• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Lefkoşa 22 °C
  • Mağusa 21 °C
  • Girne 23 °C
  • Güzelyurt 24 °C
  • İskele 21 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 19 °C

Almanya Dışişleri Bakanı Anastasiadis ve Kasulidis’le görüştü

Almanya Dışişleri Bakanı Anastasiadis ve Kasulidis’le görüştü

Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier Kıbrıs’taki temasları çerçevesinde önceki gün Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’le görüştü.

Fileleftheros ve diğer gazeteler, Almanua Dışişleri Bakanı Steinmeier’ın dün ilk olarak Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le görüştüğünü, ardından da Dışişleri Bakanı Kasulidis’le yemekte bir araya geldiğini belirtti. Gazeteler, Steinmeier’ın daha sonra da Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yla görüştüğünü yazdı.

Gazete, Steinmeier’ın Anastasiadis ve Kasulidis’le gerçekleştirdiği görüşmelerde Kıbrıs sorunu, Türkiye’nin AB müzakere başlıklarının açılması, enerji ve diğer birçok konunun ele alındığını belirtti.

Rum yetkililerin özellikle Türkiye’nin AB müzakere başlıklarının açılması konusunda Türkiye’nin Güney Kıbrıs karşısındaki sözde yükümlülüklerini yerine getirmesi gerekliliğini ortaya koyduklarını belirten gazete, Steinmeier’in Rum tarafının tutumunu “anlayışla karşıladığını” iddia etti.

Steinmeier-Anastasiadis görüşmesinden sonra açıklamada bulunan Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, Türkiye’nin müzakere başlıklarının açılması konusundaki tezlerinin net olduğunu ve müzakere başlıklarının açılmasının Türkiye’nin tutumuna bağlı bulunduğunu öne sürdü.

Gazete, Almanya Dışişleri Bakanı’nın Rum mevkidaşıyla gerçekleştirdiği görüşmede ise Almanya’nın Kıbrıs sorununun çözüm sürecine katkı sağlaması konusunu gündeme getirdiğini belirtti.

Habere göre, Steinmeier, görüşme sonrasında açıklamada bulundu ve “Kıbrıs sorununun çözümü konusunda, kaçırılması durumunda belki de asla yeniden gelmeyecek tarihi bir fırsat bulunduğunu” ifade etti.

Steinmeier, ülkesinin “yeniden birleşme konusundaki bilgi ve deneyimlerini aktarmaya ve çözüm sürecine müdahil olanlara gerek AB, gerekse ikili düzeyde yardımcı olmaya hazır olduğunu” da vurguladı.

Rum Dışişleri Bakanı Kasulidis ise görüşme sonrasındaki açıklamasında, Steinmeier’la olası yeni işbirliği alanlarını ele aldıklarını, ayrıca Steinmeier’a Güney Kıbrıs’ın tek taraflı ilan ettiği Münhasır Ekonomik Bölgesi’nde (MEB) bulunan doğal gaz yatakları, Mısır ve İsrail’le enerji işbirliği ve ekonomi konularında bilgi verdiğini belirtti.

Görüşmede, Türkiye, Suriye ve Paris’teki saldırıların da ele alındığını yazan gazete, Almanya’nın Suriye’ye hava saldırısı düzenleyen ülkeler arasına katılması konusunda yöneltilen bir soruya karşılık ise Steinmeier’ın hava operasyonu düzenleyen ülke sayısının 16 olduğunu, bunlara bir yenisinin eklenmesinin bir anlamı olmayacağını söylediği kaydedildi.

Gazete ayrıca, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın Steinmeier’la gerçekleştirdiği görüşmeyi “Kıbrıslı Türklerin Kıbrıs Sorunundaki Hassasiyetlerini Ortaya Koydu – Almanya Dışişleri Bakanı’na AB Dışında Kalmalarını Şikayet Etti” başlıkları altında yansıttı.

Politis gazetesi ise konuya ilişkin haberinde, Akıncı’nın dün akşam Steinmeier tarafından ara bölgede verilen resepsiyona katılmadığını belirterek Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu’nın açıklamasına yer verdi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler