• BIST 9479.47
  • Altın 2503.351
  • Dolar 32.5935
  • Euro 34.7997
  • Lefkoşa 20 °C
  • Mağusa 21 °C
  • Girne 21 °C
  • Güzelyurt 19 °C
  • İskele 21 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C

Tropikal Meyveler (1)

Gaye TAŞKENTLİ

Meyveler içerdikleri farklı vitamin, mineral ve posa sayesinde sağlığımızı korurlar. Beslenmede çeşitlilik sağlamak için tropikal meyvelere de yer verebiliriz.

Avokado: Özellikle Meksika, Guetemala ve Güney Amerika’nın kuzey sahillerinde yetişir. Ortasında iri çekirdeği olan avokadonun içi beyaz-sarı renkli, dışı ise yeşil ve sert kabukludur. İçeriğinde B, C, E, K vitaminleri ve demir, potasyum, kalsiyum, magnezyum, fosfor, çinko, bakır mineralleri vardır. Ayrıca avokado da tekli doymamış yağ asitleri bulunur. Yapılan bilimsel çalışmalar, avokadonun bu sağlıklı yağ asitleri sayesinde kan kolesterolü ve LDL (kötü huylu) kolesterolü düşürdüğü, HDL (iyi huylu) kolesterolü artırdığını göstermiştir. İçeriğindeki potasyum sayesinde kan basıncını dengelemeye yardımcı olur.  Antioksidanlar bakımından zengin olması nedeniyle bağışıklık sistemini güçlendirir ve kansere karşı koruma sağlar. Vücuttaki toksik maddelerin atımına yardımcı olur. İltihabı ve ödemi azaltır.  Kalp ve damar sağlığını korur. Posa içeriği sayesinde sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olur. İçeriğindeki B6 vitamini, katarakta karşı koruma sağlar. Tüm bunların yanında cilt sağlığını da korur. Yağ içeriği yüksek bir meyvedir. 100 gr avokadoda 74 gr su, 16.4 gr yağ, 6.3 gr karbonhidrat ve 2.1 gr protein bulunur ve 167 kaloridir. Ara öğünde bir adet avokado tüketilebilir.

Ananas: Kosta Rica, Honduras, Fildişi Sahili, Gana, Tayland ve Malezya gibi tropikal iklimin görüldüğü bölgelerde yetişmektedir. Ananas yıl boyunca üretilmektedir. A, B, C vitaminleri ve magnezyum, potasyum, kalsiyum, demir, manganez, bakır minerallerini içerir. İçeriğindeki bromelain enzimi, proteinlerin sindirimini kolaylaştırır. Ayrıca bromelain enzimi, yaraların iyileşmesine yardımcı olur, vücuttaki iltihaplanmaları ve şişkinlikleri azaltır. Antioksidan etkisiyle bağışıklık sistemini destekler. Kalp krizi ve felç riskini azaltır. İçeğindeki ferulic asit sayesinde kanser oluşumunu önlemeye yardımcı olur. Çözünür posa içeriğiyle kan kolesterolünü dengeler. Bağırsakları çalıştırıcı özelliği vardır. Eklem ağrılarını azaltır. Toksik maddelerin vücuttan atılmasını sağlar. Konsantrasyonu artırır. Cilt ve saç sağlığını olumlu etkiler. Bu yararlı etkilerine ek olarak, strese de iyi gelir. Ananas seçerken koyu yeşil yapraklı olanlar tercih edilmelidir. Ananasın büyük bir kısmı sudur. 2 parmak kalınlığında (100 gr) ananasta 85.2 gr su, 13.6 gr karbonhidrat, 0.4 gr protein, 0.2 gr yağ vardır ve 52 kaloridir. Bir su bardağı ananas suyu ise 95 kaloridir. Bir dilim ananas tüketildiğinde C vitamini ihtiyacının %30’unu karşılanır.

Hindistan cevizi: Sri Lanka, Tayland, Malezya ve Fildişi sahillerinde üretilmektedir. Yaş haldeyken yeşil renklidir. Kurutulduğunda ise rengi koyu kahverengi olur. B grubu vitaminleri ve potasyum, magnezyum, kalsiyum, çinko, bakır, demir, sodyum, sülfür minerali içerir. Bütün aminoasitleri içeren proteine sahiptir. Ayrıca hindistan cevizinde orta zincirli yağ asitlerini içeren doymuş yağ vardır. Mikroplara karşı koruyucu özelliği vardır. İdrar yolu rahatsızlıklarının iyileşmesine yardımcı olur.  Hazımsızlık, kolit, mide ülseri, ishal, kusma ve gaz şikayetlerini azaltır. Cildin nemlendirilmesini sağlar. Kalorisi yüksek bir meyvedir. Bir adet hindistan cevizinde (100 gr) 33 gr yağ, 15 gr karbonhidrat, 3 gr protein bulunur ve 354 kaloridir. Rendelenmiş beyaz meyvesinin suyla karıştırılıp bekletilmesiyle hindistan cevizi sütü elde edilir. 100 ml Hindistan cevizi sütü 230 kaloridir. Bir bardak (200 ml) hindistan cevizi suyu ise 38 kaloridir.

Birbirinden güzel aromalarıyla öğünlerimizde farklılık yaratabiliriz.    

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları