• BIST 10082.77
  • Altın 2428.149
  • Dolar 32.3702
  • Euro 34.6846
  • Lefkoşa 19 °C
  • Mağusa 21 °C
  • Girne 20 °C
  • Güzelyurt 18 °C
  • İskele 21 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 14 °C

Belediye borçlarına neşter

Belediye borçlarına neşter

24 Temmuz 2014 tarihinde 161/2014 sayılı “Mali Düzenleme ve Kamu Alacaklarının Tahsiline İlişkin Yasa Gücünde Kararname yürürlüğe girdi. Kararname birçok özel ve tüzel kişi ve kuruma önemli oranda kolaylıklar sağlarken, dar gelirli vatandaş için de devreye giren kolaylıklar bilinmiyor.

  Belediyelere olan gecikme zamları konusunda ciddi şekilde kolaylıklar sağlayan Yasa Gücünde Kararname’nin Belediyelerin kendi meclislerinde alacakları karar ile alacakların tahsilinde borçlu vatandaşlara önemli oranda kolaylıklar sağlayabilecek.

 Birçok belediye, belediye meclisinde konu gecikme zamları ile ilgili karar alırken, bazı belediyelerin henüz kararı almadığı öğrenildi. Yasa Gücünde Kararname ile gecikme zamlarına %­100 oranında muafiyet sağlanabilirken, 12 aylık eşit taksit uygulamasında ise %75 oranında muafiyet sağlanabileceği göze çarpıyor.

Oshan SABIRLI

 

Bakanlar Kurulu tarafından “Mali Düzenleme Ve Kamu Alacaklarının İndirimi Ve Tahsiline İlişkin Yasa Gücünde Kararname”nin yürürlüğe girmesi sonrasında vatandaşların Belediyelere olan borçlarına ilişkin önemli düzenlemeler kısmen devreye girdi. Karar ile bir yandan belediyelerin toplayamadığı alacaklarının toplanması için bir dizi yeni çalışma yürütülürken, diğer yandan vatandaşların faturalarındaki gecikme zamları ise ya tamamen iptal edilecek, ya da ödeme şekline göre kademeli olarak azaltılacak.

Top belediyelerde

24 Temmuz 2014 tarihinde, 161/2014 sayılı “Mali Düzenleme ve Kamu Alacaklarının Tahsiline İlişkin Yasa Gücünde Kararname yürürlüğe girerken, bu karar Yerel Yönetimler Müdürlüğü tarafından belediyelere de iletildi. Belediyelere iletilen bilgi notunda, “Söz konusu Karaname’nin 4’üncü maddesinde, Belediyelerin, kendi meclislerinde alacakları karar ile alacakların tahsilinde, Karaname kurlarından yararlanabilecekleri düzenlenmektedir. Alacakların tahsilinde, yükümlülere bir takım kolaylıklar sağlayacak düzenlemeler içeren işbu Karaname’nin bir sureti inceleme ve değerlendirmeleriniz için tarafınıza gönderilmiştir” denildi.

Belediye meclislerinin, uygulamanın başlayabilmesi için kendi meclislerinde karar alması ve bu karar sonrasında, uygulamayı devreye koyması gerekiyor. Bir çok belediye bu yönde karar üretmeye başlarken, bazı belediyelerin meclislerinden bu kararları henüz almadığı öğrenildi. Öte yandan bu karar vatandaşlara

Vatandaş bilmiyorpara

Yasa gücünde kararname, 1 Ocak 2007 – 31 Aralık 2013 tarihleri arasında belediyelere borcu olanları kapsıyor. Öte yandan gecikme zamları ile birlikte artan borç miktarlarının ödenmesi konusunda vatandaşlar, gecikme zamlarına sağlanan muafiyetten ise henüz haberdar değil. Kararın tam olarak yürürlüğe girmesi için, Yasa Gücünde Kararname’nin, belediye meclislerinde onaylanması sonrasında devreye girebileceği, aksi takdirde vatandaşların bu uygulamadan faydalanamayacağı öğrenildi.

Borcunuzu yapılandırabilirisiniz

Vatandaşların borçlarındaki anapara sabit kalırken, gecikme zamları için indirim veya muafiyet sağlanıyor. Uygulama, vatandaşın ödeme şekline göre üç farklı şekilde uygulanacak.

1-    Tüm borcun ödenmesi

2-    Borcun 6 aylık eşit taksitlerle ödenmesi

3-    Borcun 12 aylık eşit taksitlerle ödenmesi

Tüm gecikme zammı iptal ediliyor

Vatandaşlar borçlarının tümünü ödemeyi kabul etmeleri durumunda, tüm gecikme zamlarının tahsilinden belediyeler tarafından vazgeçiliyor. Öte yandan bu kararnamenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren, başvuru süresi içinde başvuran borçlular, 6 aylık eşit taksitlerle vergi, özel usulsüzlük yasası veya karşılıksız çek cezasının tamamını ve gecikme zammının % 10’unu ödeyenlerin %90’ının tahsilinden vazgeçilir.

12 taksit için %25 gecikme zammı

Belediye borcu olan vatandaşlar, borçlarını 12 aylık eşit taksitlerle ödeyecekse, borç %25 gecikme zammı ile yeniden yapılandırılıyor ve %75 oranında gecikme zammı ortadan kalkmış oluyor.

belgeKararname’nin 4. Maddesi

Kararname’nin 4’üncü maddesi, Kararname kapsamını şu şekilde tanımlıyor;

Gelir Vergisi Yasası, Kurumlar Vergisi Yasası, Banka ve Sigorta İşlemleri Vergisi Yasası, Katma Değer Vergisi Yasası, Taşınmaz Mal Vergisi Yasası, Veraset Vergisi Yasası, Vefat Edenlerin Beyan Edilmeyen Gelirleri ile Vefat ile Devreden Mallarının Vergilendirilmesi Yasası ile bunlara ilişkin Vergi Usul Yasası ve Kamu Alacaklarının Tahsili Usulü Yasası kapsamına giren vergiler, vergi cezaları, gecikme zamları ile kamu alacağı kapsamında olan telefon ücretleri (GSM telefon ücretleri hariç), diğer resim harç ve herhangi bir nedenden doğan diğer kamu alacakları, ceza, dava masrafı, vergi cezası, para cezası gibi alacaklar ve bunlara ilişkin gecikme zamları, devletin kira alacakları ve bunlara ilişkin gecikme zamlarına ilişkin düzenlemeleri kapsar.

Ancak, Belediyeler kendi meclislerinde, Vakıflar İdaresi ise yetkili kurullarında alacakları karar ile alacaklarının tahsilinde bu Kararname

kurallarından yararlanabilirler.

Benli: İlerleme yaşandı

Konu ile ilgili olarak Detay’a değerlendirmelerde bulunan Belediyeler Biriliği Başkanı Ahmet Benli, birçok belediyenin sıkıntılar içerisinde olduğunu kaydederken, bir takım ilerlemelerin yaşandığını ve kendilerinin uzun süre talep ettiği gecikme zamlarına ilişkin önemli gelişmelerin olduğunu vurguladı. Benli, “Mali Düzenleme Ve Kamu Alacaklarının İndirimi Ve Tahsiline İlişkin Yasa Gücünde Kararname”nin yeni gelen ve alacak stoku birikmiş olan belediyelerin, bu alacakların yani vergilerin toplanabilirliliğini sağlayarak, hem birikmiş borç stokunu vatandaşın önünden kaldırabileceğini ve belediyelere, yeni dönem için ciddi bir başlangıç sağlayabileceğini kaydetti. Bu uygulamanın özellikle yeni seçilen belediye başkanlarına destek olabileceğini kaydeden Benli, Belediye meclislerinin bu konuda karar üretmeye başladığını da dile getirdi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler