• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Lefkoşa 21 °C
  • Mağusa 21 °C
  • Girne 21 °C
  • Güzelyurt 22 °C
  • İskele 21 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C

Ledra'da 20 Temmuz vesilesiyle 'anti-işgal' etkinliği

Dört partiden Kıbrıs sorunu konulu ortak etkinlik ve bildiri...
Ledra'da 20 Temmuz vesilesiyle 'anti-işgal' etkinliği

Rum siyasi partilerden DİKO, EDEK, Vatandaşlar İttifakı ve Ekologlar Hareketi-Vatandaşlar İşbirliği’nin, 1974 Barış Harekatı’nın yıldönümü dolayısıyla dün Ledra Palas’ta “anti işgal” etkinliği düzenlediği haber verildi.

 

Politis gazetesi “Ortak Etkinlikle İlk Adımı Attılar… DİKO, EDEK, İttifak ve Ekologlar Ortak Bildiride Anlaştılar” başlıklarıyla verdiği haberinde, dört partinin dün, işbirliklerinin derinleşmesinde bir temel olmasının beklendiği ortak bir bildiri onayladıklarını yazdı.

 

Habere göre dört parti “Kıbrıs sorununun doğru çözümünün Kıbrıslı Rumlar, Kıbrıslı Türkler, Maronitler, Ermeniler ve Latinlerin herhangi bir ayrımcılık ya da dışlama olmaksızın tüm insan hakları ve demokratik özgürlüklerden eşit bir şekilde yararlanarak barış içerisinde, özgürlük, refah ve güvenlik koşullarında, özgür bir vatanda yaşamalarının temel koşulu olduğunu” düşünüyor.

 

“Kıbrıs sorununun doğru çözümünün istila ve işgal koşullarını alaşağı edeceğini, bunları yasallaştırmayacağını ya da bunlara dayanılmayacağını” savunan dört parti, “çağdaş demokrasi ilkeleri, insan hakları, AB normlarıyla uyum içerisinde bir çözüme” işaret etti.

 

Bunun yanı sıra “doğru bir çözümün Kıbrıs Cumhuriyeti’nin tüm yasal vatandaşlarına seçtikleri her yere özgürce gidebilmeleri ve buralarda yerleşebilmelerine, yaşamak istedikleri her bölgede mülkiyet ve çalışma haklarına sahip olmalarına, seçme ve seçilme demokratik özgürlüklerini yaşadıkları ve çalıştıkları yerde kullanmalarına müsaade etmesi gerektiğini” savunan dört parti, “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin devamının da açıkça öngörülmesi gerektiğini” belirtti.

 

Habere göre dört parti, “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin yıkımı ve sorgulanmasına sebep olacak çözüm planının kabul edilmeyeceğini” savunarak, “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin yabancı askerler ve yerleşiklerden kurtulması ve bölünmez egemenlik ve uluslararası temsiliyetle adanın tüm topraklarında gerçekten bağımsız ve egemen olması gerektiğini” öne sürdü.

 

Türkiye’deki başarısız olan darbe girişimine de değinen dört parti, “son gelişmelerden sonra herhangi bir çözümün Türkiye’ye doğrudan ya da dolaylı olarak Kıbrıs devletinde olup bitenlerde rol ya da söz sahibi olması imkanını vermemesi ve çözümün Türk işgal ordusunun derhal ve tam olarak adadan ayrılmasının gerekliliğinin teyit edildiğini” iddia etti.

 

Dört parti bu çerçevede “tek taraflı tavizler politikasına son verilmesi ve Kıbrıs Cumhuriyeti’ni güçlendirecek stratejik ittifaklar yapılarak talepkar bir stratejinin oluşturulmasını” isterlerken, “Kıbrıs’ın, AB üyesi sıfatıyla Türkiye’ye daha katı bir yaklaşımın olmasını” önerdiler.

 

Gazete, dünkü etkinlikte baş konuşmacının Lefkoşa Üniversitesi emekli rektörü ve aynı zamanda Indiana ve Purdue Üniversitesi Siyasi Bilimler emekli öğretim görevlisi Vangelis Kufudakis olduğunu yazdı.

 

Habere göre Kufudakis konuşmasında, bu etkinliğin, “uluslararası tanınmış Kıbrıs Cumhuriyeti’nin yaşamasına yönelik ortak mücadele için atılmış bir ilk adım olmasını” diledi.

 

Konuşmasında Türkiye’deki gelişmelerden de söz eden Kufudakis, “Türkiye’nin iddia ettiği gibi işlevsiz olanın Kıbrıs Cumhuriyeti değil, Türkiye’deki demokrasinin olduğunu” savundu.

 

Fileleftheros gazetesi ise söz konusu ilk bildiride, dört partinin iki kesimli, iki toplumlu federasyon çözümünün üstünde ya da ötesindeki Kıbrıs sorunundaki tezlerinin resmini çıkardığı yorumunda bulundu.

 

YUNANİSTAN MECLİS BAŞKANI YARDIMCISI GÜNEYDE…

 

Yunanistan Meclis Başkanı Yardımcısı Yorgos Varemenos’un, Yunanistan Meclis Başkanı Nikos Vutsis’i temsilen 1974 darbesi ve 1974 Kıbrıs Barış Harekatı dolayısıyla Güney Kıbrıs’ta düzenlenecek etkinliklere katılmak üzere dün Güney Kıbrıs’a gittiği haber verildi.

 

Haravgi gazetesinin haberine göre Varemenos, adadaki temasları çerçevesinde Rum Meclis Başkanı Dimitris Silluris ve Rum Başpiskopos İkinci Hrisostomos’la görüşecek.

 

MOTOSİKLETLİLERİ SÜRÜŞÜ DEVAM EDİYOR

 

Fileleftheros gazetesi ise “İsaak-Solomu Anı İnsiyatifi”nin düzenlediği, Rum motosikletlilerin Berlin’deki Brandenburg Kapısı’ndan başlayıp, Prag, Budapeşte, Belgrad, Sofya, Selanik ve Atina güzergahında devam ederek,  27 Temmuz’da Güney Lefkoşa’da tamamlanacak güzergahlarının sürdüğünü yazdı.

 

Habere göre Prag ve Budapeşte’den geçen motosikletlikler, Belgrat yolunda ilerliyor. Motosikletliler durakladıkları noktalarda Kıbrıs sorunu ve İsaak ile Solomu’yla ilgili broşürler de dağıtıyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler