• BIST 9632.76
  • Altın 2479.702
  • Dolar 32.4978
  • Euro 34.6277
  • Lefkoşa 30 °C
  • Mağusa 30 °C
  • Girne 27 °C
  • Güzelyurt 29 °C
  • İskele 30 °C
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 25 °C

MHP değişimi seçti!

MHP'nin Olağanüstü Tüzük Kurultayı sona erdi...
MHP değişimi seçti!

Genel Merkez'i tanımadığını ilan ettiği kurultayda 14 değişiklik önergesi verildi.

Kabul edilen değişiklik önergeleriyle, parti tüzüğündeki 'olağanüstü kurultaylarda genel başkan seçimi yapılmasını engelleyen' maddenin "seçim yapılabilir" şeklinde değiştirilmesi ve muhaliflerin kurultayına katılanların partiden ihraç edilmesinin önünün tıkanması planlanıyordu.

Olağanüstü kurultayda kabul edilen değişiklik önergelerinin hukuki olarak geçerliliğinin olup olmayacağı tartışma konusu.

Geç başladı, çabuk bitti

Kurultay, delegelerin kimlik tespitinin noter huzurunda yapılması nedeniyle planlandığı saatten daha geç başladı.

Çağrı Heyeti, noterin verdiği sayıya göre 752 delegenin imzası olduğunu, 50 delegenin de imza atmak için beklediğini açıkladı.

Genel Merkez ise 495 delegenin imza verdiğini iddia etti.

Katılacak delege sayısı, kurultayın geçerliliği, dolayısıyla parti içindeki yönetim tarışmasının geleceği açısından kilit önemdeydi.

Muhalifler kurultayın geçerli sayılabilmesi için MHP'nin toplam delege sayısının yarısından bir fazla yani 594 delegenin katılması gerektiğini savunuyor.

Genel Merkez ise toplantının geçerliliğinin olması için üçte iki çoğunluk yani yaklaşık 800 delegenin oy kullanması gerektiğini iddia ediyor.

MHP'de 1 Kasım'daki genel seçimden bu yana Genel Başkan ve yönetim değişikliği tartışması sürüyor.

Parti içindeki muhalifler kurultaya gidilmesini istemiş, Genel Merkez ise karşı çıkmıştı.

Genel merkez ile muhalifler arasında olağanüstü kurultay konusunda yaşanan hukuki mücadeleye Yargıtay noktayı koymuş ve muhalifler lehine karar alarak Çağrı Heyeti'nin partiyi kurultaya taşımasına izin vermişti.160619084924_bahceli_meclis_624x351_afp_nocredit-001.jpg

Genel Merkez kurultayı tanımadığını açıklamıştı.

Mahkemenin bu kararla tartışmaya nokta koymasının ardından yeni uzlaşmazlık kurultayın tarihi ve yeri konusunda yaşandı.

Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi'nin görevlendirdiği Çağrı Heyeti kurultayı Ankara'daki Büyük Anadolu Oteli'nde yapma kararı aldı.

Divan başkanı seçildi

Toplantı divan oluşturulması ve divan başkanı seçilmesiyle başladı.

Muhaliflerin kendi arasındaki uzlaşmayı göstermesi açısından önemli olan divan başkanlığına, tek isim üzerinde anlaşılarak Musavat Dervişoğlu seçildi.

Dervişoğlu, usülen Genel Merkez'i açılış yapmaya davet etmesinin ardından toplantıyı başlattı.

MHP yönetiminin kurultay için belirlediği tarih ise 10 Temmuz.

Genel Merkez bu kurultayda hem tüzük değişikliği hem de seçim yapmayı planlıyor.

Kurultayda Genel Başkan Devlet Bahçeli’nin yanı sıra Meral Akşener, Koray Aydın, Sinan Oğan, Ümit Özdağ, Sait Gönen ve Süleyman Servet Sazak da Genel Başkanlık için aday olduklarını açıkladı.

160619084950_aksener_624x351_afp_nocredit-001.jpg

Dün akşam iftar yemeğinde biraraya gelen genel başkan adayları Genel Merkez'in 10 Temmuz'da yapacağı olağanüstü kurultaya katılma kararı aldı.

Bugüne nasıl gelindi?

MHP'nin 1 Kasım seçimlerinden yenilgiyle çıkmasının ardından harekete geçen bir grup partili partide 'tüzük değişikliği' talebiyle olağanüstü kongre girişimi başlattı.

Grup, 1,232 delegeden 531 delegenin destek verdiği girişimin talebini genel merkezin yerine getirmemesi üzerine şubat ayında mahkemeye başvurdu.

Mahkeme de, 'büyük kongre üyelerinin beşte birinin başvurusu üzerine olağanüstü büyük kurultay toplantıya çağrılabileceği hükmünün yer aldığı ifade edilerek, bu hükmün bu hususta partiye takdir yetkisi vermediği'' sonucuna vardı ve olağanüstü kurultayın toplanması için "Çağrı Heyeti" oluşturdu.

Genel Merkez çağrıyı tanımazken, heyet de 15 Mayıs'ta toplanmak üzere delegelere davet yaptı.160513151416_mhp_624x351_epa_nocredit.jpg

Bu arada Gemerek ve Tosya'da iki ayrı mahkeme, olağanüstü kurultay sürecini durduran kararlar verdi.

Ankara Valiliği bu kararları gerekçe göstererek, 15 Mayıs'ta toplanmak üzere Ankara'ya gelen delegelerin kongrenin toplanacağı Büyük Anadolu Oteli'ne girişlerine izin vermeyince toplantı yapılamadı.

Genel merkezin itirazı üzerine dosya Yargıtay'ın gündemine geldi.

Yargıtay da, yerel mahkemenin kararını onaylayınca olağanüstü kurultayın yapılmasının önünde engel kalmadı...

Kaynak: BBC Türkçe

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler