• BIST 14012.42
  • Altın 6898.09
  • Dolar 48.3814
  • Euro 56.1226
  • Lefkoşa 22 °C
  • Mağusa 21 °C
  • Girne 23 °C
  • Güzelyurt 21 °C
  • İskele 21 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 16 °C

Doğaya Bir Tohum, Geleceğe Bin Umut!

Yakın Doğu Üniversitesi Sürdürülebilirlik Kulübü’nün düzenlediği etkinlikte, çeşitli bitki türlerine ait tohumlardan hazırlanan tohum topları doğaya bırakıldı.
Doğaya Bir Tohum, Geleceğe Bin Umut!

Doğaya dokunmanın en sade ama en etkili yollarından biri, bir tohumu toprağa emanet etmektir. Bu düşünceden yola çıkan Yakın Doğu Üniversitesi Sürdürülebilirlik Öğrenci Kulübü, gerçekleştirdiği anlamlı etkinlikle hem doğaya hem de toplumsal farkındalığa kalıcı bir katkı sundu. Dağdoğan Yürüyüş Akademisi üyelerinin de katılımıyla hayata geçirilen etkinlik, öğrencileri, akademisyenleri ve doğa gönüllülerini ortak bir amaç etrafında buluşturdu.

Etkinliğin ilk aşamasında Sürdürülebilirlik Kulübü öğrencileri ile Doğa Yürüyüş Grubu üyeleri bir araya gelerek; hurma, palmiye, kiraz, kayısı, vişne, zeytin, harnup, ardıç, palamut ve badem gibi pek çok türe ait tohumları doğal gübre ve toprakla harmanladı. Bu süreçte yüzlerce tohum topu hazırlanırken, çalışma yalnızca çevresel bir uygulama olmanın ötesine geçerek katılımcıların deneyimlerini paylaştığı, sürdürülebilirlik üzerine fikir alışverişinde bulunduğu sosyal bir buluşmaya dönüştü.

Hazırlanan tohum topları, öğrenciler, öğretim üyeleri ve doğa yürüyüş grubu üyelerinin katılımıyla Tepebaşı Yorgoz Başpınar bölgesinde, dere yatağı boyunca toprakla buluşturuldu. Rehber Dağdoğan Sadrazam’ın yönlendirmeleriyle gerçekleştirilen saha çalışmasında; bölgenin bitki örtüsü, ekosistem yapısı, tohumların doğadaki rolü ile bölgenin tarihi ve coğrafi özelliklerine dair ayrıntılı bilgiler paylaşıldı. Böylece etkinlik, çevresel farkındalığın yanı sıra katılımcılara deneyimsel öğrenme sunan bir doğa ve kültür gezisi niteliği kazandı.

Etkinlik sonunda katılımcılar, tohum toplarının taşındığı bez çantalar ve kovalarla çevredeki plastik atıkları toplayarak doğaya karşı sorumluluk bilincini somut bir davranışla ortaya koydu. Bu adım, etkinliğin çevresel duyarlılığı yalnızca söylemde değil, eylemde de güçlendirdiğini ortaya koydu.

Tohum topları ile başlayan ve geleceğe uzanan bilinçli bir adım...

Kulüp danışmanları Prof. Dr. Adile Öniz Özgören ve Prof. Dr. Murat Özgören’in katkılarıyla, ekolojik yöntemler doğrultusunda planlanan ve yürütülen etkinlik, çevresel ve toplumsal açıdan anlamlı kazanımlar ortaya koydu. Çalışma kapsamında, tohum topları aracılığıyla doğaya yeni bitkilerin kazandırılması, biyoçeşitliliğin desteklenmesi, bozulmuş alanların doğal süreçlerle iyileştirilmesi ve karasal ekosistemlerin korunmasına yönelik önemli adımlar atıldı. Etkinlik, aynı zamanda iklim değişikliğiyle mücadeleye dikkat çekerek çevre bilincinin günlük yaşam pratiklerine yansımasına zemin hazırladı.

Etkinliğe ilişkin değerlendirmede bulunan Yakın Doğu Üniversitesi Sürdürülebilirlik Kulübü Başkanı Büşra Elbüken ve Başkan Yardımcısı İdil Cebeci, kulüp yönetimi ve üyelerinin özverili çalışmalarına dikkat çekerek, bu tür projelerin öğrencilerde çevre bilincini güçlendirdiğini ve sürdürülebilir bir gelecek için somut adımlar atılmasına olanak sağladığını ifade etti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
  • Sıcakta ruh sağlığını korumak için yapılması gerekenler
  • 16. Uluslararası Lefkoşa Halk Dansları Festivali 27 Ağustos'ta başlıyor
  • Babutsa Festivali Mustafa Ceceli konseriyle tamamlandı
  • Kaybolan kedi, 10 yıl sonra evine geri döndü
  • Teoman, Kıbrıs’ta Müzikseverlere Unutulmaz Bir Gece Yaşattı
  • Alagadi Fest 2026’da iki günde iki dev sanatçı: Binler İrem Derici ve Melek Mosso ile çoştu
  • Kaygı azaltmaya yardımcı dört hobi
  • Süt dışında kemiklere yarayacak beş yiyecek
  • İsrail'de 2 bin 500 yıllık ilk kez bulunan Kıbrıs sikkesi
  • 2026 Dünya Kupası’nın sahibi İspanya!
  • İşitme kaybı geri döndürülemiyor: Kulaklarınızı nasıl koruyabilirsiniz?
  • Hava Trafik Kontrolörleri Sendikası: Pas geçme uçuş emniyetinin gereğidir
  • Kıbrıs, dijital euro için pilot uygulamaya dahil edildi
  • 2026 Dünya Kupası’nda ilk finalist İspanya
  • Balıkçılık sektörünün mevcut durumu Laguna’da masaya yatırıldı
  • KAYAD: Lapta'daki cinsel taciz iddiasında mağdur çocuk sayısı yediye yükseldi
  • Bitter çikolata sağlıklı mı? Faydaları ve riskleri neler ve ne kadar tüketilmeli?
  • Kabızlığa iyi gelebilecek altı besin ve takviye
  • Çocuklarda Yaz Hastalıklarına Dikkat!
  • Yedek subay aday adaylarına son yoklama uyarısı: Son tarih bugün!
1/20