• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • Lefkoşa 21 °C
  • Mağusa 18 °C
  • Girne 20 °C
  • Güzelyurt 18 °C
  • İskele 18 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 18 °C

Antioksidan Kaynağı Kırmızı Meyve ve Sebzeler

Gaye TAŞKENTLİ

Beslenmemizde her renk meyve ve sebzeye yer vermeliyiz. Bu yazımda kırmızı renkli olan ve yararlarıyla öne çıkan bazı besinler hakkında bilgi vereceğim.

Kiraz: A, B1, B2, B5, C, K vitamini ve potasyum, magnezyum, kalsiyum, demir, sodyum, fosfor, bakır minerallerini içerir. Antioksidan özelliğiyle, bağışıklık sistemini güçlendirir ve kansere karşı koruyucudur. Böbreklerin düzenli şekilde çalışmasını sağlar. Yapısında bulunan kinik asit sayesinde böbreklerin taş ve kum yapmasını önler. Ayrıca safradaki taşın dökülmesine yardımcı olur. İdrar söktürücü, ödem atıcı, iltihap giderici ve ağrı kesici etkisi vardır. Kiraza kırmızı rengini veren pigmentler, kalp krizi ve felç riskini azaltır. Melatonin içeriği sayesinde sakinleştirir ve kolay uyumayı sağlar. Antosiyanin içeriğiyle kalp-damar hastalığı riskini azaltır. Yapısında bulunan flavanoidler ile vücuttaki toksinleri temizler ve kabızlığa iyi gelir. Pektin içeriği sayesinde ise kolesterol ve kan şekerinin düşürülmesini sağlar. Göz sorunlarının önlenmesine yardımcı olan karoten içerir. Kandaki ürik asidin vücuttan atılmasını sağlayarak, gut hastalıklarını önler. Eklem ağrılarını rahatlatır ve romatizmaya iyi gelir. Bunların yanında sivilce gibi cilt sorunlarını da önler.”

Yaban mersini: A, B9, C, E vitaminleri ve potasyum, demir minerallerini içerir. Posa açısından iyi bir kaynaktır. Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı koruma sağlar. Yaban mersininim göz sağlığı üzerine olumlu etkileri bulunmaktadır. Antioksidan özellik gösteren proantosiyanidin içerdiği için zararlı bakterilerin, üriner sistem duvarına tutunmasını ve çoğalmasını engeller. Yapılan çalışmalarda düzenli yaban mersini tüketenlerin LDL (kötü kolesterol) düzeylerinde düşme gözlemlenmiştir. Ayrıca kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkisi vardır.

Kırmızı Dut: C, B, K vitaminlerini ve potasyum, kalsiyum, manganez, magnezyum, demir minerallerini bünyesinde bulundurur.  Demir içeriği sayesinde kan yapımını artırır. Antioksidan etkisiyle bağışıklık sistemini güçlendirir. Kanserojen hücrelerin çoğalmasını ve bölünmesini engeller. Kan dolaşımının düzenler ve kalp hastalıklarına karşı koruma sağlar.

Domates: A, B3, B6, B9, C, E, K vitaminlerini ve demir, potasyum, kalsiyum, magnezyum, fosfor, bakır, manganez minerallerini içerir. Kalp-damar hastalıklarına karşı korur. Bağ dokusunun yenilenmesini sağlar ve cilt sağlığını korur. Domatesteki A vitamini, lutein ve zeaksantin göz sağlığını olumlu etkiler. İçeriğindeki beta karoten ile bağışıklık sistemini güçlendirir ve enfeksiyonlara karşı korur. İdrar söktürücüdür ve ödemin atılmasına yardımcı olur. Domatese rengini veren likopen, antioksidan etkisi sayesinde göğüs, sindirim sistemi, mesane, mide, prostat ve akciğer kanseri riskini azaltır. Domates pişirildiğinde likopenin etkisi artmaktadır.

Kırmızı biber: İçeriğinde A, B1, B2, B6, C, E, K vitaminleri ve bunu yanı sıra potasyum, demir minerallerini bulunur. Ayrıca posa açısından zengindir. Posa içeriğiyle kolesterolün düşürülmesine yardımcıdır. Antioksidan özelliğiyle kalp-damar hastalıklarına ve kansere karşı koruyucudur.  Bağışıklık sistemini güçlendirir ve iltihap sökücüdür. Lenfatik sistemde kan dolaşımını uyararak metabolizmanın hızlandırılmasına yardımcı olur. Acı biberdeki kapsaisin prostat kanseri hücrelerinin büyümesini engeller ve tümör boyutunu azaltmaya yardımcı olur. Endorfin (mutluluk hormonu) salınımını tetikler. Mide ve salgı bezlerini uyararak, mide asidini düzenler ve sindirimi kolaylaştırır. İdrar söktürücü özelliği vardır. Kramp ağrılarına iyi gelir. Tüm bu yararlarının yanında vücuttaki toksinlerin de atılmasına yardımcı olur.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları