• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Lefkoşa 22 °C
  • Mağusa 21 °C
  • Girne 21 °C
  • Güzelyurt 20 °C
  • İskele 21 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C

Hristodulidis AB temsilcisi için isimlerin gündemde olduğu iddiasında bulundu

Hristodulidis AB temsilcisi için isimlerin gündemde olduğu iddiasında bulundu
Hristodulidis AB temsilcisi için isimlerin gündemde olduğu iddiasında bulundu

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis, Kıbrıs sorununun çözümü müzakerelerindeki çıkmazın aşılması için AB’nin bir temsilci ataması konusunda bazı isimlerin AB içinde görüşülmeye başlandığı iddiasında bulundu.

Alithia gazetesi, “Başkan Avrupa Temsilcisi İçin İsimlerin Tartışıldığını Söyledi – Yakın Zamanda Açıklama Geleceğine İnanç Belirtti” başlıkları altında manşet ve iç sayfalarından geniş yer verdiği haberinde, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’in AB Zirvesi Sonuç Bildirgesi taslağına ve AB’nin Kıbrıs sorununda daha aktif rol üstlenmesi konusuna ilişkin yaptığı açıklamaları yansıttı.

Gazete, Hristodulidis’in Brüksel’de bugün tamamlanacak AB Zirve Toplantısı çerçevesinde dün yaptığı açıklamada, “AB tarafından müzakerelerdeki çıkmazı kıracak bir temsilci atanmasının AB içerisinde görüşülmeye başlandığını” iddia ettiğini yazdı.

Habere göre Hristodulidis açıklamasında, “Bazı isimleri görüşmeye başladık ve bu ismi en kısa sürede açıklayabilmek için koşulların oluşacağını umut ediyorum” şeklinde konuştu.

“AB’nin temsilci atamasına ilişkin önerisinin, zirve sonuç taslağının neresinde yer aldığı” şeklindeki bir soruya karşılık ise Hristodulidis şunları söyledi:

“Bir şahsiyetin atanmasının önemini gördükleri için tüm üye devletlerden olumlu yanıt aldık. Ayrıca sonuç bildirgesinde, AB’nin çabaların her aşamasında ve şimdi de çıkmazın aşılmasına ve müzakerelerin yeniden başlamasına müdahil olmaya hazır olduğu ifadesi de bu yüzden yer almaktadır. Bu ifade sonuç bildirgesinde, Litvanya’daki NATO zirvesinde Sayın Erdoğan’la yapılacak temasla ilişkili olması sebebiyle bu senkronizasyon gerektiği için yer almaktadır.”

Hristodulidis, ülke liderlerinin NATO Genel Sekreteri'yle yapacakları toplantının, NATO zirvesi çerçevesinde Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la ikili görüşmelerde, sadece İsveç’in üyeliği değil Kıbrıs sorununun da ele alınacak olması sebebiyle büyük önem taşıdığını vurguladı.

Haravgi gazetesi ise “Sonuç Bildirgesi Başka Hristodulidis Başka Söylüyor” başlığı altında verdiği haberinde, Hristodulidis’in, “AB Zirvesi sonuç bildirgesi taslağında AB’nin her aşamada katkı koymaya hazır olduğu şeklinde yer alan ifadenin Kıbrıs Rum tarafının önerisinin bir sonucu olarak bildirgede yer aldığını söylediğini” ancak bunun gerçek olmadığını iddia etti.

Gazete, Hristodulidis’in dünkü açıklamalarına karşın yine dün sabah Kıbrıs Haber Ajansı (KİPE) tarafından yayımlanan sonuç bildirgesi taslağında, “ne AB’nin Kıbrıs’a bir temsilci ataması ne de AB’nin Kıbrıs sorununun çözümüne etkin katılımına dair bir ifadenin yer aldığını” savundu.

Sonuç bildirgesi taslağının 43’üncü paragrafına haberinde yer veren gazete, söz konusu paragrafa bakıldığında AB’nin herhangi bir girişiminden değil AB’nin BM’nin bir girişimine destek vermeye hazır olduğundan bahsedildiğinin görüldüğünü vurguladı.

Diğer gazeteler ise konuya ilişkin haberlerini şu başlıklarla yansıttılar:

Politis: “Çok Yakın Zamanda AB Temsilcisi Öngörüyor”

Fileleftheros: “Ortak Çatı Altına Girdiler – Avrupa Konseyi’nden Kıbrıs Sorunu ile AB-Türkiye İlişkilerini İlişkilendirme – AB Kıbrıs Sorununda Etkin Rol Üstlenmeye Hazır Olduğunu Açıklıyor”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler