• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Lefkoşa 21 °C
  • Mağusa 20 °C
  • Girne 23 °C
  • Güzelyurt 22 °C
  • İskele 20 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 21 °C

Türkiye, Brüksel saldırganını iade ederken terör tehdidi uyarısında bulunmamış

Türkiye’nin Brüksel’deki saldırıları gerçekleştirenlerden İbrahim El Bakravi’yi sınır dışı ederken, iddia ettiği gibi terör tehdidine karşı uyarmadığı ortaya çıktı.
Türkiye, Brüksel saldırganını iade ederken terör tehdidi uyarısında bulunmamış

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Belçika’nın başkenti Brüksel’de meydana gelen saldırıları gerçekleştiren El Bakravi kardeşlerden İbrahim’in geçen yılın haziran ayında Türkiye’de yakalanarak sınır dışı edildiğini açıklamış, “Belçikalılar adı geçeni serbest bırakmıştır. Bu kişinin yabancı terörist savaşçı olduğu yönündeki uyarımıza rağmen Belçika terörizmle bağlantısını tespit edememiştir” demişti. 

Reuters’e konuşan bir yetkili de El Bakravi’nin ağustos ayında bir kez daha sınır dışı edildiğini söylemişti.

Hollanda Adalet Bakanı Ard van der Steur de El Bakravi’nin Hollanda’ya bir kez iade edildiğini doğrulamış, yapılan kontrollerde arananlar listesinde kayıtlı olmadığı için yakalanmasının mümkün olmadığınıbelirtmişti.

Steur, “Hiçbir yerde kaydı yoktu ve Türk yetkililer de neden sınır dışı edildiğini söylememişlerdi. Türkiye normal prosedürleri takip etmedi ve Hollanda’ya sınır dışı edildiğini söylemedi” demişti.

Türkiye herhangi bir uyarıda bulunmadı

Türkiye’nin iddiası ise, El Bakravi’nin bir savaşçı olduğunun bilindiği, ancak Türkiye’de bir suça karışmadığı için terör uyarısı yapılarak sınır dışı edildiği şeklindeydi.

Ancak El Bakravi’nin sınır dışı edildiğine dair Hollanda makamlarına yazılan resmi yazıda, şahsın terör bağlantısıyla ilgili herhangi bir ibare ya da uyarı bulunmadığı, yalnızda sınır dışı işlemine dair bilgilendirme yapıldığı ortaya çıktı. 14 Haziran 2015 tarihli uyarı metni, sadece ‘çok acil’ ibaresiyle gönderildi.cevnyqjxiaaxby9.jpg

Türkiye’nin El Bakravi’yi sınır dışı ettiği ve Hollanda’yı uyardığını açıklamasının ardından Belçika İçişleri Bakanı Jan Jambon ve Adalet Bakanı Koen Geens istifalarını sunmuş, ancak Başbakan Charles Michel istifaları kabul etmemişti.

ABD de ‘terör listemizdeydi’ dedi

Son olarak ABD makamları da El Bakravi’nin arananlar listesinde olduğunu söyledi. Reuters’e konuşan konuyla yakından ilgilenen iki isim, Bakravi kardeşlerin Brüksel saldırılarından, hatta Salah Abdülselam’ın 13 Kasım Paris saldırılarında rolü olduğu gerekçesiyle 18 Mart’ta Belçika’da yakalanmasından da önce, Amerika’nın terörizm karşıtı arananlar listesinde olduğunu açıkladılar.

Ancak ABD makamları konuyla ilgili Belçika hükümetini uyarıp uyarmadıklarına dair bir bilgi vermedi.

Ne olmuştu?

Zaventem Havalimanı ve Maelbeek’teki metro istasyonuna bir saat arayla yapılan canlı bomba saldırılarında 34 kişi hayatını kaybetmişti. Saldırıyı, IŞİD üstlenirken, 14 kişinin hayatını kaybettiği havalimanına yönelik canlı bomba saldırılarını düzenleyen saldırganların El Bakravi kardeşler olduğu tespit edilmişti.

diken

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler