• BIST 9715.96
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Lefkoşa 24 °C
  • Mağusa 26 °C
  • Girne 22 °C
  • Güzelyurt 28 °C
  • İskele 26 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 20 °C

Seyrüsefer'deki belirsizlik vatandaşı geriyor!

Seyrüsefer yenileme zamanı gelen vatandaş ceza yememek için Araç Kayıt Dairesinde sıraya giriyor
Seyrüsefer'deki belirsizlik vatandaşı geriyor!

Araç Kayıt Dairesinde Yeni Bakış’a konuşan vatandaş, böyle bir sistemin kabul edilemez olduğunu, adaletsiz ve haksız olduğunu belirterek, “BMW ve Mercedes kullanan kişilerin vergilerini dar gelirliden almaları doğru değil” şeklinde konuştu

Belirsizliğin sinir bozucu olduğunu da belirten vatandaş, “Eğer bu yeni sistem geçerse yatırdığımız seyrüsefer harçları boşa gidecek ve mağdur olacağız, ama eğer seyrüseferlerimizi yenilemezsek de polisten veya gecikme faizinden ceza ödemek zorunda kalacağız” dedi

Bazı vatandaşlar ise, bugün seyrüsefere yatırdıkları paraların boşa gitmesi  ve mağduriyetlerinin giderilmemesi halinde haklarını yasal yollardan arayacaklarını vurgulayarak, “İlgili kurum ve kişileri mahkemeye vereceğiz” diye konuştu

Eniz ORAKCIOĞLU

Maliye Bakanlığı İle Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’nın seyrüsefer harçlarının akaryakıt ücretlerine aktarılmasına yönelik çalışma yürütmesi bu çalışmanın vatandaşa nasıl yansıyacağı sorunu gündeme getirdi. Vatandaş bu konuda tedirgin oldu.

Toplu taşımanın olmadığı KKTC’de BMW veya Mercedes sahibi de, Renault sahibi de hükümetin uygulamaya sokmayı planladığı yeni vergi sistemine göre “Herkes aynı vergiyi vermek durumunda mı kalacak?” sorusu kafaları karıştırıyor. Akaryakıt  tüketimi üzerinden vergi tahsili yapılması, vergilendirmenin araç kategorisine göre değil, kullanılan yakıt miktarına göre yapılması anlamına geliyor. Hal böyle olunca akıllara “Benimle aynı benzini harcayan bir Rangerover ile aynı vergiyi mi ödeyeceğim” sorusu geliyor.

Tüm bunlara rağmen vatandaş polis cezası veya gecikme faizi ödememek için Araç Kayıt Dairesine uğramak ve seyrüsefer harcını ödemek zorunda kalıyor. Ama ödedikleri bu harçların yeni sistem geçtikten sonra boşa olacağından mağdur olacaklarını dile getiriyorlar.

Vatandaş ne dedi?

Ersan Maraşlı: “Ceza yememek için çıkardık”

“Seyrüseferi çıkarmasak, yolda polis durdurduğunda seyrüsefer eksik diye ceza yazacak. Bunun yanında benim arabamın seyrüseferi 180 TL, diğer yeni araçların bin 500 TL, lüks araçların ise daha pahalı ama yeni çıkarılması düşünülen seyrüseferlerin akaryakıta yansıması ile herkes aynı parayı ödeyecek. Bu doğru ve adil değil.”

Buğra Karahasan:  “Adaletsizlik”

“Seyrüseferlerin akaryakıta yansımasıyla lüks araç süren ile eski araç süren dar gelirlinin aynı ücreti ödemesi haksızlık. Kısacası yapılmak istenen adaletsizliktir. Üstelik insanlar halen araç kayıttan seyrüsefer yenilemesi yapıyor, karara varıldıktan sonra bu insanların verdikleri paralar ne olacak.”

Hüseyin Şah: “Lüks araçların harçlarını biz ödeyeceğiz”

"Bugün buraya seyrüsefer çıkarmak için geldim ve eğer Bakanlar Kurulu Seyrüsefer harçlarının akaryakıt ücretlerine yansımasına yönelik çalışmaları onaylanırsa boş yere seyrüsefer çıkarmış olacağız. Çaresiz kararın ne olacağını da bekleyemiyoruz, seyrüseferi çıkarmak zorundayız, çünkü çıkarmazsak gecikme faiz ve polis tarafından ceza yeme olasılığımız var. Bunun yanında ben 78 TL’ye Renault aracıma seyrüsefer çıkarmaktayım, abim ise Mazda’sı var ve bin 500 TL seyrüsefer ödüyor, şimdi konuşulan ve uygulamaya konulması düşünülen seyrüsefer harçlarının akaryakıta yansımasıyla büyük bir adaletsizlik yaratılacak ve biz ucuz ve eski araç kullananlar pahalı ve seyrüseferleri yüksek araçların harçlarını da ödemiş olacağız.”

Pembe Özberk: “Seyrüseferi boşa çıkarıyoruz”

“Seyrüseferimizi yenilemeye geldik ama hükümetin gündeminde olan Seyrüsefer harçlarının akaryakıt ücretlerine yansıması konusu Bakanlar Kurulundan geçerse seyrüseferi boşa çıkarmış olacağız. Eğer yenilemesek de ceza ödeyeceğiz, ceza ödememek içinde mecburen yenilemeye geldik. Bunun yanında son 1-2 ay içinde çocuklarımın ve benim arabam olmak üzere 3-4 tane araba seyrüseferi yeniledik ve Bakanlar Kurulundan karar çıktığı anda mağdur olacağız. Peki, soruyorum bu seyrüseferlere yatırdığımız paraları bize kim geri iade edecek. Özellikle biz emekliler için bu oldukça büyük haksızlık.”

Özkan Özberk: “Dar gelirliler için haksızlık”

“Konuşulan sistem adaletsiz bir sistem bugün ucuz ve eski araba sürenle, lüks ve yeni araba sürene aynı muameleyi görecek, aynı parayı ödeyecek bu uygulamada büyük haksızlık var. İnsanlara ayrıntılı açıklama yapmamaları da ayrı bir muamma. Sonuç olarak ceza yememek adına biz seyrüseferlerimizi yenilemeye devam ediyoruz, ama günün sonunda ne olacak? Mağdur mu olacağız? Yoksa mağduriyetimizi bir şekilde giderecekler mi? Kısacası bu dar gelirliler için haksızlık.”

Sait Dağlı:“Her yerde çile çeken vatandaş”

“Bu ülkede trafik ve araçlarla ilgili her şey haksızlık. Seyrüsefer harçlarının akaryakıt ücretlerine yansımasıyla olan yine dar gelirli vatandaşa olacak, seyrüseferler boşa çıkarılmış olacak, çıkarılmazsa da ceza ödemek zorunda kalınacak. Her yerde çile çeken vatandaş.”

Kemal Karaman:“Böyle bir sistem olamaz”

“Seyrüsefer harçlarının akaryakıt ücretlerine yansıması sistemi tamamı ile yanlıştır, çünkü ben Renault 9 sürüyorum ödediğim seyrüsefer harcı 280 TL, X6 cip süren araçta aldığı yakıtı ödeyecek kaldı ki ben X6 süren vatandaşın vergisini ödemek zorunda değilim. Böyle bir anlayış, böyle bir sistem olamaz. Bugünde burada seyrüsefer çıkarmak için mecburiyetten bulunuyorum verdiğim paranın da boşa gideceğini biliyorum, ama çıkarmazsam da bu sefer polisin cezası ödemek zorunda kalacağım.”

Sunalp Türker: “Hükümeti mahkemeye vereceğim”

“Seyrüsefer konusundaki belirsizlik vatandaşın aklını karıştırmakta. Seyrüsefer harcını ödemezlerse, ceza ödemek zorunda kalacaklar, öderlerse ödedikleri para boşa gidecek. Bende bugün ceza yememek için seyrüseferi çıkarmak için araç kayı da geldim. Yalnız bugün seyrüsefere yatırdığım harç bu sistem geçer ve boşa giderse ve mağduriyetim giderilmezse hakkımı yasal yoldan arayacağım. Kısacası devleti mahkemeye vereceğim. Seyrüsefer harçlarının akaryakıt ücretlerine yansıması tamamen yanlıştır, yapılacaksa da çok dikkatli olunmalıdır, bir taraftan hak vereyim derken, diğer taraftan da başkalarının hakkını yememeli.”

Mustafa Tıflı: “Yeni sistem yaramaz”

“Eğer seyrüsefer harcını gününde ödemezsek yarın sistem geçtikten sonra cezalı ve daha fazla para vererek ödemek zorunda kalacağız. Bu sebeple bugün seyrüseferimi yenilemeye geldim. Bunun yanında seyrüseferleri yenilemezsek polis ceza yazdığında daha fazla para ödemek zorunda kalacağız. Yeni konuşulan sistem yaramaz bir sistem”

Olgun Çeliker: “Her seferinde vatandaş mağdur”

Hükümetin  bu konuyla ilgili detaylı bir açıklama yaparak, “biz bu yasayı 1-2 ay içerisinde geçireceğiz ve ona göre de vatandaşı mağdur etmemek için tedbirler alacağız” demesi gerekir. Ancak vatandaşın düşünen kimse olmadığı için vatandaş her seferinde mağdur olmaktadır. Şu an da belirsizlik içinde çıkarayım mı çıkarmayım mı? İkilemi yaşanmaktadır. Kısacası konuşulan yeni sistem geçerse vatandaşın parası boşa gidecek.

kaynak: yenibakış

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler