• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • Lefkoşa 21 °C
  • Mağusa 18 °C
  • Girne 20 °C
  • Güzelyurt 18 °C
  • İskele 18 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 18 °C

İTHAL SIRASI PATATESE GELDİ.

Arif Alasya

Patates ithali için patates üreticileri bir kooperatif kurmuşlar.Türkiye’den patates ithal edip kilosu 3.5 TL’den tüketiciye patates satılacak .Şimdiki fiyatı 8-10 TL.

Beralara nerelerden geldik.Ekonomik kriz öncesi  yerli patatesin fiyatı 20 TL torbası satılıyordu.

Ekonomik kriz patlak verir vermez jet hızı ile fiyat 8-10 TL’ye fırladı.

Üzülerek söylüyoruım ki bu konuda ne patates üreticileri ne de Tarım Bakanı topluma açıklayıcı bir bilgi veremediler.

Bildiğim kadar patates ülkemizde Tarım Bakanlığının kontrolünde ektirilmekte ve ekilecek tohum TÜK tarafından sağlanmaktadır.Patates ekenler ektikleri miktarı Tarım Bakanlığına ve Tarım sigorta fonuna bildirmeleri gerekir.Bunun anlamı da şudur.Dönemler halinde ekilecek miktarla üretilecek tonajın kontrolü.Yıllardır bu sistem nedeniyle patatesin kilo fiyatı değişmiyordu.Üretrlen miktar halka yeter ve bir kısmı da ihraç edilirdi.Ne oldu ansızın Ekonomik kriz geldi üreticide patates bitti ve bir anda fiyatlar 8-10 TL’ye fırladı.

Hem Tarım bakanı hem de patates üretici birlikleri bize bunu açıklamak zorundadırlar.Üreticilerden kısır bir açıklama geldi.’’Biz patatesi tüccara verdik’’

Bunun açılımı şu: Biz tüccara (Toptancıya)patatesi 1-2 TL kilosu verdik o nedenle elimizde patates kalmadı.Tüccar da fırsattan istifade fiyatı 8-10 TL’ye çıkarttı.

Daha kısa süre önce üretici ve hayvan üreticileri eylem yaparak hükumetten destek istediler.

O günlerde bir yazımda Üretici ve Hayvan üreticileri Devletten teşvik talebini yükselteceğine önce örgütlenmelidirler demiştim.

Örgütlenme şekli kooperatifçiliktir.

Eğer bütün üretim kollarında kooperatifleşme olursa ve satışlar bu kooperatifler üzerinden yürütülürse teşviğe ihtiyaç bile kalmaz demştim.

Ne kadar haklı olduğum işte kısa bir süre sonra patatescilerin bir araya gelip eksikliği kendilerinin kapatabilmeleri ile ortaya çıktı.

Hayvancı şikayet ediyor kasaplar bizden hayvanı ucuza alıp pahalıya satıyorlar.İşte eylem sonrası LTB Kendisine ait et konbinasını üreticilerin kullanımına açtı.Bu sokakta kükreyen üreticiler bu güne kadar kendi örgütlerini kurarak bu kombinayı işletmeye açabildiler mi?Bırakın bu kombinda sadece et değil hayvanların et dışındaki kısımlarını dahi kazanç hanelerine yazabilecekler ve özellikle et fiyatlarını kendilerinin belirleyecekleri düzeni yaratacakları ortamı hala daha gerçekleştiremedler.

Tarımsal üretim yapanlar daha da kötü durumdalar.Tüm ektiklerini toptancıya veriyorlar,Toptancı bunu kaça aldığını üreticiye söylemiyor.Bu konuda galiba ürettiğinin elinde kalacağından korkuyorlar.Toptancı bu malları marketlere dağıtıyor.Aradan neredeyse onbeş gün sonra ona 3-4aylık bir çek verip kendi belirlediği fyat üzerinden ödeme yapıyor.Yani fiyatı tüccar(toptancı)belirliyor.Üreticilerin toptancılara karşı bir fiyat direnci gösterdiğini hiç duymadım.Sadece toptancı ürünümüzü yok pahasına alıyor diye kendi kendilerne söylenip teşvik için Devletin kapısına dikiliyorlar.Hiç birlikte kuvvet oluşturarak fiyatı kendilerinin belirleyeceği bir düzen kurmuyorlar.Tabi ki sistemde hem üretici,hem toptancı hem de parakenteci kazanacak .Üretici bu birlikteliği ile gerek toptancının gerekse parekenteci konumnda olanların aşırı kar etmelerinin önüne geçmiş olacak.Şimdi bakıyorum o ezilerek üretilen ürünler Market tezgahlarında ezilip yok ediliyor.Nedeni ise sorumsuz alım. Marketimde büyük yığınlar oluşsun herkes beni güçlü görsün nasılsa biz toptancı ile hallederiz bizlerden artanı da üreticiye verriz felsefesi var.Hiç biz satacağımız kadar alalım felsefesi oluşmamış.

Belki bu patates konusu siz üreticilere ders olur da örgütlenmenin yolunu bulursunuz.Bunu biz tüketiciler için yapmanız da boynunuzun borcu olsun.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları