• BIST 9079.97
  • Altın 2324.005
  • Dolar 32.3547
  • Euro 34.9444
  • Lefkoşa 13 °C
  • Mağusa 17 °C
  • Girne 16 °C
  • Güzelyurt 14 °C
  • İskele 17 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Anastasiadis-Biden görüşmesi sonrası neden basın toplantısı iptal edildi?

20 dakika diye planlandı, 1 saat sürdü...
Anastasiadis-Biden görüşmesi sonrası neden basın toplantısı iptal edildi?

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’la Pazar günü yapacağı görüşme öncesinde dün ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’le bir araya geldiği, 20 dakika olarak planlanan görüşmenin bir saat 5 dakika sürdüğü haber verildi.

Simerini 20 dakika olarak planlanmasına rağmen bir saat 5 dakika süren Biden-Anastasiadis görüşmesinde Kıbrıs sorunu, güvenlik, ikili ilişkiler ve enerji konuları üzerinde ağırlıkla durulduğuna işaret ederek, görüşme sonrasında Rum Sözcü Nikos Hristodulidis’in Rum gazetecilere yaptığı açıklamaya yer verdi.

Habere göre, görüşmede üç konuya ağırlık verildiğini söyleyen Hristodulidis “Güvenlik ve Kıbrıs sorununa bulunacak bir çözüm aracılığıyla Kıbrıs’ın özellikle Doğu Akdeniz bölgesindeki güvenlik sağlayıcı rolünü daha da artırarak sürdürebilmesi gereği ele alındı” dedi.

Hristodulidis “Kıbrıs sorununda geçmişte izlenen ve başarısız olarak nihai sonucu etkileyen prosedürlerden kaçınılması gereği görüşüldü ve Enerji ve bölgedeki perspektiflerin ağır bastığı ikili ilişkiler ele alındı.  Görüşmeye ABD Dışişleri Bakanlığı’nın enerji konuları yetkilisi de katıldı. Biden, işgale son verme ve vatanımızı birleştirme hedefimizi başarabilmemiz için, makamında olacağı son güne kadar yardım etmeye hazır olduğunu söyledi” ifadesini kullandı.

Rum Sözcü, Biden’ın Anastasiadis’e Türkiye’den mesaj götürüp götürmediği sorusuna karşılık, Biden’ın TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la da görüştüğünü hatırlatarak Anastasiadis’e bu görüşmesiyle ilgili bilgi verdiğini söyledi.

Hristodulidis “Yeni bir unsur ortaya çıktı mı” sorusuna karşılık “Bizim tarafın tutumu, Başkan Anastaiadis’in Amerikan Başkan Yardımcısı’na da aktardığı tutum,  sonucun her şeyi belirleyeceğidir” dedi, şunları ekledi: “Kaydedilen önemli ilerleme var. Biraz mülkiyette, daha çok toprak düzenlemeleri ve garantilerde önemli anlaşmazlık ve zorluklar var. Hepsini sonuç belirleyecek.”

ERDOĞAN-ÇİPRAS GÜVENLİĞİ GÖRÜŞTÜ… 

Gazete Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın New York’ta Kıbrıs sorununun en önemli başlığı olan güvenliği görüştüğünü ancak garantilerin ele alınmadığını yazdı.

Habere göre Çipras’ın yakın çevresinden kaynaklar “Helen tarafı, Kıbrıs sorununun ilerleme kaydedilen ancak halen önemli meseleler açıkta kaldığı bir prosedür olduğunu vurguladı ancak Erdoğan Kıbrıs sorunuyla ilgili meselelere cevap vermedi.  Bütün açık konuları göğüslemek için işbirliğine ve daha sıkı görüşmeye devam ediyoruz şeklinde genel bir cevap verdi” dediler.

Gazete gazetecilerin, Erdoğan-Çipras görüşmesinde garantilerin ele alınmamasını yorumlamasını istedikleri Nikos Hristodulidis’in “Güvenlik ve garantiler müzakere masasında aynı başlıktır. Kıbrıs sorununun çözümünde üçüncü ülkelerden garantiler veya yabancı asker varlığı olamaz” dediğini yazdı.

Habere Erodğan-Çipras görüşmesine detaylı değinmekten kaçınan Hristodulidis “Kıbrıs sorununda yapılan bilgilendirmenin hemen ardından gerçekleşti.  Görüşmede hâkim olan konulardan biri olduğunu söylemem gerek” demekle yetindi.

“KİPE NEW YORK’TAN YANLIŞ HABER SERVİS ETTİ”

Aynı gazete KİPE’nin (Rum Haber Ajansı) New York’tan servis ettiği “İngiltere’den Kıbrıs Sorununa Atıf… Erdoğan Kıbrıs Sorunundan Söz Etmedi Ama Teresa Mey Söz Etti” başlıklı haberin  “yanlış olduğunu” vurguladı.

Haberi “Kıbrıs Sorununa Atıfı Nerede Gördüler? ‘Kıbrıs’ Kelimesi Dışında Metnin Hiçbir Yerinde ‘Kıbrıs Sorununa Atıf Yer Almıyor” başlığıyla aktaran gazete Teresa Mey’in, İngiltere Başbakanlığı’nın resmi web sitesinden aldığı konuşma metnini aktardı ve “Kıbrıs’la ilgili tek kelimelik atıf, Kıbrıs Cumhuriyeti’ni Kolombiya, Somali ve Yemen’le eşitliyor” vurgusunu yaptı.

Fileleftheros ise haberinde, Rum Sözcü Nikos Hristodulidis’in görüşme sonrasında gazetecilere yaptığı açıklamayı aktardı.

GÖRÜŞMEYE NULAND DA KATILMIŞ

Gazete Biden-Anastasiadis görüşmesine dair bir de fotoğraf yayımladı. Fotoğraftta görünmemesine rağmen ABD Dışişleri Bakanlığı Bakan Yardımcısı (gazete müsteşar ifadesini kullandı) Victoria Nuland’ın da hazır bulunduğunu savundu.

Habere göre görüşmeye Rum tarafından Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, Sözcü Nikos Hristodulidis, Washington’daki büyükelçi L. Pandelidis, BM’deki Daimi Temsilci N. Emiliu ve diğer bürokratlar katıldı. 

Haberde dün Vatikan Başbakanı Kardinal Parolin’le de görüşmesinin söz konusu olduğu belirtilen Anastasiadis’in, Helenic Rum tarafındaki yatırım kuruluşları tarafından New York’taki “Kıbrıs Ticaret Merkezi”nde düzenlenen “Kıbrıs İş ve Ekonomi Forumu”na katıldığı, Forumda Anastasiadis dışında Maliye Bakanı Haris Yeorgiadis’in de konuşma yaptığı belirtildi.

KASULİDİS ÇAVUŞOĞLU İLE AYAKÜSTÜ GÖRÜŞTÜ

Yine Fileleftheros, Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in, BM binası koridorlarında karşılaştığı TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ayaküstü görüştüğünü, fotoğraf desteğiyle aktardı.

Habere göre Kasulidis İngiliz dengi Boris Johnson, Lübnanlı dengi Cebran Basil, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland ve sözde “Kürdistan bölgesel hükümeti dış ilişkiler dairesi başkanı” Felah Mustafa Bakir ile bölgesel gelişmeleri görüştü.

BIDEN’LA GÖRÜŞME SONRASI PLANLANAN BASIN TOPLANTISI İPTAL

Politis, Kıbrıs müzakerelerinin bundan sonraki aşaması ve özellikle garantiler konusunda New York’ta devam eden çalışmalarda başrolü, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le dün ayrı ayrı görüşen ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın oynadığını yazdı.

“Biden Bağlantı Halkası” başlıklı haberinde Biden’ın TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Eroğdan ve Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’la da görüşmeler yaptığını hatırlatan gazeteye göre Rum tarafı, büyük merakla beklenen dünkü Biden-Anastasiadis görüşmesinin ardından basın toplantısı yapmayı planlamıştı ancak görüşme sonrasında planını iptal etti. Rum tarafının basın toplantısı Anastaiadis’in New York temaslarını, Genel Sekreter Ban’la yapılacak üçlü görüşmeyle tamamlanması sonrasına alındı. 
Alithia Biden-Anastasiadis görüşmesini “Joe Biden Çözüme Yardımcı Olmaya Hazır” başlığıyla aktardı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler