• BIST 9693.46
  • Altın 2513.719
  • Dolar 32.577
  • Euro 34.7689
  • Lefkoşa 22 °C
  • Mağusa 22 °C
  • Girne 22 °C
  • Güzelyurt 20 °C
  • İskele 22 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 22 °C

İşte Türkiye'nin Rio 2016 karnesi

Milli gelire oranla madalya sayısı bakımından 68'inci olan Türkiye nüfusa oranla başarı bakımından ise 66'ncı sırada yer aldı.
İşte Türkiye'nin Rio 2016 karnesi

2016 Rio Olimpiyatları görkemli bir törenle son buldu. Türkiye oyunları 1'i altın madalya olmak üzere 8 madalya ile 41'inci sırada tamamladı. Bir önceki olimpiyatlarda 2'si altın, 5 madalya alan Türkiye böylelikle madalya sayısını artırmış oldu.

Türkiye'nin Rio Olimpiyatlarındaki madalya sayısı, nüfusuna ve milli gelirine oranlandığında ise ülkenin Rio'da madalya alan ülkeler arasında ortalama bir performansa sahip olduğu görüldü.

Bloomberg'ün verilerine göre her 100 milyarlık gelire oranla Türkiye'nin madalya sayısı 0,50 oldu. Milli gelire oranla madalya sıralaması bakımından 68'inci sırada yer alan Türkiye kendisinden daha az milli gelire sahip olan Romanya, Gürcistan ve Ukrayna gibi ülkelerin gerisinde kalmış oldu.

0,,19492131_401,00.jpg

Nüfusa oranla madalya sıralamasında Türkiye 66'ıncı

Bununla birlikte Türkiye madalya alan ülkeler arasında milli gelire oranla madalya sayısı bakımından Vietnam, Portekiz, Mısır ve Endonezya gibi ülkeleri geride bıraktı.

Nüfusa oranla madalya sayıları dikkate alındığında da Türkiye, ortalama bir performansa imza attı. Türkiye'nin nüfusa oranla Rio Olimpiyatları'ndaki madalya sayısı 0,10 olarak gerçekleşti. Nüfusa oranla madalya başarısı bakımından Türkiye 66'ıncı sırada yer aldı.

"Sporun algılanışında problemler var"

Bu rakamlar Türkiye'den daha az nüfusa ve milli gelire sahip ülkelerin Türkiye'den daha başarılı olabildiğini gösterdi.

0,,19488466_401,00.jpg

DW Türkçe'ye konuşan spor yazarı Bağış Erten'e göre Türkiye'nin olimpiyat performansında sporun algılanmasına yönelik sorunlar etkili oldu. Türkiye'de olimpiyat oyunlarının yayınlanmasının son günlere kalmasına dikkat çeken Erten, yetkili kişilerin olimpiyatların Türkiye'de ilgi görmeyeceğine ilişkin bir algısı olduğunu belirtti.

Spor yorumcusu Mert Aydın da başarının ülkedeki spor kültürü ile ilintili olduğuna dikkat çekti. Milli gelirine kıyasla olimpiyatlarda Türkiye'den daha başarılı olan eski Doğu Bloku ülkelerinin Sovyetler'den gelen bir spor kültürü olduğuna dikkat çeken Aydın, Türkiye'de henüz bu kültürün yaygınlaşmadığı görüşünde.

Planlama eksikliği başarıyı etkiliyor

Yorumcular Türkiye'de spora ilişkin planlamanın da yetersiz olduğunu belirtti. Mert Aydın, Türkiye'nin büyük bir ülke olmasına rağmen, hiçbir zaman bu konuda plan yapılması yönünde bir isteğinin bulunmadığını belirtti.

Aydın, “Türkiye güreşte bütüm madalyaları toplasa da başarılı sayılmaz. Asıl önemli olan Türkiye'nin ne kadar çok dalda, ne kadar çok sporcu ile oyunlara katıldığı. Yanıtlanması gereken soru, Türkiye'de herkesin rahatlıkla spor yapıp yapamadığıdır. Bu bakımdan hazır bir ülke değiliz” diye konuştu.

Bağış Erten ise devlete bağlı bütçelerle sportif başarının sınırlı olduğuna dikkat çekerken Türkiye'de sporcular açısından sponsorluk ilişkilerinin oldukça kırılgan olduğunu belirtti.

Türkiye, Rio Olimpiyatları'na 21 branşta 100'ün üzerinde sporcu ile katılım göstermişti. Türkiye'nin tek altın madalyası serbest stil güreşte Taha Akgül'den geldi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler