• BIST 10045.74
  • Altın 2384.185
  • Dolar 32.3542
  • Euro 34.5091
  • Lefkoşa 20 °C
  • Mağusa 23 °C
  • Girne 20 °C
  • Güzelyurt 18 °C
  • İskele 23 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C

Güvenlik ihalesinde ‘şaibe’ iddiası  

Hastanelerin Güvenlik İhalesi’nde bu kez yeni bir skandal gündeme geldi. Skandal ile gözler yeniden Merkezi İhale Komisyonu’na döndü. İhaleyi kaybeden firmanın personel başına günde 1 TL’den daha az bir miktar ile teklif atması “aşırı düşük teklif” şeklin
Güvenlik ihalesinde ‘şaibe’ iddiası   

GÜNDE 1 TL’DEN AZ

Ülkemizdeki ihalelerle ilgili bir kez daha şaibe iddiaları gündeme geldi. Bu kez hastane güvenlik ihalelerine şaibe karıştığı, “aşırı düşük teklif” diye ihaleyi kaybeden firmanın ihaleyi kazanan firmadan yalnızca 200 TL az fiyat verdiği, bu rakamın ise personel başına günde 1 TL’den bile az bir miktara tekabül ettiği öğrenildi.

 

GEREKÇE: AŞIRI DÜŞÜK TEKLİF

Komisyonu’nun verdiği kararda ‘şaibe’ olduğunu kaydeden iddia AYRA Güvenlik,  Gazimağusa Devlet Hastanesi, Yeni Erenköy Sağlık Merkezi, İskele Sağlık Merkezi ve Girne Dr. Akçiçek Hastanesi’nin güvenlik işlerini kapsayan karara itiraz ederek, ilgili kararın iptaline yönelik yargı işlemi başlatacak ve ihale kararının yeniden değerlendirilmesini talep edecek.

Merkezi İhale Komisyonu’nda (MİK) hastanelerin güvenlik ihalesi ile ilgili verilen ihale kararının şaibeli olduğu iddiası bir kez daha gözleri Komisyon’a çevirdi. İhaleye en düşük teklif ile katılan ancak ihaleyi kaybeden ARYA Güvenlik, kararın şaibeli olduğu gerekçesi ile yargıya başvuruyor.

Merkezi İhale Komisyonu Başkanlığı tarafından 11 Şubat 2015 tarihinde hastanelerin güvenlik İhalesi ile ilgili şaibeli karar verildiği ve devletin bu kapsamda bilinçli olarak zarara uğratıldığını kaydeden AYRA Güvenlik, komisyon üyeleri ve ilgili kararın iptaline yönelik yargı süreci başlatacak.

AYRA Güvenlik yetkilileri, Gazimağusa Devlet Hastanesi, Yeni Erenköy Sağlık Merkezi ve İskele Sağlık Merkezi için 31 Aralık 2015 tarihine kadar olan güvenlik işlerini kapsayan 13 Şubat 2015 tarihli ve 015/2015 sayılı kararına ve Girne Dr. Akçiçek Hastanesi için 31 Aralık 2015 tarihine kadar olan Güvenlik işlerini kapsayan 13 Şubat 2015 tarihli ve 012/2015 sayılı kararına itiraz edeceklerini bildirdi.

EN DÜŞÜK TEKLİF VERİLDİ AMA…

İhale kapsamında, Gazimağusa Devlet Hastanesi, Yeni Erenköy Sağlık Merkezi, İskele Sağlık Merkezi ve Girne Dr. Akçiçek Hastanesi için en düşük fiyat teklifin AYRA Güvenlik tarafından verildiği, ancak Merkezi İhale Komisyonu Değerlendirme Heyeti tarafından verilen teklifin hiçbir gerekçeli açıklama yapılmadan“aşırı düşük teklif” kapsamında değerlendirilmesi nedeniyle firmanın elendiği öğrenildi. İhaleyi kazanan firmalar ile AYRA Güvenlik arasında personel maaşlarında günlük 1 TL’den daha düşük bir fiyat farkı olması ise dikkat çekti.

“DEVLET ZARARA UĞRATILDI”

AYRA Güvenlik Şirketi Direktörü Yüksel Kebapçı tarafından Detay Gazetesi’ne yapılan açıklamada,  ihaledeki çelişkiler ve sonucun yarattığı açık kuşkuya dikkat çekildi. Kebapçı şunları belirtildi:

“KKTC Devlet İhale Tüzüğü’nün 14 md (5) fıkrasında ve 017/2015 Sayılı İhale’nin Genel Şartnamesi 21 md. (1) fıkrasında; “İhale Komisyonu verilen teklifleri değerlendirirken, keşif bedeli ile teklif edilen bedeller arasında veya teklif edilen bedellerin kendi aralarındaki oransal farklılıklara göre teklif fiyatı aşırı düşük olanları tespit eder. Bu teklifleri reddetmeden önce, belirlediği süre içinde teklif sahiplerinden teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister. Hükmüne göre komisyon tarafından işlem yapılmadığı ve firmaya yasalar ve ilgili tüzük gereğince tatmin edici açıklamada bulunmadığı ve komisyon üyelerinin bu netice bakımından kararlarında keyfi hareket etmeleri suretiyle devleti zarara uğrattıkları belirtilmektedir.”

“TEKLİFLERDE FİYAT FARKLARI CÜZİ MİKTARDA”

Kebapçı, söz konusu kararlar incelendiğinde; Gazimağusa Devlet Hastanesi, Yeni Erenköy Sağlık Merkezi ve İskele Sağlık Merkezi için 31.12.2015 tarihine kadar olan Güvenlik işlerini kapsayan 13.02.2015 tarihli ve 015/2015 kararı gereği, ihaleyi alan ilgili şirket ile (38.692.50 TL/AY) ile AYRA arasında sadece 20 personel için 232.5TL (38 TL 460 Krş/AY) fark bulunduğu açıkladı. Öte yandan Girne Dr. Akçiçek Hastanesi için 31.12.2015 tarihine kadar olan Güvenlik işlerini kapsayan 13.02.2015 tarihli ve 012/2015 sayılı kararı gereği, ihaleyi alan şirket (21 TL 373 krş/AY) ile AYRA arasında sadece 11 personel için 220TL (21 TL 153 Krş/AY) bir fark bulunduğunu kaydetti.

Bu cüzi farklar ve 2013 ve 2014 yılında Yatılı Devlet Hastanelerin Güvenlik İhalelerinde o günkü şartlardaki asgari ücret ve ihale karar gerekçeleri incelendiğinde, AYRA Güvenlik tarafından verilen her iki teklifin aşırı düşük olarak değerlendirilmeyeceğin,n altını çizdi.

 “MUTLAKA TAZMİNAT DAVASI AÇILACAK”

Merkezi İhale Komisyonu’nun daha önceki kararları paralelinde teklif verdiklerini belirten Kebapçı, bu komisyonun verdiği bu kararla kendisiyle çeliştiğini, yasa, tüzük, genel şartname ve idari şartname hilafına hareket etmeleri nedeniyle söz konusu ihaleye şaibe karıştığını ifade etti.   Merkezi İhale Komisyonu bu kararlarını verirken idari bir hata da bulunduysa eğer söz konusu hatanın düzeltilmesini beklediklerini, eğer ki söz konusu hata komisyonun keyfi bir uygulaması neticesinde yapıldıysa 27/2013 İyi İdare Yasası’nın firmaya ve her vatandaşa tanıdığı; komisyon tarafından firmanın uğradıkları zararın giderilmesi için yargı yoluna başvurulacağı açıklandı.

Kusurlu işlem ya da eylemiyle zararın doğmasına sebebiyet veren komisyon üyelerine mahkeme tarafından tespit edilecek kusur oranında bu zararın rücu kendilerinden edilmesini takip edecekleri ve bu kapsamda mutlaka tazminat davası açılacağı belirtildi.

“SAYIŞTAY BAŞKANLIĞI’NA ÇAĞRI”

Geçtiğimiz yıllarda, söz konusu komisyon aleyhine bugüne kadar 30 civarında dava açıldığı, verilen kararların şeffaflık ve açıklık ilkesi ile hakkaniyet kurallarına göre verilmesi gerektiği ve verilen bu son keyfi kararın bardağı taşıran son damla olduğunu söyleyen AYRA Güvenlik Yetkilsi, öte yandan MİK Başkanı’nın babası tarafından kurulan ancak şu an itibarı ile kardeşi tarafından yürütülen bir güvenlik firması ve tedarikçinin de ülkede hizmet verdiğini bunun bile MİK Başkanı’nın bu ihalelerde başkanlığı ile ilgili şaibe yarattığının altını çizdi. Yüksel Kebapçı şöyle ekledi:

“Komisyon Başkanı’nın bu kararın üretilmesinde inisiyatif kullandığı ve başkanın bu kararlarıyla, ilgili yasa, tüzük, genel şartname ve idari şartname hükümlerine aykırı hareket ettiği, derhal Sayıştay Başkanlığı’nın ilgili komisyonun son yıllarda verdikleri kararları incelemeye almaları konusunda çağrıda bulunuruz ve MİK Başkanının derhal istifa etmesi gerektiğini kamuoyuna duyururuz” ifadelerini kaydetti.

GENEL MÜDÜR KEBAPÇI: TEKLİFTEKİ FARK 200 TL

[caption id="attachment_53162" align="alignright" width="231"]AYRA Güvenlik Şirketi Direktörü Kebapçı AYRA Güvenlik Şirketi Direktörü Kebapçı[/caption]

Detay Gazetesi’ne konuşan AYRA Güvenlik Şirketi Direktörü Kebapçı, Merkezi İhale Komisyonu’na itiraz dilekçesi verdiklerini ve yanıt beklediklerini belirterek, gelecek yanıta göre konuyu yargıya taşıma kararında olduklarını da açıkladı.

Yüksel Kebapçı, konuyla ilgili şunları aktardı:

“MİK tarafından 2014 Ekim’de bir güvenlik ihalesi yapıldı, bir de 2013’ün sonunda bir güvenlik ihalesi yapıldı.  Bu ihale hazırlanırken, biz oradaki kriterleri ve fiyatları dikkate alarak kendi teklifimizi hazırladık. Girne ve Mağusa’da en düşük teklifi verdik. Ancak aşırı düşük teklif verdiğimiz gerekçesiyle teklifimizin iptal edildiğini öğrendik. Mağusa’da DEHAY Firması bu ihaleyi aldı. Aramızda sadece kişi başı, 10 TL oynuyor. Toplamda aylık 38 Bin 600 TL verdiler. Biz de 38 Bin 400 TL verdik. Aramızda 200 TL gibi bir rakam oynuyor yani aşırı düşük dedikleri rakam budur. Girne’de de yine aynı şekilde fark sadece 200 TL.”

“Gerekçe gösterilen barem, asgari ücret 1675, yüzde 4 sigorta artı yüzde 12 yatırımlarla birlikte 1943 TL gibi bir barem üzerinde duruyorlar ama Mağusa’da DEHAY Firmasına 1933’ten verdiler. Biz de 20 TL düşük teklif verdik. Daha önceki ihalede, özel güvenlik şirketi asgari ücret 1460 TL iken, toplam yatırımlarla birlikte 1809 TL’ye denk geliyordu. Bunlar 1790 TL’den Lefkoşa Devlet Hastanesi’ni aldılar.  Bizim verdiğimiz eksi 20 TL bareminde ihaleyi aldılar. Gerekçemiz de şudur; biz devletten yerli istihdamı yaptığımız zaman bu yaptığımız istihdamı geri alıyoruz. Dolayısıyla bizim burada hiçbir zararımız olmaz.

 

 

 

 

 

 

Etiketler:
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler