• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Lefkoşa 23 °C
  • Mağusa 23 °C
  • Girne 22 °C
  • Güzelyurt 23 °C
  • İskele 23 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C

Kıbrıs ile Mısır arasında enerji anlaşması

Mısır ile Güney Kıbrıs arasında enerji konularında imzalanması planlanan üç anlaşmadan birinin bu sabah imzalandığı haber verildi.
Kıbrıs ile Mısır arasında enerji anlaşması

Mısır ile Güney Kıbrıs arasında enerji konularında imzalanması planlanan üç anlaşmadan birinin bu sabah imzalandığı haber verildi.

Rum haber kaynaklarına göre, Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis ve adayı ziyaret eden Mısır Petrol Bakanı Tarek El Molla, bu sabah 08.00’da bir araya gelerek Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi (MEB)”inden Mısır’a doğalgaz nakline yönelik siyasi çerçeveye imzalarını attılar.

Haberlere göre, imzalanan siyasi çerçeve, Afrodit yatağının değerlendirilmesi çabalarını güçlendirdiğinden ve iki ülke arasındaki enerji alanındaki işbirliğini geliştirdiğinden çok önemli kabul ediliyor.

Lakkotripis, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, bugün, sözde “MEB”den Mısır’a doğalgaz nakline yönelik güvenli bir yatırım çerçevesinin oluşması için gereken bir dizi anlaşmanın ilkine imza attıklarını belirtti.

Anlaşma hakkında daha fazla ayrıntı veren Lakkotripis, bugün iki ülkenin, önümüzdeki süre içerisinde yapılacak herhangi bir ticari anlaşmanın maddelerine saygı duyacağını öngören anlaşmayı imzaladıkları bilgisini verdi.

Politis gazetesi ise bugünkü sayısında, Güney Kıbrıs ile Mısır arasındaki anlaşmayla ilgili bazı bilgilere yer verdi.

Gelecekte Afrodit yatağından muhtemelen Mısır sahillerine taşınacak doğalgazın kullanımını düzenleyen bir anlaşmanın söz konusu olduğuna değinerek, ticari bir anlaşma olmasa da,  doğalgazın Mısır’da faaliyet gösteren şirketlere satışını garanti altına almasa da, anlaşmanın  Rum Hükümetine göre çok önemli olduğunu belirten gazete, bu anlaşmayla, ticari anlaşmaların da imzalanmasına yönelik devletler ile diğer şirketler arasındaki müzakerelerin tamamlanması için “bir tuğlanın daha konduğuna” dikkat çekti.

Gazete, bahse konu anlaşmayla, iki devletin, Mısır sahillerine gidecek olan gazın, alım-satımlarda uygulanacak ticari anlaşmalarda öngörüldüğü gibi kullanılması taahhüdünde bulunduğunu kaydetti.

LAKKOTRİPİS ENERJİ KOMİTESİNİ BİLGİLENDİRDİ

Gazete haberinin devamında, Lakkotripis’in dün Rum Meclis Enerji Komitesi’ne, imzalanacak anlaşma ve hazırlanmakta olan diğer iki anlaşmayla ilgili bilgiler verdiğini yazdı.

Söylenenlere göre diğer iki anlaşmanın Mısır’a doğalgaz nakli için boru ya da boruların döşenmesi ve gazın alıcıların altyapılarına dağıtılmasıyla ilgili olduğuna değinen gazete, bugünkü ve diğer iki anlaşmanın imzalanmasıyla gaz alım-satımına yönelik ticari anlaşmaların da imzalanması için gerekli görülen yasal çerçevenin tamamlanmış olacağını belirtti.

Habere göre, Komite Başkanı Angelos Votsis bilgilendirme toplantısının ardından yaptığı açıklamada, çok yararlı bir görüşme yaptıklarını belirterek, bakan ile komite arasında tam bir koordinasyonun sağlanması için bunun her iki-üç ayda bir tekrarlanacağını söyledi.

Lakkotripis ise yaptığı bilgilendirmede, üçüncü tur ruhsat ihalesine değinerek, öneri ortaya koyan şirketlere ve yeni önemli yatakların tespit edilmesine yönelik var olan beklentilere ilişkin memnuniyetini dile getirdi.

Bu aşamada 6, 8 ve 10’uncu parseller için yapılan altı önerinin değerlendirme aşamasında bulunulduğu bilgisini veren Lakkotripis, 2017 Ocak ayı içerisinde hak talep eden şirket ve konsorsiyumlara izinlerin verilmesine yönelik kararlar alınması için her şeyin hazır olacağını belirtti.

Habere göre Lakkotripis, Total şirketinin Ocak ayında yapmayı planladığı sondajla ilgili bilgiler de vererek, planlamaların Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik görüşmeler sürecinden bağımsız olduğunu vurguladı.

Öte yandan Komite üyesi ve AKEL Milletvekili Kostas Kosta, yapılan bilgilendirmeye ilişkin memnuniyetini dile getirirken, Güney Kıbrıs’ta sıvılaştırılmış doğalgaz terminali yapılması planlarının yeniden güdeme alınması çağrısında bulundu.

Etiketler: ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler