• BIST 9644.77
  • Altın 2497.745
  • Dolar 32.5886
  • Euro 34.8498
  • Lefkoşa 26 °C
  • Mağusa 27 °C
  • Girne 24 °C
  • Güzelyurt 23 °C
  • İskele 27 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 23 °C

Depresyon ve Beslenme

Gaye TAŞKENTLİ

Depresyon, sıklıkla görülen ruhsal bir bozukluktur.

Beynin enerji kaynağı karbonhidratlardır. Kan şekeri düzeyindeki dengesizlikler, beyin fonksiyonlarını da etkileyerek, yorgunluk, sinirlilik ve depresyon gibi sorunlara neden olabilmektedir. Kan şekeri düzeyini dengede tutabilmek için öğünler arası 2-3 saat olmalı ve besinler yeterli miktarlarda tüketilmelidir.

B1, B2, B9 (folik asit) ve B12 vitamininin yetersizliği depresyon riskini artırmaktadır.

B1 vitamini: Buğday, bulgur ve pirinç  gibi tahıl ürünlerinde bulunur.

B2 vitamini: En iyi kaynakları süt ve ürünleridir. Ayrıca tahıllar, yumurta, bezelye, brokoli, mantar, domates, soğan, yeşil yapraklı sebzeler, kayısı ve kuşburnu gibi meyvelerde bulunur.

B9 (folik asit):Yumurta, tam tahıllar, yeşil yapraklı sebzeler, yağlı tohumlar (ceviz, badem, fındık, fıstık) ve kuru baklagillerde vardır.

B12 vitamini: Kırmızı et, tavuk, balık, yumurta ve süt ürünleri gibi hayvansal kaynaklı besinlerde bulunur.

Çinko, magnezyum ve kalsiyum mineralinin eksikliğinde de depresyon görülebilir.

Çinko: Et, karaciğer, deniz ürünleri ve yumurta çinkonun iyi kaynaklarıdır. Diğer kaynakları ise süt, peynir, badem, fındık, fıstık gibi kuruyemişler, tahıllar (tam buğday ekmeği, bulgur vs.) ve kuru baklagillerdir.

Magnezyum: İyi kaynakları, kuru baklagiller, yağlı tohumlar (fındık, ceviz, badem, kabak çekirdeği vs.), yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, kereviz vs.) ve tam tahıllardır.

Kalsiyum: En iyi kaynakları süt ve süt ürünleridir. İyi kaynakları pekmez, susam, yağlı tohumlar (fındık, fıstık vb.), yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller ve kuru meyvelerdir. Orta derece kaynakları yumurta, portakal, limon, çilek gibi besinlerdir. Zayıf kaynakları ise tahıllar, diğer sebzeler, meyveler ve etlerdir.

Şiddetli depresyonu olan hastalarda omega 3 yağ asidi alımı tedaviyi olumlu etkiler. Omega 3 kaynağı yağlı balıklar (somon, ton, uskumru, sardalye, ringa vs.), ceviz ve badem gibi yağlı tohumlar, koyu yeşil yapraklı sebzelerdir.

D vitamininin depresyon tedavisi üzerinde olumlu etkisi vardır. Güneşin dik olmadığı saatlerde güneşlenilmelidir.

Kafeinli içecekler (kahve, nescafe, kakao, kola) aşırı tüketilmemelidir.

Bu dönemde fazla alkol tüketilmesi, sağlık problemlerine sebebiyet verir, uyku düzenini bozar ve kan şekerinde düzensizliklere neden olur.

Depresyon ve obezite birbiriyle ilişkilidir. Hollanda’da yapılan bir araştırmada depresyona giren kişilerde obezite riskinin %58 oranında arttığı bununla birlikte obezitenin ise depresyon riskini %55 oranında artırdığı gözlenmiştir. Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılan başka bir çalışmada ise obezitenin depresif semptomlara sebep olabileceği belirlenmiştir.

Ruhsal durumu olumlu etkilediği için düzenli fiziksel aktivite yapılmalıdır.

Kaliteli uyku, ruh halini olumlu etkiler.

Doğru beslenildiği zaman depresyonu daha kolay atlatabilirsiniz.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları