• BIST 10045.74
  • Altın 2383.337
  • Dolar 32.4134
  • Euro 34.5567
  • Lefkoşa 24 °C
  • Mağusa 27 °C
  • Girne 24 °C
  • Güzelyurt 23 °C
  • İskele 27 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C

“Lefkoşa Engelsiz Park” için bir adım daha atıldı

“Lefkoşa Engelsiz Park” için bir adım daha atıldı

 Başbakan Özkan Yorgancıoğlu KKTC Başbakanlığı’nın “Lefkoşa Engelsiz Park” projesinin hayata geçirilmesi için tellenme ihalesinin açılmış olduğun konusunda bir basın açıklaması yayınladı. Başbakan Özkan Yorgancıoğlu açıklamasında şunları kaydetti:

“KKTC Başbakanlığı uzunca bir süreden beridir, “Lefkoşa Engelsiz Park” projesinin oluşumu için çalışmaktadır. Dünyadaki önemi her geçen gün artan yeşil alanlar ülkemizde de hayatidir. Hızla gelişen yoğun nüfus, kentlerde yeşil alanların daha da genişletilmesini zorunlu kılmaktadır. Hal böyle iken, bizim başkentimiz Lefkoşa’da, her vatandaşın rahatlıkla ve şu ya da bu şekilde bir engellenmeyle karşılaşmadan kullanabileceği geniş dinlenme, gezinti ve park alanlarının yeteri kadar oluşturulamadığı görülüyor. Özellikle engelli vatandaşlarımızın da, hiçbir fiziki engele veya ayrımcılık duygusuna kapılmadan rahat kullanabileceği parklara ihtiyaç vardır. Ayrıca, başta çocuklarımız ve gençlerimiz olmak üzere, sağlıklı yaşam arzulayan bütün insanlarımıza, fiziken ve ruhen “engelsizlik” ve özgürlük aşılayacak doğal bir mekan, çağdaş kentçilik anlayışının da gereğidir.

Bütün bunları dikkate alan Başbakanlığımız, çevre düzenlemesiyle, çok amaçlı modern kullanım alanlarıyla büyük bir park kurulması yönünde ciddi bir adım atmış bulunmaktadır. ENGELSİZ PARK adı verilen, KKTC’nin bu en büyük parkında koşu yolları, bisiklet yolları, küçük açık hava sineması, anfi tiyatro, büyük satranç oyun mekanları, görsel ve yazınsal yapıtlarla bütünleşmiş oturma alanları, çocuk oyun alanları, sağlıklı yaşam ve gym açık hava alet ve tesisleri, basketbol sahası, voleybol sahası, parkın doğallığıyla uyumlu küçük büfesi, Kıbrıs endemik bitkileri, açık ve kapalı mekanları, geri dönüşüm, giysi, kitap, vb. toplama bölümleri, derelerin doğal ve yapay olarak birleşeceği havuz veya göl alanı, küçük çapta doğum günü ve kutlama partileri yapmaya müsait alanlar, yarı kapalı sergi galerisi, minyatür ve tarihi Kıbrıs haritası, kuş toplanma ve doğal hayatı koruma alanları gibi birçok alan düzenlemesi öngörülmektedir.

Kızılbaş bölgesinde bulunup “Domuzcular Burnu” diye de tabir edilen ve diğer semtlere de çıkışları olan yaklaşık 200 dönümlük bir boş alan ve askeri bölge sayılan alanın bir bölümü park oluşturulması için, KKTC Başbakanlığı’nın kontrolüne alınmıştır. Söz konusu alana bitişik olarak Lefkoşa Türk Belediyesi’ne ait araziler de bu park projesine paralel şekilde değerlendirilecektir.

KKTC Başabakanlığı’nın park projesi, Lefkoşa Türk Belediyesi ve muhtelif bakanlıklarımızda halen sürmekte olan ilişkili daha başka yan ve alt projelerle de desteklenecek ve bütünleşecektir. Bunlar arasında Lefkoşa Türk Belediyesi’nin bisiklet yolları projesi sayılabilir.

Projemiz süresince, başta Ortopedik Özürlüler Federasyonu, Görmezler Derneği, Bisiklet Federasyonu, KTMMOB, Çevre Platformu, Doğayı Araştırma ve Koruma Derneği olmak üzere bir çok ilgili sivil toplum kuruluşuyla da işbirliği yapılacaktır.

Burada kısaca belirtilen amaçlarımız doğrultusunda Y(K-I) 997-2015 sayı ve 27.05.2015 tarihli ve “Engelsiz Park Düzenleme ve Yönetim Komitesi Oluşturulması” başlıklı KKTC Bakanlar Kurulu Kararı ve kullanılacak park alanını KKTC Başbakanlık denetimine veren ilgili Bakanlar Kurulu Kararları yürürlüğe girmiş bulunmaktadır. “Engelsiz Park”ın tasarlanması, planlanması, belli bir konsept etrafında halka tanıtımının yapılması ve katılımcılığın sağlanması, gerekli mali kaynakların bulunması, ihale sürecine hazırlanılması ve ihale edilip hayata geçirilmesi, bütün bu oluşum süreci içerisinde ilgili kurum ve kuruluşlarla ve sivil toplum örgütleriyle temaslarda bulunulması ve fonksiyonel alt komitelerin oluşturulması, komite mensubu kurumlar arasında eşgüdüm sağlanması, vb. çalışmalar yapmak üzere 7 kişilik bir komite oluşturulmuş ve Bakanlar Kurulunca onaylanmıştır.

Bugün itibarıyla da parka dahil etmek için askeri bölgeden alınan geniş bir alanın tellenmesi için ihaleye çıkmış bulunuyoruz. Bunu takiben oluşturduğumuz komite, paydaşlarıyla ve ilgili sivil toplum örgütleriyle de görüş alışverişi yaparak çalışmalarına başlayacaktır.

Engelsiz Park’ın birkaç yıl içinde başarıyla tamamlanacağına inanıyor, Lefkoşa halkına hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum.”

Etiketler:
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler