• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Lefkoşa 14 °C
  • Mağusa 15 °C
  • Girne 17 °C
  • Güzelyurt 13 °C
  • İskele 15 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C

Her derde deva; sihirli kızıl, pancar!

Faydaları say say bitiyor...
Her derde deva; sihirli kızıl, pancar!

Şimdiye kadar pancarla ilgili olarak yapılan araştırmalar, pancarın kalp hastalıklarına, hipertansiyon ve hatta kan şekeri seviyesinin düzelmesine faydalı olduğunu ortaya koymuştur.Ham pancarın harika bir besin kaynağı olduğu ve kandaki oksijen seviyesini arttırdığı düşünülmektedir.

Pancarın sağlık açısından faydaları bu kadarda değil, pancar güçlü antioksidan, anti-enflamatuar ve mantar öldürücü özellikle içerdiği için gut, safra kesesi tedavisinde kullanılmaktadır. Bunların dışında mide asidi seviyesini dengeler ve kolesterolü düşüren bileşenlerin başında olan homosistein içermektedir.

 

Şimdi detaylı olarak Pancarın tıbbi olarak sağlık açısından faydalarına bakalım ve hangi hastalıkların tedavisinde kullanılabileceğini inceleyelim.

 

Artrit Hastalığına İyi Gelir: Pancar çok yüksek miktarda kalsiyum emilimini engelleyebilmesine rağmen eklem ve dokuların etrafındaki birikimden kaynaklanan artriti önleyebilir. Yüksek miktarda alkalin içeren pancar suyu buradaki birikintilerin ortadan kalkmasına yardımcı olur.

 

Anemiye İyi Gelir: Anemi kanda hemoglobin düzeyinin düşük olmasıyla ilgilidir. Pancar fosfor, magnezyum, potasyum, kalsiyum, iyot, bakır, yağlar ve B1,B2,B6 ve P vitaminleri açısıdan oldukça zengindir. Bunun yanında niasin açısından da zengindir. Dolayısı ile bütün bu vitamin ve mineraller enemi hastalığının giderilmesine yardımcı olur.

 

Demans Hastalığını Tedavi Edebilir:  Demans hastalığı yaşlanmayla birlikte ortaya çıkan bir çeşit unutkanlık hastalığıdır. Hastalık ilerledikçe kişi normal rütün şeyleri bile yapmayı unutur. Pancarın bu hastalığı tedavi ettiği düşünülmektedir. Bu konuyla ilgili olarak wake Forest üniversitesinde yapılan bir .alışma ham pancar suyu tüketiminin beyinde oksijen oranını arttırdığını ortaya koymuştur. Wake Forest Üniversitesi Daniel Kim-Shapiro, Translational Bilim Merkezi, pancar suyu beyindeki oksijen sürkilasyonunu ciddi anlamda arttırdığıdını ortaya koymuştur.

 

Diyabete İyi Gelir: Pancarin içerdiği alfa lipoik asit glikoz düzeyini düşürmeye yardımcı olan ve insülin duyarlılığını arttıran  bir çeşit antioksidandır. Pancarın bu özelliği strese dayalı diyabet dalgalanmalarının engellenmesine yardımcı olur.Bununla alakalaı yapılan çalışmalar, bu antioksidanın diyabet hastalığı ile mücadele eden  kişilerde periferik ve otonom nöropati gibi koşulların oluşuşmaması için yardımcı olduğunu ortaya koymuştur.

 

Pancarın Enflamasyona Faydaları: Pancar kolin içermektedir. Çok önemli bir besin olan kolin, kas hareketi, bellek, zihinsel işlevler ve uykusuzluk problemleriyle mücadelede yardımcı olur. Bunun yanında hücre zarı yapısını korumak, sinir impulslarının iletişimini  kolaylaştırmak, yağ emiliminine yardımcı olmak ve enflamasyonu azaltmak için yardımcı olduğu bilinmektedir.

 

 Kan Basıncını Düşürür: Pancar hiper tansiyonu azaltabilir hatta önleyebeilir. Pancar nitrik oksitlere dönüşebilen nitratlar içermektedir. Nitrik oksit dinlenmek ve kan damarlarının genişlemesini sağlayan ve hayati önem taşıyan bir bileşendir. Bu özelliği sayesinde kan akışını arttırır ve kan basıncının düşmesine yardımcı olur.

 

Dayanıklılığı Arttırır: Sporcuların tükettiği besinlerin balında gelen pancar dayanıklılığı arttırmaya yardımcı olur.  Egzersiz yaparken çiğ pancar suyu kaslardaki oksijen sürkilasyonunun artmasını sağlar. Bunun yanında solunum yolu hastalıkları ile mücadele eden insanlarada da bu konuda yardımcı olur. Solunum yolu kaslarının dayanıklılığını arttırmaya yardımcı olur.

 

Kansere Karşıdır: Kanser hastalıklarının en önemli nedeni serbest radikallerdir, fakat bunlar dışındı başka nedenlerden de kaynakanan kanser vakaları vardır.  Pancar anti kanser özellikleri ile tanınınır ve bir çok kanser çeşidine yakalanmamak için bünyenin direncini arttırır. Pancarın içeridği anti kanserojen bitkisel besinler kanserle mücadelede yardımcı olabilir, hatta kansere yakalanmayı önleyebilir. Yapılan bazı bilimsel çalışmalar, pancar özünün çoklu organ tümorlerine engel olduğunu ortaya koymuştur. Meme, prostat ve pankreas kanserini tedavi etmek için pancar menşeli ilaçlar üzerinde çalışılmaktadır.

 

Kalp Hastalığına İyi Gelir: Pancar kalp hastalıklarını önlemkele tanınır. Pancarın içerdiği nitrik oksitin rahatlatıcı ve kan damarlarını genişletici özelliği  vardır. Bu bileşenler kan ve damar sağlığı için hayati önem taşımaktadır. Bu özelliğinden dolayı genel anlamda pancar kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.

 

Damar Sertliğine Karşı Pancar: Pancarın içerdiği nitrik oksit yukarıda belirttiğimiz gibi kan damarlarının genişlemesine ve kan akışının hızlanmasına ciddi anlamda katkıda bulunmaktadır. Bu durum arteryoskleroz gibi arteri hastalıklar için etkili bir önlem olur. Pancar, böylece damar sertliğine neden olan unsurların ortadan kalkması için etkili bir rol üstlenmiş olur.

 

Pancarın Diğer Faydaları: Pancar varis tastalığı ve bazı göz hastalıklarının önlenmesine de ciddi anlamda engel olabilmektedir.  Bunun yanında yapılan bir çok araştırma kabızlık sorunun giderilmesi ve ateş düşürücü özelliğinin olduğu yönünde umut verici bilimsel araştırmalar sonucu vardır.Pancarın ayrıca cilt ve saç sağlığına bir çok faydasının olduğu bilinmektedir.Pancarın sağlığımıza katkıları modern tıbbın hala araştırma konusudur ve bu araştırmalara devam etmektedir.

 

Etiketler: ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler