• BIST 9667.71
  • Altın 2497.402
  • Dolar 32.5841
  • Euro 34.8312
  • Lefkoşa 24 °C
  • Mağusa 25 °C
  • Girne 23 °C
  • Güzelyurt 22 °C
  • İskele 25 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 24 °C

İtalya Meclis Başkanı Güney Kıbrıs’ta temaslarda bulundu

İtalya Meclis Başkanı Güney Kıbrıs’ta temaslarda bulundu

İTALYA’DAN MÜZAKERELERE DESTEK

Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru’nun daveti üzerine dün Güney Kıbrıs’a resmi bir ziyaret gerçekleştiren İtalya Meclis Başkanı Laura Boldrini’nin, ülkesi İtalya’nın, Kıbrıs sorunu çözüm çabalarını desteklediğini söylediği haber verildi.

Haberi “İtalya’dan Müzakerelere Destek” başlıklarıyla yayımlayan Alithia gazetesi, Boldrini’nin Güney Kıbrıs’taki temasları çerçevesinde dün sabah Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis tarafından kabul edildiğini yazdı.

Anastasiadis’in Boldrini’yi Kıbrıs sorununda meydana gelen son gelişmeler hakkında bilgilendirdiğini yazan gazete, görüşmede bölgesel meselelerin de ele alındığını ifade etti.

Boldrini’nin, Başpiskopos Hrisostomos ile bir araya geldiğini de yazan gazete, İtalyan yetkilinin, Lefkoşa Rum Belediyesi yetkililerinin eşliğinde “ateşkes hattını” ziyaret ettiğini de belirtti.

İtalya Meclis Başkanı’nın, Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis ile görüştüğünü de belirten gazete, Boldrini’nin, BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim ile de bir araya geldiğini ve görüşmede BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin de yer aldığını kaydetti.

Boldrini’nin, İtalya’nın Güney Kıbrıs’taki büyükelçisinin ikametgâhında, Güney Kıbrıs’ta yaşamını sürdüren İtalyan toplumu mensuplarıyla bir araya geldiğini de kaydeden gazete, Boldrini’nin Rum Meclisi’nde, Meclis Başkanı Yannakis Omiru ile de bir araya geldiğini ve görüşmeden sonra açıklamalar yapıldığını aktardı.

Omiru ile Boldrini’nin, görüşmeden sonra, Omiru tarafından “Daha Çok Avrupa Entegrasyonu: İzlememiz Gereken Yol” başlıklı bir bildirgeye imza koyması hakkında konuştuklarını ileten gazete, bildirgenin İtalya, Fransa, Almanya ve Lüksemburg parlamento başkanlarının inisiyatifinden ibaret olduğunu ve toplam 11 AB üye devleti parlamento başkanı tarafından imzalandığını belirtti.

Gazeteye göre, bu bildirgenin, “daha az değil daha çok Avrupa’ya ihtiyaçları olduğu mesajını verme amacını taşıdığını” ifade eden Omiru, “Avrupa siyasi entegrasyonunun güçlenmesi gerektiğini” belirtti.

Boldrini ile mülteci krizini ele aldıklarını da dile getiren Omiru, Boldrini ile bu konu hakkında görüş birliği içerisinde olduklarını söyledi.

Konuşmasında Kıbrıs sorununa da değinen Omiru, İtalya’ya ezelden beridir Kıbrıs sorununa verdiği destekten ötürü teşekkür etti. Omiru, AB’nin, Türkiye’nin Avrupa’yla ilgili arzuları yüzünden, yükümlülüklerini yerine getirmesi için Türkiye’ye yönelik nüfuzunu kullanıp baskı yaparak, rol oynayabileceğini savundu.

Gazeteye göre, Omiru, “ne yazık ki Türkiye ve Kıbrıs Türk liderliği tarafından son aylarda ve haftalarda yapılan açıklamaların, çözüme varılması perspektifine yönelik cesaret verici olmadığını” ileri sürdü.

BOLDRİNİ

Gazeteye göre Boldrini ise, Omiru ile görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, Kıbrıs sorunu ile müzakerelere değinerek, “tarafların tümünden ciddi taahhüt olduğunu” söyledi.

İtalya’nın, ülke ve meclis olarak bu çabayı desteklediğini ifade eden Boldrini, AB’nin süreçte önemli bir rol oynadığı konusunda hem fikir olduklarını ve Kıbrıs sorunu çözüm sürecine katılmasının AB’nin çıkarına olduğunu çünkü bir başarı hikâyesine ihtiyaçları olduğunu dile getirdi.

Gazeteye göre, Boldrini, “Kıbrıs’ın bir başarı hikâyesi olabileceğini” söyledi.

Haber Simerini gazetesinde “Çözüm Avrupa’nın Menfaatine”, Fileleftheros’ta ise “Kıbrıs AB’nin Başarısı Olabilir” başlığıyla yer aldı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler