• BIST 9142.4
  • Altın 2325.105
  • Dolar 32.3778
  • Euro 35.0091
  • Lefkoşa 25 °C
  • Mağusa 26 °C
  • Girne 23 °C
  • Güzelyurt 25 °C
  • İskele 26 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C

Girne Üniversitesi'nden 1 Ağustos'a özel “Fetih Sergisi"

Açılışını Başbakan Hüseyin Özgürgün yapıyor....
Girne Üniversitesi'nden 1 Ağustos'a özel “Fetih Sergisi"

Girne Üniversitesi Vakfı’nın  Osmanlı İmparatorluğu’nun Kıbrısı Fethi’nin 445. yılı nedeniyle hazırladığı  “Kıbrıs’ın Fethi: Bir Fethin Hikayesi Sergisi”  isimli sergi 1 Ağustos 2016 tarihinde saat 18.00’de Başbakan Hüseyin Özgürgün tarafından açılacak.  Kıbrıs’ın Fethini anma ve anlama faaliyetleri çerçevesinde düzenlenen sergi 30 Ekim 2016 tarihine kadar açık kalacak.

 

 

Girne Üniversitesi’nden yapılan açıklamaya göre,  Girne Üniversitesi Yerleşkesi’nde yer alacak sergide Kıbrıs’ın tarihi ile ilgili, orijinal yağlı boya tablolar, gemi modelleri, Osmanlı sancakları, Kıbrıs ve Levant ile ilgili portolon ve gravürler, çini tablolar, 16. yüzyıl seyir aletlerinin replikaları ve bilgi panoları bulunacak. Bu çerçevede sergide Osmanlı ordusunun Güney Anadolu kıyılarında toplanması, Osmanlı donanmasının Kıbrıs’ın kuzeyinde Venedik donanması ile mücadelesi, Osmanlı ordusunun Larnaka  kıyılarına çıkması, kıyıda yapılan savaşlar, Lefkoşa kalesinin kuşatılması ve fethedilmesi, kale çevresindeki Osmanlı kampları ve kurulan top bataryaları, Mağusa şehri kuşatması ve burada Osmanlı ordusu ile donanmasının müşterek harekatı ile ilgili sanatsal eserler bulunacak.

 

 

Ayrıca Fetih süresince Osmanlı ordusuna kumanda eden Lala Mustafa Paşa, Osmanlı Donanmasının önemli amiralleri Piyale Paşa  ve Kılıç Ali Paşa’nın yağlı boya portreleri  ile  Mağusa limanı önünde Venedik ve Osmanlı donanmaları arasındaki deniz savaşı, Osmanlı-Venedik kadırgaları arasındaki mücadele, ve bu konudaki  yağlı boya tabloları serginin önemli eserleri arasında yer alacak.  Sergiyi gezen ziyaretçiler Kıbrıs’ın Fethi ile ilgili tüm bu detayların İznik çinilerine  ve yağlı boya tablolara aktarılmış  hallerini görecek ve fethi bir anlamda tüm safhalarıyla yeniden yaşayacaklar. 

 

 

Mutlu Soykurt : “Vakıf olarak her alanda toplumu bilinçlendireceğiz”

 

 

Girne Üniversitesi Vakfı Müdürü Mutlu Soykurt yaptığı açıklamada,  Vakıf olarak toplumu eğitim, kültür, sanat,  tarih ve sağlık alanında bilinçlendirmeye devam edeceklerini belirterek “doğru bilgilerin gelecek nesillere aktarılması adı altında kültür zenginliğini halkla paylaşmaya devam edeceğiz” dedi. Kıbrıs’ın fethini geniş çaplı etkinliklerle kutlayacaklarını söyleyen Mutlu Soykurt,  “Kıbrıs’ın Fethini  anma ve anlama etkinlikleri kapsamında düzenleyeceğimiz bu önemli serginin yanısıra fethin tarihsel, sosyal, ekonomik, kültürel boyutlarını ve günümüze etkilerini inceleyen sempozyumlarla ve bilimsel toplantılarla  Fethin Kıbrıs, Akdeniz ve dünya açısından önemi hakkında toplumsal farkındalık faaliyetlerini de hayata geçireceğiz” dedi.

 

 

Prof. Dr.  İlkay Salihoğlu: “Kıbrıs’ın Fethi bizim varlığımızın tek nedenidir”           

 

 

Girne Üniversitesi Rektör vekili Prof. Dr. İlkay Salihoğlu da sergi ile ilgili yaptığı açıklamada, Kıbrıs’ın Fethi’nin bizlerin tek varlık nedeni olduğunu söyleyeyerek şunları dile getirdi: “Günümüzde ada da bizlerin kurduğumuz devletin ve diğer varlıklarımızın tamamı Kıbrıs’ın fethi ile vardır. Tarihciler dünü bilmeyen bugünü anlayamaz; bugünü anlamayan yarını göremez ve inşaa edemez der. Bu cümlenin bize tarih biliminin misyonunu çok iyi anlatmakta olduğu kanısındayım. Üniversite  olarak  bu ilkeden hareketle ilk günden itibaren eğitim, araştırma ve topluma karşı sosyal görevi layıkı ile yerine getirmeyi amaç edindik” dedi.

 

 

Cemre Günsel  Haskasap: “Tarihimizi yeni nesillere doğru şekilde aktarmalıyız”

 

 

Girne Üniversitesi Kurucu Rektörü  Cemre S. Günsel Hassakap ise ülkemizin geleceğine ancak onun geçmişini doğru ve sistemli bir şekilde okuyarak yorumlayarak ve dersler çıkararak yön verebilecek bilince sahip olunacağını belirterek şu şekilde konuştu: “Bundan 445 sene önce yaşananları her yönüyle ele alarak görsel bir bütünlük içinde tutunmayı hedeflediğimiz bu sergimizin tarhimizin en önemli sayfalarından birine ışık tutacağına ve büyük bir boşlugu dolduracağına inanıyoruz” dedi.

 

Kurucu Rektör Haskasap, “Bu zengin ve kültürel mirasın önemli temsilcilerinden ve takipcilerinden biri olarak ünversitemiz ve aynı misyonla görev yapan Girne Üniversitesi Vakfımız, tarihimizin en doğru ve geniş bir şekilde yeni nesillere aktarılması, toplumumuzun ve dünyanın ilgisine sunulmasına büyük önem vermektedir”  ifadelerini kullandı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler