• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Lefkoşa 16 °C
  • Mağusa 16 °C
  • Girne 17 °C
  • Güzelyurt 15 °C
  • İskele 16 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C

Garantileri konuştular

Eide Yunanistan Dışişleri Bakanı ile 3 saat görüştü
Garantileri konuştular

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin, dün, Atina’da Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas ile yaklaşık üç saat süren bir görüşme gerçekleştirdiği belirtildi.

 

Alithia gazetesi, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ile Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas arasındaki görüşmedeki esas gündem maddesinin garantilerin statüsü ile anlaşma sağlanmasında garantörlerin oynaması mümkün olan rolün olduğunu yazdı.

 

Gazete, görüşme sonrasında sadece Eide’nin açıklamalarda bulunduğuna da dikkati çekti.

 

Habere göre Eide yaptığı açıklamada, Kocas ile gerçekleştirdiği görüşmeyi uzun, özlü ve mükemmel olarak nitelendirdi.

 

Eide, Kocas ile birlikte, müzakerelerdeki son aylarda yaşanan gelişmelere ilişkin görüş alış verişinde bulunduklarını, görevi iki yıl önce üstlendiğini ve müzakerelerin bugün büyük farkla, daha yoğun olduğuna dikkati çekti

 

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, her iki günde bir, görüştüğünü ve masada bulunan konuları aşmak için büyük çaba sarf ettiğini belirten Eide, son ayların yeni gelişmesinin, uzun zamandır dışarıda kalan ancak şu anda masada bulunan toprak konusu ve birleşik federal Kıbrıs’ın geleceği ile alakalı güvenlik konularına ilişkin, daha çok “brainstorming”(beyin fırtınası) şeklinde, direkt görüşmelere başlanması olduğunu ifade etti.

 

Eide bu nedenden dolayı Kocas ile bir araya geldiğini, ayrıca Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile de görüşeceğini belirtti.

 

Tüm garantör güçlerin, kendi inisiyatifiyle, Kıbrıslıların kendi başlarına çözmesi gereken bu konulara müdahil olmamaya dikkat gösterdiklerini ifade eden Eide,  bununla birlikte, yürürlükte olan üç uluslararası anlaşmanın da bulunduğunu, değişikliğin veya bunların kaldırılmasının veya başka bir şeyin oluşturulmasının mümkün olabilmesi için garantör güçler arasında destek ve işbirliğinin gerekli olduğunu belirtti.

 

Eide, yapılacak daha çok şeyin bulunduğunu ve anlaşmanın hazır olmadığını ifade ederken, sağlanan görüş birliklerinin, bugüne kadar iki taraf arasındaki doğrudan müzakerelerde anlaşmaya varılanlardan, çok daha fazla olduğunu vurguladı.

 

Annan Planı’nın nihai versiyonunun BM tarafından önerildiğini belirten Eide, şimdi ise, her önerinin, her kelimenin ve her virgülün, doğrudan müzakereler aracılığıyla, Kıbrıs eliyle yazılacağına dair anlaşma bulunduğunu ifade etti.

 

Müzakerelerin altı başlıkta organize edildiğini anımsatan Eide, bunların dört tanesinin, geride belirli ciddi konular kalmasına karşın büyük ölçüde tamamlandığını, ancak bu dört başlıkta, bir anlaşmanın ana hatlarının görülebileceğini söyledi.

 

Eide, liderlerle, çarşamba (yarın) günü bir araya geleceğini, ardından herkesin New York’ta olacağını, burada, gerek ekonomi gerekse konunun uluslararası boyutuna ilişkin ikili görüşmeler için iki lidere, kendisine ve sürece müdahil olan başka herhangi birine fırsat sunulacağını belirtti.

 

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Eide, anlaşmaya, birkaç ay öncesinden daha yakın olunduğunu belirten Eide, ancak gidilecek daha yolun bulunduğunu söyledi.

 

Eide, ilerleme sağlandığını, müzakere masasına konan belgelerin çoğunun, anlaşma sağlandığını gösteren  siyahla not edildiğini ifade etti.  

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler