• BIST 11165.44
  • Altın 6469.23
  • Dolar 49.827
  • Euro 55.6206
  • Lefkoşa 14 °C
  • Mağusa 15 °C
  • Girne 16 °C
  • Güzelyurt 12 °C
  • İskele 15 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 8 °C

EOKA mensuplarının öldürülmesiyle ilgili iddialar

Rum Hukuk Dairesi, 1961’de öldürülen iki EOKA mensubunun davasını tazminatla uzlaşarak kapatmak istedi ancak aileler “adalet parayla satın alınamaz” diyerek teklifi reddetti.
EOKA mensuplarının öldürülmesiyle ilgili iddialar

Fileleftheros gazetesi, Panayotu ile Nuris’in, 16 Ağustos 1961’de kendi araçlarıyla Limasol’a gitmek üzere Lefkoşa’dan hareket ettiklerini, ancak yollarının “Moni” Polis Karakolu civarında kesilerek yaylım ateşine tutulduklarını ve bu olayın detaylı bir cinayet soruşturması oalrak incelenmediğini yazdı.

Gazete, ailelerin, olayın tamamen aydınlatılması ve iade-i itibar talebiyle konuyu mahkemeye götürdüklerini ve amaçlarının maddi kazanç sağlamak olmadığını kaydederken, savunma avukatı Yorgos Hrisostomu’nun, 11 Mart’ta Hukuk Dairesi yetkilileriyle yaptığı görüşmeden sonra, yetkililerin dosyanın ayrıntıları ve deliller hakkında yeterli bilgiye sahip olmadığını söylediğini belirtti.

Ailelerin, devletin cinayetle ilgili sorumluluklarının araştırılmasından kaçındığını savunduğunu yazan gazete, bazı arşivlerde, dönemin devlet mekanizmalarının olayla ilgili tutumuna dair ciddi iddialar içeren belgeler bulunduğunun belirtildiğini kaydetti.

Haberde, polisin resmi yazışmalarında dosyanın eksik olduğu, cinayetin “siyasi” olarak nitelendirildiği ve soruşturmanın kısa sürede kapatıldığının ifade edildiği; ailelerin ise bunun, devletin etkili soruşturma yükümlülüğünü yerine getirmediğinin göstergesi olduğunu savunduğu belirtildi.

Gazete, Rum Hukuk Dairesi’nin ise, eksik soruşturma nedeniyle tazminat ve hukuki çözüm zemini bulunduğunu, bu nedenle de ailelere uzlaşma önerisi sunduğunu kaydederek, taraflar arasındaki görüşmelerin sürdüğünü yazdı.

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
  • Filo Jet faciasında 9 zanlı bugün 9’uncu kez mahkemeye çıkarılıyor
  • LAÜ’de müzik, dans ve sanat dolu etkinlikler düzenlendi
  • ARUCAD öğretim üyesi Uzman’ın tasarımı “Cup Design Call” kitabında yer aldı
  • Üstel İskele'de vurguladı... Gençlerin hayallerini gerçekleştirmesi için zemin hazırlıyoruz
  • İnsanlar neden telefonlarının kendilerini dinlediğini düşünüyor?
  • Erhürman: İş olsun diye üçlü görüşme yapmam
  • İskele Yarı Maratonu Büyük Bir Coşkuyla Gerçekleştirildi
  • “INNER TALKS” Sergisi ART ROOMS’da Açıldı
  • Berlin'de bir ilki başardı: Sol Partili Elif Eralp kimdir?
  • Sağlıklı Bir Beslenme Çantasında Neler Olmalı?
  • Sıcakta ruh sağlığını korumak için yapılması gerekenler
  • 16. Uluslararası Lefkoşa Halk Dansları Festivali 27 Ağustos'ta başlıyor
  • Babutsa Festivali Mustafa Ceceli konseriyle tamamlandı
  • Kaybolan kedi, 10 yıl sonra evine geri döndü
  • Teoman, Kıbrıs’ta Müzikseverlere Unutulmaz Bir Gece Yaşattı
  • Alagadi Fest 2026’da iki günde iki dev sanatçı: Binler İrem Derici ve Melek Mosso ile çoştu
  • Kaygı azaltmaya yardımcı dört hobi
  • Süt dışında kemiklere yarayacak beş yiyecek
  • İsrail'de 2 bin 500 yıllık ilk kez bulunan Kıbrıs sikkesi
  • 2026 Dünya Kupası’nın sahibi İspanya!
1/20