelerinin tanıtıldığı toplantıya, Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü’nün yanı sıra yarışmaya katılan eserleri değerlendirecek olan Girne Belediyesi Genel Sanat Yönetmeni Derman Atik, Uluslararası Seçici Kurul Üyeleri ile Kıbrıs Türk Karikatürcüler Derneği’nden üyeler katıldı.

1464876558.jpg

Sonuçların cumartesi günü açıklanacağı duyulurken, Uluslararası Seçici Jüri Üyelerinin yarın14.00- 18.00 saatleri arasında Girne Ramadan Cemil Meydanı’nda kendi karikatürlerini sergileyip, canlı çizim çalışması gerçekleştirecekleri duyuruldu.

JÜRİDE KİMLER VAR?

Jüri üyeleri Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, Uluslararası Karikatür Örgütleri Federasyonu (FECO) kurucu üyesi ve eski başkanı Hollanda’dan Peter Nieuwendijk, Kıbrıs Türk Karikatürcüler Derneği Başkanı Musa Kayra, dernek Yönetim Kurulu Üyeleri Hüseyin Çakmak, Mustafa Azizoğlu, Serhan Gazioğlu ile Türkiye’den Adnan Taç ve Eray Özbek, Çek Cumhuriyeti’nden Ivan Hanousek, Japonya’dan No-rio Yamanoi, İngiltere’den Roger Penwill, Mısır’dan Doaa El Adl Girne Belediyesi Genel Sanat Yönetmeni Derman Atik’ten oluştu.

GÜNGÖRDÜ: “YARIŞMA ÜLKE TANITIMINA KATKI YAPIYOR”

Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü basın toplantısında yaptığı konuşmasında, uluslararası izolasyona rağmen katılımın her geçen yıl arttığına dikkat çekti ve yarışmanın ülke tanıtımına büyük katkı yaptığını kaydetti.

1464876579.jpg

ÇAKMAK: “ESERLER ARAŞTIRILACAK”

Kıbrıs Türk Karikatürcüler Derneği Yönetim Kurulu üyesi ve yarışma organizasyon komitesi üyesi Hüseyin Çakmak, yarışmaya gelen eserlerin, jüri üyeleri tarafından değerlendirilmeye başlandığını kesin olmayan sonuçların açıklanacağını ve ödüle layık görülen eserlerin taklit ya da kopya olup olmadığının belirlenmesi için bir süre askıda bırakılacağını anlattı.

NIEUWENDIJK: “MÜKEMMEL BİR YARIŞMA”

Jüri başkanlığını üstlenen Peter Nieuwendijk, Kıbrıslı karikatür sanatçılarının 1985’te kurulan FECO’nun en eski üyelerinden olduğuna dikkat çekti. Nieuwendijk, eserleri değerlendirirken verdikleri mesaja ve sanata bakacaklarını ifade ederek, “8 saniye içerisinde mizah ve mesaj algılanmazsa o zaman anlatımda bir sorun var” dedi.

Dünyada 40’tan fazla ülkede yapılan karikatür yarışmasına katıldığını belirten Nieuwendijk, Zeytin Karikatürleri Yarışması’nı “mükemmel” olarak niteledi.

KAYRA: “ZEYTİNİN ÖNEMİ GİDEREK ARTIYOR”

Kıbrıs Türk Karikatürcüler Derneği Başkanı Musa Kayra, Zeytin Karikatürleri Yarışması’nın zeytinin öneminin KKTC yanında dünyada da artmasına vesile olduğuna dikkat çekti.

Musa Kayra, Çinli bir iş adamının Zeytin Karikatürleri Yarışması’nı fark etmesinin ardından zeytinyağı ithalatı için girişim başlattığını ifade etti.

EL ADL: “FARKLI KÜLTÜRLERLE TANIŞMAK FAYDALI”

Mısırlı karikatür sanatçısı Doaa El Adl, karikatür ve politikayla ilgilenen biri olarak farklı kültürlerden insanlar ve eserleriyle tanışmasının kendisi için son derece önemli ve faydalı olduğunu vurguladı.

1464876591.jpg

PENWILL: “KIBRISTA KARİKATÜRE İLGİ BÜYÜK”

İngiliz Roger Penwill, Kıbrıs’ta karikatüre ve sanatçılarına büyük ilgi gösterildiğini ifade ederek, İngiltere ve Anglo-Sakson ülkelerde karikatürde yazının yer almaması durumunda eserin yayınlanmadığını dile getirdi.

TAÇ: “YEREL YÖNETİMİN DESTEKLENMESİ ÖNEMLİ”

Türkiye’den gelen Adnan Taç, yıllar önce Kıbrıs’ta yapılan bir yarışmada ödül almasına rağmen ülkeye ilk kez geldiğini belirterek, yerel yönetimlerin kültürel ve sanatsal etkinliklere destek olmasının önemine dikkat çekti.

GAZİOĞLU: “KARİKATÜRE İLGİ GÖSTEREN TEK KURUM GİRNE BELEDİYESİ”

Kıbrıs Türk Karikatürcüler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Serhan Gazioğlu, Kıbrıs’ta karikatür sanatına ilgi gösteren tek kurumun Girne Belediyesi olduğunu belirterek, başkan ve meclis üyelerine teşekkür etti.

ÖZBEK: “KAPI KAPATILIRSA PENCEREDEN GİRERİZ”

Türkiye’den gelen karikatür sanatçısı ve mimar Eray Özbek de karikatürcülerin birleştirici olduğunu ifade ederek, karikatür sanatına kapıların kapanması durumunda pencereden girip çizmeye devam edeceklerini kaydetti.

YAMANO: “EN ÖNEMLİ SİLAH KARİKATÜRDÜR”

Fransa’daki “Barış için karikatürler” örgütü üyesi ve Birleşmiş Milletler’de görev yapan Japon sanatçı No-Rio Yamanoi ise, Fransa’da öldürülen karikatüristleri anarak, “Savaşa karşı en önemli silah karikatürdür” diye konuştu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler