• BIST 10003.72
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Lefkoşa 30 °C
  • Mağusa 33 °C
  • Girne 27 °C
  • Güzelyurt 29 °C
  • İskele 33 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 20 °C

Kış aylarında hangi meyveler tüketilmeli?

Kış aylarında hangi meyveler tüketilmeli?

Diyetisyen Gaye Taşkentli Kış aylarında hangi meyveler ile beslenilmesi gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.

Kış meyveleri, bağışıklık sistemimizi güçlendirerek bu dönemde görülen soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklardan bizi korumaktadır. Bunun yanında,bu meyvelerin sağlığımıza pek çok yararı bulunmaktadır.

gaye

Portakal :  İçerdiği vitaminler ve antioksidanlar sayesinde, mide ve pankreas kanserini engeller.Kolesterol seviyesini ve yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olur. Ayrıca yaraların daha çabuk iyileşmesini sağlar.

 

Mandalina : Portakal gibi mandalina da yüksek tansiyonu ve kolesterolü düşürmeye yardımcı olur. Kılcal damarlardaki kan dolaşımını hızlandırır ve kanı temizler. Bunların yanında kolon, meme ve yemek borusu kanserinin oluşumunu önler.

Nar : En önemli yararlı etkilerinden biri, damar sertliğini önleyerek, kalp ve damar sağlığını korumasıdır.Kolesterol ve kan şekerini dengeler.‘ACE’ denilen enzimi engelleyerek tansiyonu düşürür. Ayrıca cilt üzerinde enfeksiyon ve yara iyileştirici etki gösterir.Nar suyunun bal ile birlikte macun kıvamına gelinceye dek pişirilmesi, diş eti yaralarına iyi gelmektedir.Narın diğer bir yararı kanser hücrelerinin gelişmesini engellemesidir. Yapılan bilimsel araştırmalar, narın özellikle cilt kanserine ve erkeklerde prostat kanserine karşı koruyucu etkisinin olduğunu göstermektedir.Bağırsaklarda iyi huylu bakterilerin gelişmesine yardımcıdır.İdrar söktürücü etkisiyle vücuttaki toksinlerin atımını sağlar. Tüm bunlara ek olarak, kadınlarda menopoz döneminde görülen sıkıntıların azalmasına yardımcı olur.

Elma : İçeriğindebulunan lifler sayesinde,toksik maddelerin vücuttan atılmasını sağlayarak kansere karşı koruyucu etki gösterir.Bu liflerden biri olan pektin, LDL (kötü kolesterol) miktarını azaltırken, HDL’yi (iyi kolesterol) artırmaktadır. Ayrıca pektin lifi, uzun süre tokluk hissi vermektedir.Elma özellikle kabuklarıyla birlikte tüketildiğinde, bağırsak faaliyetlerini düzenler.Kalp ve damar hastalığına karşı koruyucu etki gösterir.İçerdiği potasyum minerali sayesinde de, kas ve sinir sisteminin düzgün çalışmasına katkı sağlar.Alzheimer gelişimini azaltarak hafızayı destekler.Ayrıca diş etlerini güçlendirir.

Armut : İçerdiği lifler sayesinde, kan kolesterol seviyesini dengeler ve bağırsakların düzgün çalışmasını sağlar. Kalp damar sağlığını güçlendiren armut, aynı zamanda kolesterolün düşmesine yardımcı olur.Hazmı kolaylaştırarak, mideyi rahatlatır. Antioksidan etki göstererek, vücudu serbest radikallere karşı korur ve kolon kanseri riskini azaltır.Bunların yanında böbreklerin düzenli çalışmasına yardımcı olur.

Kivi :Kan şekerini yavaş yükselten meyveler arasında yer alır.Vücuttaki zararlı toksinlerin temizlenmesine yardım ederek, kansere karşı korur. İçeriğindeki A vitamini sayesinde göz ve cilt sağlığı için yaralıdır. Bağırsakları çalıştırarak, kabızlığı önler.

Sağlığımız için ara öğünlerde, meyve tüketmeye önem verelim.

[gallery type="slideshow" size="large" ids="49552,49551,49550,49549,49548,49547,49546" orderby="rand"]

- Gaye Taşkentli, Detay Gazetesi-

Etiketler:
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler