• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Lefkoşa 20 °C
  • Mağusa 19 °C
  • Girne 20 °C
  • Güzelyurt 18 °C
  • İskele 19 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C

Çocukları Ev kazalarından korumak için önlemler alınmalı

Çocukları Ev kazalarından korumak için önlemler alınmalı

Çocukların vücut ağırlık merkezi başa daha yakın olduğu için yetişkinlere oranla daha kolay düşerler. Düşme durumunun ya da ev aletlerinin neden olacağı çeşitli tehlikelere karşı önlem alınarak ev kazaları engellenebilir.

Yakın Doğu Üniversitesi,Kıbrıs(Ner East University,Cyprus) Basın ve Halkla İlişkiler Dairesi  Müdürlüğüne açıklamalarda bulunan YDÜ Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı’ndan Uzm. Dr. Burçin Şanlıdağ; "ev kazalarının çoğu çocukların en çok zaman geçirdikleri ortamlarda meydana gelir. Oturma odası, çocuk odası ve koridorlar kazaları engellemek için önlem alabileceğiniz başlıca alanlardır. Çocuklar, çevrelerindeki nesnelere aşırı ilgi gösterdikleri ve merak ettikleri için kazalara maruz kalmaktadır."dedi .

Çevrelerini öğrenmek, büyüklerini taklit etmek, dünyayı tadarak tanımaya çalışmak, tehlikeyi değerlendirememek, anlama kabiliyetlerinin kısıtlı olması gibi özelliklerinin yanında onların kazalara  daha açık olmasına neden olan birçok faktörün varlığından bahseden Şanlıdağ, bu faktörler arasında; el ve vücut becerileri yetişkinlere göre daha az olması, vücut oranları yetişkinlerden farklı olması, vücutlarının ağırlık merkezi başa daha yakın olduğu için düşmeleri daha kolay olması, ev aletlerinin kablolarının, prizlerin, muslukların ilgilerini çekmesidir. 1-3 yaş arası çocuklar sıcak banyo küvetlerine, yüzme havuzlarına, büyük su birikintilerine atlamayı severler, bu nedenle boğulma riskleri artar.

2644-makineÇocuklar Ev Kazalarından Korunulabilir

Uzm. Dr. Burçin Şanlıdağ, en sık rastlanılan ev kazalarını “Çocukların başına gelen kazalara bakıldığında ilk sırada düşmelerin yer aldığını görmekteyiz. Çarpışmalar ise  ikinci sırada yer almaktadır. Bir diğer önemli ev kazası tipi yabancı cisimlerin yutulması ya da soluk borusuna kaçmasıdır. Yanıklar ve haşlanmalar da sık rastlanılan ev yaralanmalarındandır. Zehirlenme şüpheleri, çocukların hastaneye götürülme nedenleri içerisinde dördüncü sırayı alır ve ilaçlar, temizlik maddeleri, boya ve kimyasalların alınmasıyla ortaya çıkar. Yabancı cisim yutma ve yanıklar da ev kazalarında sıkça rastlanan sorunlar arasındadır.” şeklinde açıklarken, evinizde yapacağınız birkaç küçük değişiklikle ve alacağınız önlemlerle kötü sonuçlar doğurabilecek birçok ev kazasının önlenebileceğine dikkat çekmektedir.

Ev Kazalarına Karşı Geniş Önlemler Alınmalıdır

Çocukları ev kazalarından korumak için birçok önlem alınabilir. Ev kazalarıyla düşme, zehirlenme, boğulma gibi farklı şekillerde karşılaşıldığından geniş önlemler alınmalıdır.

Bebeklerde ve çocuklarda boğulma durumuna karşı; bebeğin emeklemeye veya dikilmeye başladığı zaman asılabilen oyuncaklar ve karyola süsleri bebeğin eline, ayağına, boynuna dolanabileceğinden çıkarma, bebeğin boynuna emzik, kolye, çengelli iğne veya benzeri şeyler asmama, bebekle birlikte uyumama, bebeğin yatağında cibinlik kullanılıyorsa gergin olmasına dikkat etme, yemek yerken ayakta dolaşmasına izin vermeme ve fındık, fıstık gibi sert yiyecekleri 3 yaşından önce vermeme, bir şeyler içerken ya da yemek yerken çocuğun yanında olma, kolye, toka, toplu iğne, raptiye ve benzeri küçük parçacıkları olan nesneleri ortalıkta bırakmama, çocuğu banyoda tek başına bırakmama ve yaşı kaç olursa olsun havuz kenarında yalnız bırakmama önlemleri alınmalıdır.

Evde merdiven varsa tırabzanlı olmasına dikkat etme ve merdiven başına mutlaka bir kapı taktırma, ev eşyaları ve mobilyaları pencerelerden uzak yerlere yerleştirme ve kayma ihtimali olan halı ve kilimleri sabitleme düşme riskini azaltacaktır.

Çakmak ve kibrit gibi tehlikeli malzemeleri çocuklardan, çocukları da fırın ve ocak gibi ev aletlerinden uzak tutmaya, ocaktaki tavaların ve sütlüklerin  sapını dışa doğru değil, içeriye doğru bırakmaya, temizlik malzemelerinin ve ilaçların ve zehirlenmeye yol açabilecek tüm malzemeleri kilitli bir dolap içinde ve üst raflarda, çocukların ulaşamayacağı yerlerde saklanmaya da özen gösterilmelidir.

Bu önlemlere ek olarak bebeğin evde veya arabada asla yalnız bırakılmaması, dış kapının mutlaka kilitli tutulması, bebeğin veya çocuğun oynadığı oyuncakların yaşına uygun olmasına dikkat etme çocukları ev kazaların koruyan mutlaka uygulanması gereken önlemlerdir.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler